EuroGastro 2012 - prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia
Baba, kiszka, kindziuk i słynny na całą Polskę sękacz, to tylko niektóre z rarytasów tradycyjnej podlaskiej kuchni. Smaki Podlasia są niezwykle
urozmaicone. Polskie obyczaje uzupełniają tu wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, a nawet zachodnioukraińskiej. Charakterystyczne
dla tego regionu dania, tradycyjne receptury kulinarne i ciekawostki lokalnej kultury zaprezentuje podczas nadchodzących Targów EuroGastro 2012 szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie - Marcin Budynek. Pokaz "Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia" odbędzie się 23 marca w hali wystawienniczej Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
Prezentacja podlaskiej kuchni i kultury to absolutna nowość na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro. Zwiedzający będą mogli poznać kuchnię regionalną i dziedzictwo kulturowe Podlasia na przykładzie miasta Augustowa, a także gminy Lipska oraz gminy Sztabin. Podczas pokazów zostaną zaprezentowane charakterystyczne dla Ziemi Augustowskiej produkty regionalne oraz produkt wytwarzane lub przetwarzane metodami tradycyjnymi. Nie zabraknie występów muzycznych, a także smakowitych degustacji. - zachęca organizator, Marcin Budynek.
Na gości czekają dwa pokazy przyrządzania lokalnych dań - jeden z zachowaniem tradycyjnych receptur, drugi z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych. Oryginalne przepisy i potrawy na bazie regionalnych produktów zaprezentują przedstawiciele samorządów miast: Augustowa, Sztabin i Lipska, a także uczniowie szkół gastronomicznych. W programie jest również pokaz wypieków regionu oraz obrzędów związanych z kuchnią i tradycją Ziemi Augustowskiej. Do dyspozycji zwiedzających targi EuroGastro będzie minibazar z produktami regionalnymi Podlasia. Chętni będą mogli skosztować wyśmienitych lokalnych ciast, ryb, mięsa, miodów, serów i pieczywa.
"Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia jest częścią projektu łączącego Miasto Augustów, Gminę Lipsk oraz Gminę Sztabin "Kuchnia Pachnąca Tradycją - Smaki Ziemi Augustowskiej", którego celem jest popularyzacja produktu turystycznego Podlasia z zachowaniem dziedzictwa kulturowego oraz promocja kuchni regionalnej.
Podczas Targów EuroGastro odbędą się również inne widowiskowe pokazy kulinarne. Pierwszego dnia targów ekspert i doradca kulinarny, rodowity Grek, Theofilos Vafidis, znany m.in. z programu "Europa da się lubić", podczas VII Festiwalu Kuchni Greckiej, będzie zachęcał hotelarzy, restauratorów, kucharzy i konsumentów do swoich rodzimych smaków. Tego dnia odbędzie się również konkurs kulinarny na dania inspirowane smakami Hellady i IV Festiwalu Carvingu.
Drugiego dnia EuroGastro młodzi kucharze, będą walczyć w autorskim konkursie mistrza kuchni - Roberta Sowy, o tytuł "Kulinarny Talent". Zawodników, jak co roku, oceniać będzie jury składające się ze znanych kucharzy i gwiazd show biznesu. Wszystkie pokazy kulinarne dostarczą nie tylko doznań artystycznych, ale również smakowych. Chętni będą mogli skosztować rarytasów, przygotowanych podczas prezentacji.
Targi EuroGastro trwać będą w dniach 21-23 marca 2012 w Centrum Targowo- Kongresowym MT Targi przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Zwiedzający powinni dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online lub na miejscu. Osoby, które zarejestrują się drogą elektroniczną, są uprawnione do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Długie weekendy listopadowe również
Sierpień będzie lepszy od
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Dział centra informacji i promocji:
Arłamów gościł działaczy
Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Czesi: Z Polakami to same problemy
Novotel przyciągnie turystów do Łodzi?
Warszawska Szybka Kolej Miejska wyemituje obligacje
Szef kuchni radzi: zainwestuj jesienią
TVN odpowiada na komunikat PIT
Rozwój sieci B&B Hotels w Polsce
Meldunek jeszcze przed wejściem do hotelu
Wielka Pętla Wielkopolski na wysokiej fali
Euro 2012 - do gry wchodzi mała gastronomia
HRS rozpoczyna współpracę z Sabre
Australian Airlines podbijają Amerykę
Kuba, za Fidela- szukam chętnych
Nie tylko biura liczą na turystów
Orbis SA przejmuje działalność Accoru w Europie Centralnej
Lotnisko w Berlinie: przez rok nie będzie nic
Spotkanie pasjonatów sztuki kulinarnej
Zostań rannym ptaszkiem lub burmistrzem z Lufthansą
Modlin czeka na historycznego pasażera
Neckermann- Majorka (PROTUR FLORIANA RESORT)- proszę o opinię!