TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Krakowski obwarzanek produktem regionalnym?

Wkrótce do Brukseli trafi wniosek krakowskich piekarzy o rejestrację obwarzanka jako polskiego produktu regionalnego. W Krakowie znaleziono średniowieczne zapiski dowodzące, że wypiek wyrabiano w mieście przynajmniej od 1394 roku.


Dokumenty z Krakowa na początku roku trafiły do Ministerstwa Rolnictwa. Z informacji Kazimierza Czekaja, piekarza i radnego wojewódzkiego wynika, że wniosek został wstępnie przeglądnięty i zaakceptowany przez urzędników ministerstwa. Na podstawie wniosku przygotowano formularz zgodny w wymogami Unii Europejskiej, który jeszcze w lutym powinien oficjalnie zostać wysłany do Brukseli, aby w marcu mogli się nim zająć unijni urzędnicy. Jeśli Komisja Europejska uzna argumenty piekarzy, to oryginalne krakowskie obwarzanki będzie można produkować tylko na terenie Krakowa oraz w powiatach wielickim i krakowskim.

Istotną częścią wniosku jest historia wypieku. Najważniejszym dokumentem wskazującym na krakowskie pochodzenie obwarzanka jest pochodzący z końca XV w. przywilej króla Jana Olbrachta z 1496 r. dający prawo wypieku i sprzedaży białego pieczywa, w tym obwarzanków, po łacinie zwanych circinellos - tylko krakowskim piekarzom. Udało się odszukać rachunki dworu pary królewskiej Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. Pod datą 2 marca 1394 roku zapisano: "dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz".

Według Kazimierza Czekaja, nazwa "obwarzanek" pochodzi od metody produkcji czyli zanurzania surowego ciasta we wrzącej wodzie.
Obwarzanki w średniowiecznym Krakowie były nazywane obrzankami lub obarzankami, po łacińskie: circulis i circinellos, co wskazuje na kolisty kształt wypieku, który zachowany jest do dzisiaj.

Krakowscy piekarze starają się o uznanie obwarzanka za produkt regionalny od czasu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. W zeszłym roku prace Komisji Europejskiej zostały zatrzymane po tym, jak jeden z krakowskich piekarzy samowolne uzyskał w urzędzie patentowym wyłączne prawo używania nazwy "obwarzanek". W chwili obecnej wszystko jest już wyjaśnione a obwarzanek będzie własnością wszystkich krakowskich piekarzy.

Do uznania obwarzanka produktem regionalnym upłynie jeszcze trochę czasu. Pierwszym polskim produktem regionalnym w Unii Europejskiej miał zostać oscypek, decyzję w tej sprawie zablokował jednak sprzeciw Słowacji. Krakowscy piekarze są jednak dobrej myśli, twierdzą że wniosek jest na tyle dobrze przygotowany by przekonać europejskich urzędników.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Obwarzanek obwarzanka obwarzanków Kraków krakowski Krakowa krakowskie obwarzanki produkt regionalny produktem regionalnym polski produkt regionalny krakowskich piekarzy krakowscy piekarze Ministerstwa Rolnictwa Kazimierz Czekaj wniosek Unia Europejska Unii Europejskiej Bruksela Komisja Europejska Jan Olbracht Władysław Jagiełło królowa Jadwiga circulis circinellos oscypek




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję