Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Kłopotliwi klienci w restauracji - twardy orzech do zgryzienia dla obsługi
Na dobre rozpoczął się sezon wakacyjnych wyjazdów. Turyści w sezonie urlopowym będą podziwiać lokalne atrakcje turystyczne, zawitają także do barów i restauracji.
Zachowanie wielu klientów lokali gastronomicznych, którzy przebywają na letnim wypoczynku, często pozostawia wiele do życzenia. Poniżej przytaczamy kilka opowieści, z jakimi mieli do czynienia pracownicy restauracji.
Do ogródka restauracyjnego wchodzi 6-osobowa rodzina. Kelnerzy zauważają nowych gości - witają z należytym szacunkiem, ci jednak przechodzą obok nich jak gdyby nigdy nic i siadają przy brudnym stole, który nie został uprzątnięty po poprzednich gościach(wyszli 2 minuty wcześniej). Podchodzi kelner, który grzecznie prosi, by klienci poczekali, aż zwolni się inne miejsce. Goście nie słuchają uwag pracownika restauracji, wykorzystują moment nieuwagi i przystępują do samoobsługi: zsuwają stoły, brudne naczynia ostawiają na sąsiedni, pojedynczy stolik, przeszkadzając innym gościom w konsumpcji posiłków.
Kelnerzy poinformowali kierownika o zaistniałej sytuacji. Ten wyprosił niesfornych gości z ogródka restauracyjnego.
Inna sytuacja dotyczyła włoskiego turysty, który stołował się w eleganckiej restauracji. Mężczyzna zamówił stek z polędwicy wołowej oraz butelkę francuskiego wina wysokiej klasy (900 zł za butelkę). Kelner przyjął zamówienie, następnie przyniósł poczęstunek. W dalszej kolejności przystąpił to prezentacji wina. Otworzył butelkę i zaserwował niedużą ilość do spróbowania dla gościa. Włoch je zaakceptował, kelner zdekantował trunek i uzupełnił kieliszek. W czasie konsumpcji dania głównego, klient po wypiciu prawie całej butelki, zasygnalizował obsłudze, iż wino było korkowe. Zdezorientowany kelner poinformował o sprawie managera restauracji. Ten natychmiast wezwał sommeliera, żeby skosztował wino. Po teście, specjalista wyraził opinie, iż wino jest bardzo dobre - podszedł do stolika Włocha i grzecznie rozwiązał całą sytuację.
Ciężko wyjaśnić sposób postępowania tego klienta. Być może liczył na to, iż sommelier przyzna mu rację, a ten otrzyma w ramach zadośćuczynienia nową butelkę wina.
Przytaczamy także wypowiedz kelnerki pracującej w kawiarni. Wpis ukazał się w serwisie piekielni.pl
"Pracuję w kawiarni. Przyszedł dziś klient i poprosił o 3 gorące cappuccino. Jeszcze zażartowałam sobie, że u nas tylko podajemy gorące kawy. Zamówienie przyjęłam, pan zapłacił, wszystko jak należy. Po 5 minutach zamówienie wyszło z kuchni, po czym wraca kelner, który zanosił klientowi kawę i mówi, że pan chciał duże cappuccino. Zdziwiłam się trochę, bo coś innego przy kasie mówił, ale trudno, zdarza się. Normalnie w tej sytuacji robimy nową kawę i problemu nie ma. Ale kątem oka widzę, że pan o twarzy koloru wiśni i parze buchającej z uszu zbliża się do kasy"
"Co to ma w ogóle znaczyć? Zamawiałem duże cappuccino, nie muszę znać języka branżowego, żeby zamówić duże cappuccino"
"Na to odpowiadam:
- Bardzo przepraszam, zrozumiałam, że zamawiał pan 3 cappuccino, jeśli pan chce mogę zrobić nową kawę i panu przynieść.
- Nie, ja nic nie chce, proszę telefon do kierownictwa
"Wtedy odzywa się pani kierownik, która stała obok i mówi:
- Jestem kierownikiem, o co chodzi?
- To jest skandal, zamawiam coś i ma być mi to przyniesione, u mnie w restauracji za granicą to jest nie do przyjęcia!
- Bardzo przepraszamy, możemy panu zrobić jeszcze jedną kawę.
- Ja nic nie chcę, proszę wizytówkę, będę dzwonić do managera
"Pan dostał wizytówkę i poszedł. Myślałam, że na tym sprawa się skończy, ale po kilku godzinach przyszła na mnie skarga od kierownictwa galerii handlowej, w której kawiarnia się mieści"
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Jakich klientów wspominają kelnerzy?
[2016-07-13 15:59 46.113.159.*]
To nie jest wina gości,tylko obsługi,która w restauracjach w Polsce jest beznadziejna,zwłaszcza te głupiutkie ,wsiowe dziewuchy,ktre pojęcia nie mają jak traktować gości.Mlodziutkie,sztuczne,obrzydliwe Barbie,które raczej należy posłać do szkoły służby,albo do burdelu.Tak jest w całej Polsce.Mylą pojęcia,zapominają.ślamazarzą się i strzelają sztucznymi oczami w poszukiwaniu bogatego męskiego kąska.Rzygać sie chce a nie jeść i pić!!!!!Jeśli coś z tym nie zrobicie,restauratorzy,to pójdziecie na bezrobocie...era głupich Barbi i słoików za bezcen w pracy już minęła.Nikt tego nie chce.Każdy przychodzi w towarzystwie,lub sam wypić i zjeść przy obsłudze godnej ceny a nie doszkoły,lub burdelu!!!!Na zamówienia czeka sie godzinami i jeszcze przyniosą nie to co trzeba,żeby afere zrobić i wzbudzić senszcje,uwage,litość....jak wygodnie cwanej,bezczelnej,idiotce.Uważajcie,kogo zatrudniacie,bo wiele można stracić...Druga wpadka-to out!!!!Taka rada dla szefów,bo znaczy,ze coś nie hallo z tą babą....Powodzenia! odpowiedz »
Jakich klientów wspominają kelnerzy?
[2016-07-14 08:13 83.11.125.*]
Pomijając sedno sprawy, wypociny tego "Gościa" świadczą o tym że chyba sam nie skończył podstawówki, a brak kultury aż poraża w każdym zdaniu !! odpowiedz »
Jakich klientów wspominają kelnerzy?
[2016-07-15 20:44 46.113.58.*]
To odpowiedż Barbi-kelnereczki-laleczki?. . . . . Hahaha. Smacznego, Doktorku!!!Co, nie? odpowiedz »
Jakich klientów wspominają kelnerzy?
[2016-07-16 16:35 178.235.42.*]
burak i cham odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Rainbow wprowadzi nowy koncept wakacyjny
Polska Grupa Uzdrowisk podsumowuje 2015 rok
POT o inwestowaniu w produkty turystyczne o znaczeniu ponadregionalnym
Ilu pasażerów obsłużyły polskie lotniska?
Watykan udostępnił swoją kamienicę pod restaurację szybkiej obsługi. Protesty nie przyniosły skutku
PIT organizuje kongres dla pilotów i przewodników
Ile branża turystyczna wydaje na reklamę?
Nowe trasy z lotnisk we Wrocławiu i Gdańsku
Wzrasta popularność hoteli dwugwiazdkowych
Hotel w Janowie Podlaskim uroczyście otwarty
Niemiecka turystyka notuje wzrosty
Nie trzeba czekać z pozwem wobec Skarbu Państwa do zakończenia sprawy karnej
W Merlinie X wzrosła liczba dokonywanych rezerwacji