Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Portugalskie restauracje pomogą najuboższym?
Władze Lizbony szukają rozwiązania problemu głodu w portugalskiej stolicy. Stworzono projekt angażujący restauratorów, małe lokale gastronomiczne oraz sklepy, który ma pomóc w walce z ubóstwem oraz marnotrawieniem żywności.
Akcja organizowana przez władze Lizbony ma polegać na oddawaniu żywności osobom potrzebującym, której nie udało się sprzedać w sklepach oraz restauracjach. Od października ruszył projekt o nazwie: "Idź, gdzie zostaje, zanieś, gdzie brakuje", który ma wspomóc walkę ze zjawiskiem głodu w stolicy Portugalii. Potrawy niesprzedane w lokalach gastronomicznych oraz przeterminowana żywność, lecz nadająca się jeszcze do spożycia, ma być rozdysponowana wśród najuboższych mieszkańców.
W projekt zaangażowały się władze portugalskiego Kościoła katolickiego oraz kierownictwo Meczetu Centralnego w Lizbonie. Dzięki obu grupom religijnym żywność miałaby być rozdzielana wśród parafian i wspólnot parafialnych. Akcja oprócz zwalczania zjawiska głodu, ma również zacieśniać relacje pomiędzy wyznaniami.
Organizatorzy akcji liczą na pomoc wolontariuszy przy realizacji projektu, których jak na razie jest niewielu. W promocji akcji pomagają znani portugalscy celebryci, tacy jak: piosenkarka Ana Moura czy piłkarz Eder, a także politycy: prezydent Marcelo Rebelo de Sousa oraz premier Antonio Costa.
W Polsce od 1 października 2013 roku lokale gastronomiczne, sklepy czy hurtownie są zwolnione z płacenia podatku VAT, przekazując żywność odpowiednim podmiotom. W świetle polskiego prawa żywność może być przekazywana wyłącznie na rzecz organizacji pożytku publicznego, działających w celach charytatywnych. Darczyńca powinien również posiadać dokumentację potwierdzającą dokonanie dostawy na rzecz organizacji.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Sfinks publikuje wyniki i przedstawia prognozy
Nowy zastępca dyrektora warszawskich hoteli LHG
Lufthansa sprowadza pod jeden szyld wszystkie opcje transportu lotniskowego
Ryanair i easyJet podsumowują marzec
Polska w rankingu Best in Travel 2016
Wizz Air otwiera bazę operacyjną w Debreczynie
Jak kształtują się ceny noclegów na weekend majowy?
ULC pracuje nad regulacjami dotyczącymi dronów
Kucharze przekonują, że dietetyczne dania też mogą smakować gościom
Small Planet Airlines modernizuje flotę
Schody Hiszpańskie ponownie otwarte dla turystów
W Warszawie odbędzie się spotkanie poświęcone przemysłowi spotkań
Thomas Cook tworzy nową markę hotelową
Ryanair otworzy połączenie z Rzeszowa do Berlina
MSZ kategorycznie odradza wyjazdy do Turcji
Coraz więcej apartamentów i domów wakacyjnych zapewnia dostęp do internetu
Rainbow tworzy markę odpowiedzialną za pakietowanie dynamiczne