Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Prawdziwy Meksyk w Krakowie
Kuchnia meksykańska już od dawna kusi smakiem przypraw i różnorodnych aromatów. Ze względu na sezonowość składników wczesną jesienią smakuje najlepiej. Od września zagościła w krakowskim Radissonie, restauracji Milk&Co.
Dania kojarzone w Europie z etykietą "100% mexican" często niewiele mają wspólnego z oryginałem, a opierają się na tzw. "tex-mex", czyli na daniach na wzór meksykański, wykreowanych w Teksasie. Hotelu Radisson Blu proponuje teraz prawdziwie meksykańską ucztę.
W Meksyku na żadnym stole nie zabraknie salsy - sosu przygotowanego na bazie chili, tortillas, czyli kukurydzianych lub pszennych placków zastępujących chleb, oraz pikantnych sosów. Podaje się przekąski zwane tentempies, czy znaną w Polsce quesadillę - dwa placki kukurydziane przekładane serem (queso) chihuahua. Popularne są mięsa, ryby, fasola, kukurydza, a także awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne jak ananasy i papaje, wanilia, dynie, zioła i kakao.
W Milk&Co goście mają do wyboru szereg dań kuchni meksykańskiej z jej oryginalnym smakiem i południową pikanterią. "By przygotowywane tutaj potrawy nie różniły się od tych z Ameryki Środkowej zaprosiliśmy na ten czas do współpracy Damiana Trejo - Szefa Kuchni z Meksyku" - mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu w Krakowie.
Od września przysmaki z kraju Latynosów są serwowane w każdy czwartek, piątek i sobotę w formie bufetu Surf&Turf. W menu między innymi: ceviche, ensalada de nopales, tacos al pastor, tacos de mole, guacamole, tamales... i inne.
Ukoronowaniem starań o przywrócenie kuchni meksykańskiej jej pierwotnego smaku jest wpisanie jej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Oto kilka przepisów na dania meksykańskie serwowane w Milk&Co przez Damiana Trejo i Staniasława Bobowskiego:
Salpicon de res / Sałatka z wołowiny
Składniki
400 g gotowanej wołowiny
2 pokrojone w kostkę pomidory
1 pokrojona w kostkę cebula
10 cienko pokrojonych rzodkiewek
Sok z 2 cytryn
Posiekana kolendra
Pokrojona sałata lodowa
Sól, pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Serwuj z chipsami z tortilli.
Tacos de pescado / Rybne Tacos
Składniki
500 g filetów z ryby (najlepiej halibut)
1 l oleju do smażenia
Pszenna tortilla
Ciasto do ryby
200 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.3 l piwa
Chilli w proszku
Papryka w proszku
Sól, pieprz
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj piwo. Mieszaj dokładnie, tak aby nie było grudek.
Garnisz
Pokrojona biała kapusta
1 pokrojony pomidor
1 pokrojona cebula
Kolendra
Pokrojona rzodkiewka
Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Sos
Majonez
1 łyżka chipotle pepper
1 łyżka białego octu
Wymieszaj wszystkie składniki razem
Podgrzej olej. Rybę pokrój w kawałki, przypraw sola i pieprzem, oprósz w mące. Zanurz w cieście,a następnie delikatnie zanurz w oleju. Smaż do koloru złotego. Podgrzej tortille i serwuj z kawałkiem ryby. Dodaj garnisz i sos. Serwuj z kawałkiem limonki.
Mango con rompope / Mango z adwokatem
Składniki
- Dojrzałe mango (obrane ze skorki przekrojone na pół)
- Masło
- Brązowy cukier
- Cynamon
- Adwokat
Pokrojone mango dopraw cukrem i cynamonem. Usmaż na maśle dodaj adwokat i powoli zredukuj, tak aby likier zgęstniał. Serwuj na ciepło polane sosem i sorbetem z truskawek.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział dla turystów:
Katowice Airport ostrzega przed
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Polskie Jadło ma nowego wiceprezesa
Jak uniknąć stresu na wakacjach?
Londyn: prognozy się nie sprawdzą?
Gdzie najgościnniej przyjmują turystów?
Najwięcej wirusów jest na lotnisku w Los Angeles
Modlin kusi zniżkami, przedsiębiorcy rozpaczają
Wino w proszku trafiło do Polski
Wkrótce polecimy z Poznania bezpośrednio do Zadaru
Konferencja: Jak radzić sobie z kryzysem?
PKP zmienia zasady wypłaty odszkodowań
Singapore Airlines promuje wyjazdy do Australii