TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Jakie świąteczne przysmaki jadają Chorwaci?

Nasze myśli są już zajęte Świętami Bożego Narodzenia i wszystkim, co niesie ze sobą ten niezwykły czas. A jakie bożonarodzeniowe przysmaki jada się w Chorwacji?


Fritule - kulinarny przysmak z Dalmacji

Fritule, jak nazywają go mieszkańcy Dalmacji, najbardziej przypomina niewielkich rozmiarów pączka, zwykle nasączonego brandy i wypełnionego tradycyjnym świątecznym nadzieniem. W okresie Świąt Bożego Narodzenia ten smakołyk znajduje się na każdym świątecznym targu i w prawie każdym chorwackim domu.

Pašticada - krzepiąca potrawa z Dalmacji

Pašticadę przygotowuje się zwykle na Święta Bożego Narodzenia lub na noworoczny obiad. Aromatyczne połączenie wołowiny, warzyw i przypraw wynagrodzi czas spędzony na przygotowaniu tego tradycyjnego dalmackiego przysmaku, miło drażniąc nozdrza i rozbudzając apetyt. Pašticada najlepiej komponuje się z makaronem domowej roboty lub kopytkami, a także dobrym czerwonym winem. Tę smakowitą potrawę można przygotować na wiele sposobów i jedynie od naszych kubków smakowych zależy, który z nich wybierzemy.

Orehnjača - smakowe doznania ze Slawonii

Choć trudno wymówić nazwę tego przysmaku, jest to po prostu smakowita rolada z orzechami włoskimi, jedzona w czasie wielu chorwackich świąt, a więc także w okresie Bożego Narodzenia. Orehnjača najlepiej smakuje z kawa.

Bakalar - aromatyczna potrawa z Istrii

Święta Bożego Narodzenia w Chorwacji są nie do pomyślenia bez prezentów pod choinką i potrawy zwanej bakalar, której podstawą jest suszony dorsz. Gulasz z suszonego dorsza tyleż łatwo przyrządzić co zachwycić się jego smakiem. Dorsza zwyczajowo sprowadza się z Norwegii, jednak na Istrii bakalar przygotowuje się w trochę inny sposób, gdyż za jego podstawę służy tak zwany dorsz na biało. Ryba odznacza się wówczas łagodnym smakiem i jest ususzona na sposób tradycyjny. Bakalar najlepiej smakuje z ziemniakami i zwykle jest głównym daniem wieczerzy wigilijnej.

Kroštule - tradycyjne istriańskie słodkości z ciasta francuskiego

Istriańskie Kroštule to powszechnie uwielbiany bożonarodzeniowy przysmak z francuskiego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. Kroi się je w cienkie paski, następnie składa w kokardki, smaży w głębokim tłuszczu na złocisty odcień, a na koniec posypuje cukrem pudrem.

Indyk z mlinci - specjał Zagrzebia i Zagorje

Tej tradycyjnej potrawy będzie można spróbować w okresie Świąt Bożego Narodzenia odwiedzając Zagrzeb lub jego okolice. Indyk jest tam uwielbianą przez wszystkich tradycyjną potrawą przygotowywaną niemal w każdym domu. Według tradycyjnego przepisu, sowicie posolonego indyka wstawia się do piekarnika i piecze w sosie własnym przez około 3 godziny - to najtrudniejsza część przygotowań tej potrawy. Następnie trzeba zabrać się za przygotowanie mlinci, cienkich placków, które przyrządza się z mąki, soli i wody.

Sarma - chorwackie gołąbki

Sarma to potrawa, która pozwala przetrwać chłodne zimowe dni i jest tym, co przychodzi Chorwatowi do głowy w pierwszej kolejności na myśl o Nowym Roku. Robi się ją z mielonego mięsa i ryżu zawiniętych w liść kiszonej kapusty, a następnie gotuje, przeważnie w dużych ilościach. Sarmę można jeść przez kilka następnych dni, niektórzy twierdzą nawet, że upływ czasu jeszcze wzbogaca jej smak.

Poniżej można zapoznać się z przepisami na chorwackie świąteczne specjały


Możesz także pobrać plik: turinfo_20161223_przepisy_na_dania_z_region_w_chorwacji.pdf




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kuchnia gastronomia turystyka gastronomiczna pasticada orehnjaca fritule gołąbki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję