TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nowy konkurs na targach WorldHotel

Organizatorzy 9. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel informują o nowym konkursie, który odbędzie się w ramach tej imprezy wystawienniczym.


13 października, tj. drugiego dnia targów, odbędą się Mistrzostwa Cukiernicze Best Pastry Chef pod patronatem Tomasza Dekera.

Deser to dopełnienie oferty hotelowej restauracji, a ciągłe doskonalenie potraw i poszukiwanie inspiracji to cel niejednego restauratora. Dlatego też po raz pierwszy na Targach WorldHotel odbędzie się konkurs dedykowany cukiernikom, którego organizatorem jest Tomasz Deker wraz z Fundacją Instytut Rozwoju Sztuki Kulinarnej.

Celem konkursu jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży. Jego hasło przewodnie "Polskie produkty regionalne" ma podkreślić potencjał smaków, który warto wydobyć używając rodzimych specjałów. Przygotowywane na targach desery będą musiały zawierać dwa obowiązkowe składniki: jeden rodzimy produkt regionalny oraz wybrany polski owoc, tj.: rokitnik, czarny bez, dereń, czeremchę, jarząb, tarninę, aronię, pigwę, poziomkę, jeżynę leśną lub żurawinę.

Do konkursu zostanie zakwalifikowanych osiem dwuosobowych zespołów zgłoszonych przez firmy prowadzące działalność gastronomiczną. Każda z drużyn będzie miała 2,5 godziny na przygotowanie dwóch jednakowych tortów jednopoziomowych o wadze od 1200 do 1600 g oraz ośmiu porcji deserów.

W skład Jury wejdą: Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa, Paweł Mieszała oraz Michał Doroszkiewicz. Ocenią oni konkursowe desery kierując się następującymi kryteriami: kreatywnością i estetyką prezentacji, nawiązaniem do tematu mistrzostw, dekoracją i zastosowanymi technikami, kompozycją smakową oraz organizacją i czystością pracy. Zwycięży zespół, który otrzyma łącznie największą liczbę punktów.

Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 10 września. Wystarczy wysłać wypełniony formularz oraz załączyć zdjęcia dwóch deserów oraz dwóch tortów.

Targi WorldHotel odbędą się w dniach 12-14 października br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Do 10 października można dokonać rejestracji online, która uprawnia do bezpłatnego wejścia na targi.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
targi turystyczne worldhotel hotelarstwo mistrzostwa cukiernicze Best Pastry Chef produkty regionalne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję