Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Turystyka kulinarna na poznańskim festiwalu naukowym
Erik Wolf - założyciel i prezes Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych odwiedzi poznański AWF w ramach projektu "Poznań Akademicki i Naukowy".
Jednym z gości tegorocznej edycji poznańskiego festiwalu naukowego, który w dniach 10-14 maja odbędzie się w stolicy Wielkopolski, będzie Erik Wolf. Prezes Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (ang. World Food Travel Assosciation - WFTA) wygłosi dwa wykłady otwarte, które odbędą się w Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu oraz Poznańskim Stowarzyszeniu Turystyki Kulinarnej (PSTK).
Erik Wolf jest jednym z najbardziej uznanych na świecie kreatorów turystyki kulinarnej, a założona przez niego strona "SavorSearch" znajduje się w czołówce najbardziej popularnych platform internetowych umożliwiających zakupy i dystrybucję regionalnych artykułów spożywczych i napojów z całego świata. Prezes WFTA prowadzi szkolenia i warsztaty dla pracowników sektora turystyki kulinarnej zarówno w kraju, jak i za granicą. Dodatkowo współpracuje jako ekspert w tematyce turystyki kulinarnej z międzynarodowymi mediami tj. CNN, The BBC, a jego branżowe artykuły publikowane są w "The Wall Street Journal", "Newsweek" czy "Forbes". Erik Wolf zajmuje także stanowisko doradcy UNESCO w zakresie prowadzenia programu gastronomicznego Sieć Miast Kreatywnych (ang. "Creative Cities Network" gastronomy program).
Nie mogę się już doczekać, żeby odwiedzić Polskę i rozprzestrzeniać informacje o turystyce kulinarnej. Geokulinaria są gorącym tematem w takich krajach jak Włochy i Hiszpania, ale smakoszom na całym świecie doskonale znane są już smaki z regionów Toskanii czy Rioji. Teraz aktywnie poszukują miejsc, w których będą mogli okrywać nowe smaki - mówi Erik Wolf.
W trakcie swoje wizyty w Poznaniu Wolf wygłosi dwie prelekcje. 12 maja na Wydziale Turystyki i Rekreacji w poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego gość wystąpi z otwartym wykładem "The Lastest Trends & Opportunities in Food & Drink Travel", w którym udział mogą wziąć zarówno studenci, jak i wszyscy zainteresowani tematyką turystyki kulinarnej. Drugi wykład "Developing a New GeoCulinary Destination" wygłoszony zostanie tego samego dnia popołudniu podczas spotkania z członkami Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej (PSTK).
Głównym celem mojego wystąpienia w Poznaniu jest zaprezentowanie idei turystyki kulinarnej oraz pokazanie, jak pozytywnie może ona wpływać na rozwój gospodarczy w Polsce. Drugim powodem podjęcia dyskusji na temat geokulinariów jest zachęcenie szefów kuchni do wykorzystywania i promowania swoich lokalnych produktów na świecie - dodaje Erik Wolf.
Organizatorem przyjazdu Erika Wolfa do Poznania oraz głównymi sponsorami są Urząd Miasta Poznania, Wydział Turystyki i Rekreacji AWF, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej oraz wielkopolscy hotelarze i restauratorzy.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Erik Wolf gościem poznańskiego AWF
[2016-05-09 20:57 85.219.241.*]
12 maja -o której godzinie,jestem zainteresowana tematem,poproszę o info;może zdążę dojechać.Grazyna Dereń odpowiedz »
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział aktualności dnia:
POT promuje Polskę w Europie i
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Rozpoczął się strajk pilotów Lufthansy
Emirates chce wdrożyć nową strategię
Hilton Garden Inn Kraków Airport ma nowego dyrektora
Czy będą nowe połączenia z Ławicy?
Rainbow o wielkości przedsprzedaży oferty Lato 2016
Jak kształtują się ceny przelotów do Panamy po ogłoszeniu gospodarza ŚDM 2019?
Sieć hoteli i hosteli A&O rozszerza portfolio w Czechach
Będzie ciężko o branżowego inwestora dla LOT-u
W karnawale wzrasta sprzedaż alkoholu
Rośnie obecność tanich przewoźników na świecie. Międzynarodowy ruch pasażerski 2016
Unia zniesie wizy dla Ukraińców i Gruzinów?
Orbis publikuje wyniki finansowe
Bary fast food zapłacą wyższy podatek VAT?
Best Western otwiera nowe obiekty w Krakowie
DZT promuje Niemcy jako cel zrównoważonej turystyki
Polska wśród stabilnych gospodarek Unii, dobre informacje dla branży turystycznej
Znaleziono ładunek wybuchowy w autobusie
Groźba strajku na jednym z warszawskich lotnisk
Skyscanner wprowadza nowe narzędzie