Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Rezydent Turystyczny - praca w Grecji.
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Restauracja na wodzie zaprasza na pokład
Pierwsza wrocławska restauracja na wodzie zaprasza gości na swój pokład. Barka Tumska, zacumowana rok temu w samym sercu Wrocławia, przeszła ostateczne fazy przygotowań i rozpoczęła działalność.
Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim w sierpniu ubiegłego roku. Montaż instalacji restauracyjnej trwał niespełna rok. Ostatnie prace wykończeniowe dobiegły końca.
Na powierzchni 678 m2 rozmieszczone są cztery sale restauracyjne, zaplecze kuchni, bufetu, pomieszczenia techniczne oraz toalety. Do dyspozycji gości oddane zostały trzy poziomy Barki. Na najwyższym z nich znajduje się taras widokowy. Górny pokład, z widokiem na Ostrów Tumski, będzie dostępny w sezonie letnim jako kawiarnia "Pod Żaglami", ma pomieścić do 100 osób. Pozostałe dwa poziomy otwarte będą przez cały rok.
"Restauracja Blue Marine" została przygotowana tak, aby pomieścić aż 110 gości. Jednocześnie ma pełnić funkcję sali konferencyjnej, udostępnianej firmom. Na najniższym pokładzie znajdują się puby "Tawerna" oraz "Mesa Kapitańska". Oba lokale przyjmą łącznie ponad 60 gości.
W menu Barki Tumskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Dania odpowiednie zarówno na spotkania biznesowe, wykwintną kolację, jak i rodzinny obiad. Skosztować można m.in. owoców morza, a także tradycyjnych przysmaków z Borów Dolnośląskich.
Wśród potraw serwowanych na Barce znajdziemy m.in. zupę rybną z pomidorami i mozzarellą z odrobiną bazylii i imbiru, filetowanego miętusa w sosie z szyjkami rakowymi i mulami, podawanego z ryżem przekładanym szpinakiem. Dla amatorów czegoś łagodniejszego, w karcie dań znalazł się bulion z pulpecikami mięsnymi i pietruszką.
Barka będzie pełnić funkcję nie tylko restauracji, ale i teatru na wodzie. Regularnie wystawiane mają tu być spektakle Wrocławskiego Teatru Lalek.
Na początek goście będą mogli obejrzeć "Nawiedzony Młyn", sztukę Beaty Maciejewskiej i Mariusza Urbanka, w reżyserii Józefa Frymeta. Spektakl będzie można oglądać w każda ostatnią niedzielę miesiąca.
Pływająca restauracja została zabezpieczona przed często kapryśnymi wodami Odry - specjalne umocowanie, przyjmuje odpowiednie położenie
w zależności od aktualnego stanu rzeki.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział dla turystów:
Katowice Airport ostrzega przed
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
II Olimpiada Umiejętności
Aktywność fizyczna modnym sposobem spędzania urlopu
Polacy chcą jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo
Hotelarze rozmawiają o prawach autorskich
A Ty jaki masz pomysł na restaurację?
Amatorzy piwa spotkali się - jak było?
Kto ma rację? Oświadczenie Zarządu Kraków Airport
Z Łodzi do Bristolu - nowe loty Ryanaira
W Katowicach działa Certyfikowana Poradnia Medycyny Podróży
Kto stołuje się w fast foodach?