Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - finał konkursu już w niedzielę
Wojewódzki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się w najbliższą niedzielę w skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej - Parku Etnograficznym w Tokarni. Wśród świętokrzyskich specjałów, które będą walczyły o miano najlepszego produktu żywnościowego znalazły się między innymi szynka z Broniny, chleb wąchocki, gumułki koprzywnickie oraz śliwowica z Piestrzca. Łącznie do konkursu stanie około 50 rarytasów.
Przedsięwzięcie ma na celu promocję regionalnych produktów żywnościowych, których receptura oraz sposób wytwarzania nie zmieniły się mimo upływu wielu lat. To także sposób na ocalenie ich od zapomnienia.
Jurorami będą członkowie krajowej kapituły konkursu - przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Produkty zostaną poddane ocenie w czterech kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje i inna wytwórczość.
W trakcie imprezy wystąpią Kapela Świętokrzyska i zespół folkowy Góralska Hora. Odbędzie się ponadto pokaz obrzędowy "Wesele wójtowej córki" autorstwa zespołu Leśnianie, a także warsztaty wymierających zawodów rzemieślniczych oraz prezentacja regionalnych strojów ludowych.
Podczas jarmarku produktów regionalnych turyści będę mogli spróbować między innymi zalewajki świętokrzyskiej czy gęsich żołądków z Rakowa. Nie zbraknie również miodu, serów, wędlin, ekologicznych przetworów czy też świeżych owoców wprost z Sandomierszczyzny.
Organizatorami finału wojewódzkiego konkursu "Smaki Regionów" są Urząd Marszałkowski w Kielcach, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Długie weekendy listopadowe również
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Dział centra informacji i promocji:
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
Kraków wśród wybranych przez
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Ruszyła rejestracja online na TT Warsaw
Najpopularniejsze kierunki Polaków na krótkie wyjazdy
Już wiadomo gdzie Dreamliner przejdzie testy
Zdobądź darmowe bilety na przelot do Japonii
Fundusz gwarancyjny, czyli jak upadły wydoi działających
Franczyza z gastronomii nadal w modzie
Na wrocławskim Dworcu Głównym pojawi się dodatkowy peron
Trwa festiwal steków w hotelach Sheraton
Ławica uszczupla siatkę połączeń
Turystyce potrzebny kodeks dobrych praktyk!
Dla kogo Złoty Standard - 87 nowych obiektów