Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Bolączki restauratorów - gotować każdy potrafi?
Restauratorzy alarmują - coraz trudniej o dobrego i wykwalifikowanego kucharza. Niestety w Polsce wciąż dominuje mylne przeświadczenie - praca jak każda inna. A przecież gotowanie dla kilkudziesięciu osób to nie to samo co zabawa w szefa kuchni w telewizyjnym reality show, czy weekendowe pichcenie dla rozrywki.
Mało osób z kwalifikacjami odpowiada na ogłoszenia, nie przychodzą na umówione spotkania albo do pracy - żali się Gazecie jeden z gdańskich restauratorów. Właściciel baru Green Way, Wojciech Sikora przyznał, że w tym roku poszukiwania kucharza trwały aż miesiąc. W ubiegłych latach przed sezonem było wielu chętnych. Niby jest kryzys, ludzie szukają pracy, a na moje ogłoszenia odpowiadali prawie sami emeryci - komentuje.
Takiego samego zdania jest właściciel jednego z lokali na Dworcu Głównym w Gdańsku. Niedawne poszukiwania zastępcy szefa kuchni również przeciągnęły się w czasie. Głównym problemem jest fakt, iż nie ma w kim wybierać. Nie dość, że przychodzi mało aplikacji to jeszcze zgłaszają się osoby, które nie spełniają nawet minimum wymagań - mówi właściciel.
W tej branży nie brakuje też bajkopisarzy. W CV notorycznie pojawiają się zmyślone kwalifikacje, fałszywe miejsca pracy. Jednym słowem kandydaci na przyszłych kucharzy często nie mają nic wspólnego z branżą, a tym bardziej nie posiadają wymaganych kwalifikacji. Jedyne czym dysponują to chęcią do pracy, a i z tym bywa różnie.
Właściciele renomowanych restauracji przyznają, że czasem zgłaszają się osoby, których doświadczenie w gastronomii obejmuje głównie obsługę zmywarki, a mimo to wysyłają swoją aplikację na stanowisko kucharza. Po czym umawiają się na spotkanie i nie przychodzą, nie dając wcześniej znać. Niektórzy proszą o zmianę terminu, a i tak się nie pojawiają.
Dużym problemem jest niepunktualność. Zdarza się, że nowo zatrudnieni kucharze w ogóle nie pojawiają się w pracy.
Tymczasem warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wina faktycznie leży tylko po jednej stronie? Restauratorzy są często tylko obserwatorami. Tak naprawdę nie wiedzą nic o problemach swoich pracowników. A przecież jakiś powód braku wykwalifikowanych kucharzy w Polsce musi być. Odpowiedzi jest wiele: małe zarobki, "śmieciowe umowy", nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przez pracodawców. Takich "powodów" można by wymienić wiele. Ludzie wolą szukać pracy za granicą niż w polskiej gastronomii - mówi menedżerka jednej z gdańskim restauracji.
Według danych Powiatowego Urzędu Pracy w Gdańsku w okresie od stycznia do kwietnia 2013 pojawiło się się więcej ofert pracy dla kucharzy niż w analogicznym okresie 2012. Jak widać dane nie odzwierciedlają prawdziwej sytuacji w branży.
Dlaczego w takim razie znalezienie odpowiedniego kandydata na proponowane stanowisko w branży gastronomicznej graniczy z cudem? Często wymagania jakie nakładają na aplikantów restauratorzy nie są adekwatne do wysokości proponowanych wynagrodzeń i warunków pracy. W związku z czym lepiej wykształceni i posiadający większe doświadczenie wybierają bardziej lukratywne oferty. Nie mówiąc już o tym, że sezonowa praca na pewno ich nie zainteresuje.
Po jednej stronie restauratorzy, po drugiej kucharze. Zachęcamy do dyskusji zarówno jednych jak i drugich.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Restauratorzy kontra kucharze
[2013-04-27 07:24 83.25.152.*]
koszty utrzymania, pracownika,opłat jak:czynsz ,światło ,woda,koszty produktów,podatki itp.
a z drugiej strony ludzie których nie stać chodzić do restauracji, brak pracy koło się zamyka. odpowiedz »Restauratorzy kontra kucharze
[2013-04-28 13:38 83.11.23.*]
Typowe narzekać narzekać może porostu za prowadzenie niech się biorą ludzie którzy mają o tym pojęcie a nie "restauratorzy "pełną gębą odpowiedz »
Restauratorzy kontra kucharze
[2013-04-29 14:32 83.238.170.*]
W restauracji na 40 miejsc, czynnej od rana do północy musi być zatrudnione minimum 9 osób (i tak jest to na granicy Kodeksu Pracy) - przynajmniej 18 tys. brutto na same płace. Przy rozsądnym czynszu i food cost 30% trzeba mieć co najmniej 40 tys netto utargu, żeby zamknęło się bez straty, a gdzie amortyzacja sprzętu, dokupienie zastawy? Ile w niedużym mieście gość może zapłacić za obiad? odpowiedz »
Restauratorzy kontra kucharze
[2013-05-31 20:10 81.219.166.*]
Gastronomia, to ciężki kawałek chleba. Tak dla restauratorów, jak i pracowników. Z tym, że pracownikom często się wydaje, że restaurator jest bogaty, to niech płaci, bo skoro go stać na drogie sprzęty i wynajem lokalu, to również niech płaci kucharzowi. Często kucharz chce zarabiać ok. 5000,00.Restaurator bierze kredyt, leasing. Nie jest możliwe zadowolić wszystkich. Przy dobrej organizacji, oszczędności na każdym kroku czasami zamyka się m-c bez strat. W Polsce nie ma zwyczaju wychodzić na obiad ( lunch) codziennie. Polacy wychodzą od święta do restauracji. Nie daje to takiego obrotu, żeby starczyło na wszystko, stąd takie kłopoty w polskich restauracjach. Często Restauratorowi po zapłaceniu pensji, mediów, czynszu i promocji lokalu, kredytu lub leasingu, koncesji, opłat za ogródek, podatków nie zostaje nic lub musi jeszcze dołożyć.Dobrze, jak ma z czego bo prowadzi inną działalność. Restauracja w Polsce to zabawa dla bogatych lub znanych celebrytów.Chyba, że prowadzą ją sami kucharze, choć Ci znów mają problem z organizacją całościową. odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział aktualności dnia:
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Wakacje.pl doceniają
Starsze aktualności:
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Uwaga na farbowaną wieprzowinę
Ciekawostki na temat PKP Intercity
Funpass - karta rabatowa do parków rozrywki
Jak efektywnie sprzedawać usługi hotelowe?
Największa turystyczna inwestycja regionu
Dobry hotel w centrum Warszawy