Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Portugalskie restauracje pomogą najuboższym?
Władze Lizbony szukają rozwiązania problemu głodu w portugalskiej stolicy. Stworzono projekt angażujący restauratorów, małe lokale gastronomiczne oraz sklepy, który ma pomóc w walce z ubóstwem oraz marnotrawieniem żywności.
Akcja organizowana przez władze Lizbony ma polegać na oddawaniu żywności osobom potrzebującym, której nie udało się sprzedać w sklepach oraz restauracjach. Od października ruszył projekt o nazwie: "Idź, gdzie zostaje, zanieś, gdzie brakuje", który ma wspomóc walkę ze zjawiskiem głodu w stolicy Portugalii. Potrawy niesprzedane w lokalach gastronomicznych oraz przeterminowana żywność, lecz nadająca się jeszcze do spożycia, ma być rozdysponowana wśród najuboższych mieszkańców.
W projekt zaangażowały się władze portugalskiego Kościoła katolickiego oraz kierownictwo Meczetu Centralnego w Lizbonie. Dzięki obu grupom religijnym żywność miałaby być rozdzielana wśród parafian i wspólnot parafialnych. Akcja oprócz zwalczania zjawiska głodu, ma również zacieśniać relacje pomiędzy wyznaniami.
Organizatorzy akcji liczą na pomoc wolontariuszy przy realizacji projektu, których jak na razie jest niewielu. W promocji akcji pomagają znani portugalscy celebryci, tacy jak: piosenkarka Ana Moura czy piłkarz Eder, a także politycy: prezydent Marcelo Rebelo de Sousa oraz premier Antonio Costa.
W Polsce od 1 października 2013 roku lokale gastronomiczne, sklepy czy hurtownie są zwolnione z płacenia podatku VAT, przekazując żywność odpowiednim podmiotom. W świetle polskiego prawa żywność może być przekazywana wyłącznie na rzecz organizacji pożytku publicznego, działających w celach charytatywnych. Darczyńca powinien również posiadać dokumentację potwierdzającą dokonanie dostawy na rzecz organizacji.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Sfinks publikuje wyniki i przedstawia prognozy
Nowy zastępca dyrektora warszawskich hoteli LHG
Lufthansa sprowadza pod jeden szyld wszystkie opcje transportu lotniskowego
Ryanair i easyJet podsumowują marzec
Polska w rankingu Best in Travel 2016
Wizz Air otwiera bazę operacyjną w Debreczynie
Jak kształtują się ceny noclegów na weekend majowy?
ULC pracuje nad regulacjami dotyczącymi dronów
Kucharze przekonują, że dietetyczne dania też mogą smakować gościom
Small Planet Airlines modernizuje flotę
Schody Hiszpańskie ponownie otwarte dla turystów
W Warszawie odbędzie się spotkanie poświęcone przemysłowi spotkań