TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kucharze przekonują, że dietetyczne dania też mogą smakować gościom

Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania.


Kucharze z wieloletnim doświadczeniem przekonują, że każdą - nawet najbardziej dietetyczną potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu.

Danie dostosowane do konkretnej diety również może być smaczne i ładnie wyglądać na talerzu. I nie ma znaczenia, czy jest to dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy jakakolwiek inna. Ja w kuchni wykorzystuję produkty, które są po części już zapomniane, chociażby siemię lniane, warzywa typu skorzonera czy topinambur - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Łukasz Konik, szef Restauracji Przedwiośnie w EVA Park Life&SPA.

Wszystko zależy od odpowiedniego doboru produktów i skomponowania potraw, które nie dość, że będą wyglądały apetycznie, to jeszcze dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zdaniem specjalistów do spraw żywienia, podstawą każdej diety powinny być warzywa i owoce. Mogą być podane w tradycyjnej formie lub w zupełnie nowej odsłonie.

Krem ze skorzonery podajemy na przykład z sufletem marchewkowym, czyli teoretycznie mamy dwa warzywa, zamieniamy to wszystko w inny sposób podania tak, żeby gość czuł, że dostał bardzo fajne danie, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie - podkreśla Łukasz Konik.

Dobrze zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i poprawia samopoczucie, dlatego specjaliści do spraw żywienia przekonują, że w każdej sytuacji - niezależnie od tego, czy jest się na wyjeździe, czy przygotowuje się posiłki w domu - trzeba zwracać uwagę na to, co trafia na stół.

W mojej kuchni jest jedna bardzo ważna zasada: przede wszystkim produkty muszą być sezonowe i najwyższej jakości. Stawiamy też na ziarna, chociażby teraz popularne są ziarna chia, które wpływają na dobry metabolizm - dodaje Łukasz Konik.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
zdrowe jedzenie szef kuchni skorzonera restauracja gastronomia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję