Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczki szkolnej
- Rekrutujemy i zapraszamy do Zespołu!...
- Praca w Turcji
- SPECJALISTA DS.PODRÓŻY ITAKA
- Doradca Podróży Przystanek Wakacje Gdynia
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Poznań
- Pilot wycieczek Rzym 05-07.09
- Koh Samui bez doświadczenia
- Koordynator odpraw rejsów czarterowych
- PRACOWNIK BIUROWY - OBSŁUGA KLIENTA


Wybrano zwycięzcę Tahona Society w Polsce
2015-04-2722 kwietnia odbył się krajowy finał największego na świecie konkursu koktajlowego dla miłośników tequili.
r e k l a m a
Projekt ten, organizowany przez Tahona Society, miał w Polsce już swoją drugą odsłonę. Do konkursu zgłosiło się ponad 70 osób, 30 z nich zaproszonych zostało do finałowego etapu, który odbył się w Warszawie. Barmani musieli wykazać się zarówno wiedzą dotyczącą tequili i marki Olmeca, jak również pomysłowością i fantazją przy tworzeniu swoich propozycji koktajlowych.
Tegorocznym wyzwaniem było wykreowanie koktajlu na bazie tequili z portfolio Olmeca, który w swojej recepturze zawierał tradycyjny polski składnik przygotowany wcześniej własnoręcznie przez barmana - mógł to być syrop, konfitura, infuzja, shrub czy nalewka.
Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji Tahona Society byli Patrick Seppa i Ramon "El Tigre" Ramos globalni ambasadorzy tequili Olmeca, to oni wraz z Maciejem Starosolskim zasiedli w jury.
Najlepszą kompozycję stworzoną na bazie tradycyjnego meksykańskiego trunku z polskim twistem zaprezentował Tymon Straburzyński. Stworzył on koktajl o nazwie Las Malvas Altas na bazie syropu z malwy, tequili Olmeca Altos Plata, Porto, soku z limonki oraz bittersa rabarbarowego Fee Brothers. Koktajl został podany w kieliszku typu coupette, udekorowany gałązką rozmarynu i finalnie aromatyzowany absyntem.
Tymon Straburzyński na co dzień pracuje w barze Heca we Wrocławiu: "swoją przygodę za barem zacząłem w wieku 19 lat. Początkowo dorywcza praca okazała się być tym wszystkim czego szukam. Od zawsze interesowały mnie oryginalne smaki. Inspiracje czerpię z otoczenia, a to co motywuje mnie najbardziej to chęć rozwijania swoich umiejętności i poznawania nowych smaków. Wygrana w Tahona Society sprawia, że chcę się dalej rozwijać w tym co robię".
"Jakość koktajli w polskim finale była po raz kolejny na najwyższym poziomie, więc sędziowie stanęli przed trudnym wyborem. Tymon zachwycił sędziów dowcipną prezentacją i bardzo dobrze zbalansowanym koktajlem oraz idealnym połączeniem tequili z polskimi smakami. Malwa, sok z limonki, bitters rabarbarowy, aromat rozmarynu i absyntu" Ta kompozycja to doskonały przykład na odważne i kreatywne podejście do tradycyjnego koktajlu, który dodatkowo idealnie uwydatnił naturalne aromaty Olmeca Altos Plata." powiedział Ramon El Tigre Ramos - globalny ambasador Olmeca już po zakończeniu konkursu.
Tymon będzie konkurować z barmanami z całego świata na V wielkim finale Międzynarodowego Konkursu Koktajlowego Tahona Society w Meksyku w czerwcu tego roku.
Drugie miejsce zajęła Anita Ołtuszyk z Solec 44 z Warszawy. Anita przygotowała koktajl o nazwie Pinehealer na bazie Olmeca Altos Reposado z dodatkiem dżemu z wędzonej śliwki, soku z limonki, syropu z pędów sosny domowego przepisu, kilku kropli Watt Dickie oraz białka z jajka kurzego. Trzecie miejsce zajął Karol Rychlewicz z Warso Vie również z Warszawy.
Receptura koktajlu Karola Olmeca Blanco, wódka na trawie żubrowej, mieszanka soku z cytryny i limonki, syropu z pieczonych gruszek oraz bitters selerowy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Pogoda nad Bałtykiem zagania turystów do biur
Nowy rozkład jazdy pociągów PKP Intercity
Polacy nie ubezpieczają się uprawiając sporty na wakacjach
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na świecie
Kujawsko-Pomorskie promuje się przez film i telewizję
Rekordowa liczba turystów w Tatrzańskim Parku Narodowym
W Gdańsku otwarto nietypowy hotel
czy ktoś zna OWR BARBARA W KARWI?
Wizz Air wprowadza nową usługę
Turyści coraz częściej wynajmują prywatne mieszkania w Portugalii
Jak się zmieniają kulinarne gusta Polaków?
Jakim zainteresowaniem cieszyły się Dni Twierdzy Poznań?
Ryanair poleci z Modlina do Geteborga
Sofitel rozpoczyna cykl wydarzeń związanych z francuskim winem