Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- Koordynator Procesów Franczyzowych
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- SPECJALISTA DS OBSŁUGI KLIENTA
- Pilot na wycieczkę do Wiednia
- kierownik turnusu rehabilatycyjnego/wczasy
- STAŻ- ITAKA JASTRZĘBIE ZDRÓJ
- ITAKA JASTRZĘBIE ZDRÓJ- SPECJALISTA DS TURYSTYKI
- PRACOWNIK BIUROWY - OBSŁUGA KLIENTA


Krakowski obwarzanek produktem regionalnym?
2007-02-12Wkrótce do Brukseli trafi wniosek krakowskich piekarzy o rejestrację obwarzanka jako polskiego produktu regionalnego. W Krakowie znaleziono średniowieczne zapiski dowodzące, że wypiek wyrabiano w mieście przynajmniej od 1394 roku.
r e k l a m a
Dokumenty z Krakowa na początku roku trafiły do Ministerstwa Rolnictwa. Z informacji Kazimierza Czekaja, piekarza i radnego wojewódzkiego wynika, że wniosek został wstępnie przeglądnięty i zaakceptowany przez urzędników ministerstwa. Na podstawie wniosku przygotowano formularz zgodny w wymogami Unii Europejskiej, który jeszcze w lutym powinien oficjalnie zostać wysłany do Brukseli, aby w marcu mogli się nim zająć unijni urzędnicy. Jeśli Komisja Europejska uzna argumenty piekarzy, to oryginalne krakowskie obwarzanki będzie można produkować tylko na terenie Krakowa oraz w powiatach wielickim i krakowskim.
Istotną częścią wniosku jest historia wypieku. Najważniejszym dokumentem wskazującym na krakowskie pochodzenie obwarzanka jest pochodzący z końca XV w. przywilej króla Jana Olbrachta z 1496 r. dający prawo wypieku i sprzedaży białego pieczywa, w tym obwarzanków, po łacinie zwanych circinellos - tylko krakowskim piekarzom. Udało się odszukać rachunki dworu pary królewskiej Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. Pod datą 2 marca 1394 roku zapisano: "dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz".
Według Kazimierza Czekaja, nazwa "obwarzanek" pochodzi od metody produkcji czyli zanurzania surowego ciasta we wrzącej wodzie.
Obwarzanki w średniowiecznym Krakowie były nazywane obrzankami lub obarzankami, po łacińskie: circulis i circinellos, co wskazuje na kolisty kształt wypieku, który zachowany jest do dzisiaj.
Krakowscy piekarze starają się o uznanie obwarzanka za produkt regionalny od czasu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. W zeszłym roku prace Komisji Europejskiej zostały zatrzymane po tym, jak jeden z krakowskich piekarzy samowolne uzyskał w urzędzie patentowym wyłączne prawo używania nazwy "obwarzanek". W chwili obecnej wszystko jest już wyjaśnione a obwarzanek będzie własnością wszystkich krakowskich piekarzy.
Do uznania obwarzanka produktem regionalnym upłynie jeszcze trochę czasu. Pierwszym polskim produktem regionalnym w Unii Europejskiej miał zostać oscypek, decyzję w tej sprawie zablokował jednak sprzeciw Słowacji. Krakowscy piekarze są jednak dobrej myśli, twierdzą że wniosek jest na tyle dobrze przygotowany by przekonać europejskich urzędników.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
IGGP: Żadna z sił polityczna nie dba o branżę
Decyzji w sprawie transakcji na rynku dostaw
Stanowisko Rzecznika MŚP w sprawie
Zmarnowane pieniądze z KPO? Trwają kontrole i śledztwo
Dział badania rynku i analizy:
Ilu klientów skorzystało z usług biur
Wakacje kosztują mniej więcej tyle co przed
Polskie lotniska wśród liderów
Starsze aktualności:
Gdzie Polacy latali sami na
Jak Polacy jeżdżą na
Nowa trasa z łódzkiego
Air France z bezpłatnym
OLX zachęca do turystycznej pomocy
Booking.com nie może żądać najniższych
Południe Polski apeluje o nieodwoływanie
Warimpex sprzedał krakowski hotel andels
Wakacje na polskich drogach, czyli letnie remonty dróg
Wielkopolska w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Balice: obowiązuje zimowy rozkład lotów
Airbus i Boeing prowadzą ostrą walkę o unijne dotacje
Nowości w rozkładzie jazdy pociągów w sezonie 2010/11
Nowe ubezpieczenie Signal Iduna
Wymarzone i realne wakacje Polaków
własne internetowe biuro podróży
Salon Pojazdów i Sprzętu Campingowego CAMPEXPO
Porozumienie w sprawie tanich pobytów w Polsce
Norwegian przez rok obsłużył 10 milionów pasażerów
Przeładowane busy - trudny problem dla ITD
IV edycja warsztatów turystycznych No Frills już 29 i 30 września!
Program kulinarny Magdy Gessler uratuje podupadające restauracje?
Czy w całej Polsce obowiązuje to samo prawo