Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Portugalskie restauracje pomogą najuboższym?
Władze Lizbony szukają rozwiązania problemu głodu w portugalskiej stolicy. Stworzono projekt angażujący restauratorów, małe lokale gastronomiczne oraz sklepy, który ma pomóc w walce z ubóstwem oraz marnotrawieniem żywności.
Akcja organizowana przez władze Lizbony ma polegać na oddawaniu żywności osobom potrzebującym, której nie udało się sprzedać w sklepach oraz restauracjach. Od października ruszył projekt o nazwie: "Idź, gdzie zostaje, zanieś, gdzie brakuje", który ma wspomóc walkę ze zjawiskiem głodu w stolicy Portugalii. Potrawy niesprzedane w lokalach gastronomicznych oraz przeterminowana żywność, lecz nadająca się jeszcze do spożycia, ma być rozdysponowana wśród najuboższych mieszkańców.
W projekt zaangażowały się władze portugalskiego Kościoła katolickiego oraz kierownictwo Meczetu Centralnego w Lizbonie. Dzięki obu grupom religijnym żywność miałaby być rozdzielana wśród parafian i wspólnot parafialnych. Akcja oprócz zwalczania zjawiska głodu, ma również zacieśniać relacje pomiędzy wyznaniami.
Organizatorzy akcji liczą na pomoc wolontariuszy przy realizacji projektu, których jak na razie jest niewielu. W promocji akcji pomagają znani portugalscy celebryci, tacy jak: piosenkarka Ana Moura czy piłkarz Eder, a także politycy: prezydent Marcelo Rebelo de Sousa oraz premier Antonio Costa.
W Polsce od 1 października 2013 roku lokale gastronomiczne, sklepy czy hurtownie są zwolnione z płacenia podatku VAT, przekazując żywność odpowiednim podmiotom. W świetle polskiego prawa żywność może być przekazywana wyłącznie na rzecz organizacji pożytku publicznego, działających w celach charytatywnych. Darczyńca powinien również posiadać dokumentację potwierdzającą dokonanie dostawy na rzecz organizacji.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Sfinks publikuje wyniki i przedstawia prognozy
Nowy zastępca dyrektora warszawskich hoteli LHG
Lufthansa sprowadza pod jeden szyld wszystkie opcje transportu lotniskowego
Ryanair i easyJet podsumowują marzec
Polska w rankingu Best in Travel 2016
Wizz Air otwiera bazę operacyjną w Debreczynie
Jak kształtują się ceny noclegów na weekend majowy?
ULC pracuje nad regulacjami dotyczącymi dronów
Kucharze przekonują, że dietetyczne dania też mogą smakować gościom
Small Planet Airlines modernizuje flotę
Schody Hiszpańskie ponownie otwarte dla turystów
W Warszawie odbędzie się spotkanie poświęcone przemysłowi spotkań