Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Kryzys na talerzach Polaków
Kryzys i spowolnienie gospodarcze wymuszają na Polakach coraz większe oszczędności. Z najnowszych badań wynika, że nie tylko wybieramy tańsze odpowiedniki, niektórych produktów, ale w ogóle z nich rezygnujemy.
Sprzedaż detaliczna żywności i napojów spadła rok do roku odpowiednio o 3,6 i 0,8 procent. Taki wynik jest powodem do zmartwień z uwagi na to, że w ubiegłym roku sprzedaż rosła odpowiednio o 6,1 i 3 procent.
Polacy najczęściej oszczędzają na mięsie, co widać w coraz krótszych kolejkach do stoisk z tym towarem. Tak niskiego spożycia mięsa wieprzowego w Polsce nie było od lat - Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Z kolei ubytki mięsa w diecie rekompensujemy sobie większym spożyciem produktów zbożowych.
Coraz więcej z nas rezygnuje z wyjścia do restauracji na rzecz "kanapki w domu".
Prognozy spadków konsumpcji przygotowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dotyczą też przetworów mlecznych i ziemniaków. W ciągu ostatnich lat regularnie zmniejsza się konsumpcja tych produktów.
Prognozy pokazujące wzrosty, dotyczą jedynie konsumpcji cukru - z 40,5 kg (2012 r.) do 41 kg. (2013 r.).
Skutki kryzysu nie ominą stołów wielkanocnych. Tegoroczne posiłki będą skromniejsze właśnie z powodu ograniczania wydatków na drożejącą żywność. Droższa o 3-4 proc. jest wieprzowina, ale tańsze o ok. 5 proc. mięso drobiowe. Więcej zapłacimy za wędliny, średnio o 3-4 proc., ale cena zależy od gatunku wędliny. Nie wzrosły za to ceny produktów mleczarskich; twaróg i mleko są tańsze o 1-2 proc., a masło - o ponad 5 proc.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział badania rynku i analizy:
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Które paszporty są
Najlepsze prace magisterskie
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Go Hot: wakacje w klimacie gay/les - friendly
Polscy turyści ranni w wypadku autokaru w Niemczech
Nowy kierunek na turystycznej mapie Polaków
Do Gazel Biznesu dołączyło Centrum Turystyki Oskar
Ciąg dalszy aresztowań w sprawie skażonego alkoholu
Nikt nie chce zainwestować w Szczecinie
Ryanair - nowy kierunek Katowice-Bristol!
Ceny w biurach wyższe niż przed rokiem
Marketing w turystyce - kolejne szkolenie