Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Bary fast food zapłacą wyższy podatek VAT?
Bary fast food zapłacą wyższy podatek? Minister Finansów wydał interpretację ogólną, z której wynika, że część barów sprzedających np. burgery powinna płacić 8-procentową stawkę podatku VAT, zamiast dotychczasowej stawki 5-proc.
Dla rozróżnienia jaką stawkę podatkową powinien płacić konkretny przedsiębiorca istotne jest czy oferowane przez niego produkty są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji czy też nie.Zgodnie z wyjaśnieniami do działu 56 Działalność usługowa związana z wyżywieniem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007) - dział ten obejmuje działalność usługową związaną z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji7 Dz. U. nr 251, poz. 1885 z późn. zm. w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki "na wynos", z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji. Mając na uwadze powyższe należy zauważyć, że dla określenia prawidłowej stawki podatku jaka ma zastosowanie przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy dokonać prawidłowego zaklasyfikowania tej czynności wg PKWiU. Dla uznania czy dana czynność będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, czy do działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem istotne jest, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż - można przeczytać w interpretacji ministra Szałamachy.
Jak postanowił Minister Finansów, fakt oferowania tych produktów osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem z napojem, czy też tortilla, pieczone ziemniaki razem z napojem), nie ma wpływu na sposób zaklasyfikowania. Dla dokonania prawidłowej klasyfikacji wg PKWiU nie mają wpływu również czynniki takie jak to, czy:
- punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym,
- w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła,
- dostępne są naczynia i sztućce,
- produkty są przeznaczone do spożycia na miejscu czy na wynos, (np. pakowane w bibułki czy tekturowe pudełka),
- w punktach sprzedaży są: toalety, szatnia, zainstalowana jest klimatyzacja,czy ogrzewanie
Mając na uwadze powyższe należy stwierdzić, że posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki podatku od towarów i usług na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1. Produkty takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką podatku na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT, z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych w tej pozycji załącznika, do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość do 31 grudnia 2016 r. wynosi 23%. Na sposób opodatkowania tych produktów (wysokość stawki podatku) nie ma zatem wpływu to, czy w świetle orzecznictwa TSUE ich sprzedaż na terytorium kraju będzie traktowana jako świadczenie usług, czy też jako dostawa towarów. Wynika to z faktu, że ustawodawca przy wyznaczaniu zakresu stosowania obniżonej stawki posłużył się klasyfikacją statystyczną - postanowił Minister Finansów.
Poniżej pełny tekst interpretacji Ministra Finansów
Możesz także pobrać plik: turinfo_20160701_interpretacja_og_lna_ministra_finans_w_z_dnia_24.06.2016_r._pdf__196_kb_.pdf
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział prawo i podatki:
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Skyscanner wprowadza nowe narzędzie
Aviareps podejmuje nową współpracę
Skyscanner będzie miał nowych partnerów biznesowych
Biuro ART TOUR ogłasza niewypłacalność
Strajk kontrolerów lotów we Francji
Ilu pasażerów skorzystało z usług linii Ryanair i easyJet w maju?
Sieć hoteli i hosteli A&O rozszerza portfolio w Czechach
Ile Irlandia zarobiła na turystyce?
Zamieszanie w USA po dekrecie prezydenta
Są chętni nabycia sieci hoteli Grupy WAM
Ruszyły zgłoszenia do konkursu The Best of WorldHotel 2015
Zainteresowanie rezerwacjami hotelowymi w Rio de Janeiro wzrasta
Qantas poleci bezpośrednio z Australii do Europy?
Lufthansa odwołała kolejne loty
Zmiany w kadrze zarządzającej Wizz Air
Pociągi Pendolino pokonały w Polsce 5 mln kilometrów
Jak zmieniają się zwyczaje podróżujących Polaków?
Lepsza sprzedaż w końcówce sezonu
Czy ktoś był w Hotelu Jn w darłówku??