TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Restauracja na wodzie zaprasza na pokład

Pierwsza wrocławska restauracja na wodzie zaprasza gości na swój pokład. Barka Tumska, zacumowana rok temu w samym sercu Wrocławia, przeszła ostateczne fazy przygotowań i rozpoczęła działalność.


Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim w sierpniu ubiegłego roku. Montaż instalacji restauracyjnej trwał niespełna rok. Ostatnie prace wykończeniowe dobiegły końca.

Na powierzchni 678 m2 rozmieszczone są cztery sale restauracyjne, zaplecze kuchni, bufetu, pomieszczenia techniczne oraz toalety. Do dyspozycji gości oddane zostały trzy poziomy Barki. Na najwyższym z nich znajduje się taras widokowy. Górny pokład, z widokiem na Ostrów Tumski, będzie dostępny w sezonie letnim jako kawiarnia "Pod Żaglami", ma pomieścić do 100 osób. Pozostałe dwa poziomy otwarte będą przez cały rok.

"Restauracja Blue Marine" została przygotowana tak, aby pomieścić aż 110 gości. Jednocześnie ma pełnić funkcję sali konferencyjnej, udostępnianej firmom. Na najniższym pokładzie znajdują się puby "Tawerna" oraz "Mesa Kapitańska". Oba lokale przyjmą łącznie ponad 60 gości.

W menu Barki Tumskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Dania odpowiednie zarówno na spotkania biznesowe, wykwintną kolację, jak i rodzinny obiad. Skosztować można m.in. owoców morza, a także tradycyjnych przysmaków z Borów Dolnośląskich.

Wśród potraw serwowanych na Barce znajdziemy m.in. zupę rybną z pomidorami i mozzarellą z odrobiną bazylii i imbiru, filetowanego miętusa w sosie z szyjkami rakowymi i mulami, podawanego z ryżem przekładanym szpinakiem. Dla amatorów czegoś łagodniejszego, w karcie dań znalazł się bulion z pulpecikami mięsnymi i pietruszką.

Barka będzie pełnić funkcję nie tylko restauracji, ale i teatru na wodzie. Regularnie wystawiane mają tu być spektakle Wrocławskiego Teatru Lalek.
Na początek goście będą mogli obejrzeć "Nawiedzony Młyn", sztukę Beaty Maciejewskiej i Mariusza Urbanka, w reżyserii Józefa Frymeta. Spektakl będzie można oglądać w każda ostatnią niedzielę miesiąca.

Pływająca restauracja została zabezpieczona przed często kapryśnymi wodami Odry - specjalne umocowanie, przyjmuje odpowiednie położenie
w zależności od aktualnego stanu rzeki.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja wrocławska Wrocław we Wrocławiu pokład Barka Tumska przygotowania działalność stocznia Januszkowice Hotel Tumski montaż instalacja rok prace wykończeniowe powierzchnia sale zaplecze kuchni bufet pomieszczenia techniczne toalety Tawerrna Mesa Kapitańska Ostrów Tumski taras widokowy górny pokład sezon letni lato kawiarnia Po Żaglami Restauracja Blue Marine pub lokal goście wykwintna kolacja filetowany miętus szyjki rakowe mule szpinak ryż Bory Dolnośląskie tradycyjne przysmaki pulpeciki mięsne pietruszka Nawiedzony Młyn Beaty Maciejewska Mariusz Urbanek Józef Frymet rzeka Odra kapryśna niedziela umocowanie reżyser Wrocławski Teatr Lalek




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję