Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów - Gdańsk
Prawdziwy Meksyk w Krakowie
Kuchnia meksykańska już od dawna kusi smakiem przypraw i różnorodnych aromatów. Ze względu na sezonowość składników wczesną jesienią smakuje najlepiej. Od września zagościła w krakowskim Radissonie, restauracji Milk&Co.
Dania kojarzone w Europie z etykietą "100% mexican" często niewiele mają wspólnego z oryginałem, a opierają się na tzw. "tex-mex", czyli na daniach na wzór meksykański, wykreowanych w Teksasie. Hotelu Radisson Blu proponuje teraz prawdziwie meksykańską ucztę.
W Meksyku na żadnym stole nie zabraknie salsy - sosu przygotowanego na bazie chili, tortillas, czyli kukurydzianych lub pszennych placków zastępujących chleb, oraz pikantnych sosów. Podaje się przekąski zwane tentempies, czy znaną w Polsce quesadillę - dwa placki kukurydziane przekładane serem (queso) chihuahua. Popularne są mięsa, ryby, fasola, kukurydza, a także awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne jak ananasy i papaje, wanilia, dynie, zioła i kakao.
W Milk&Co goście mają do wyboru szereg dań kuchni meksykańskiej z jej oryginalnym smakiem i południową pikanterią. "By przygotowywane tutaj potrawy nie różniły się od tych z Ameryki Środkowej zaprosiliśmy na ten czas do współpracy Damiana Trejo - Szefa Kuchni z Meksyku" - mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu w Krakowie.
Od września przysmaki z kraju Latynosów są serwowane w każdy czwartek, piątek i sobotę w formie bufetu Surf&Turf. W menu między innymi: ceviche, ensalada de nopales, tacos al pastor, tacos de mole, guacamole, tamales... i inne.
Ukoronowaniem starań o przywrócenie kuchni meksykańskiej jej pierwotnego smaku jest wpisanie jej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Oto kilka przepisów na dania meksykańskie serwowane w Milk&Co przez Damiana Trejo i Staniasława Bobowskiego:
Salpicon de res / Sałatka z wołowiny
Składniki
400 g gotowanej wołowiny
2 pokrojone w kostkę pomidory
1 pokrojona w kostkę cebula
10 cienko pokrojonych rzodkiewek
Sok z 2 cytryn
Posiekana kolendra
Pokrojona sałata lodowa
Sól, pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Serwuj z chipsami z tortilli.
Tacos de pescado / Rybne Tacos
Składniki
500 g filetów z ryby (najlepiej halibut)
1 l oleju do smażenia
Pszenna tortilla
Ciasto do ryby
200 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.3 l piwa
Chilli w proszku
Papryka w proszku
Sól, pieprz
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj piwo. Mieszaj dokładnie, tak aby nie było grudek.
Garnisz
Pokrojona biała kapusta
1 pokrojony pomidor
1 pokrojona cebula
Kolendra
Pokrojona rzodkiewka
Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Sos
Majonez
1 łyżka chipotle pepper
1 łyżka białego octu
Wymieszaj wszystkie składniki razem
Podgrzej olej. Rybę pokrój w kawałki, przypraw sola i pieprzem, oprósz w mące. Zanurz w cieście,a następnie delikatnie zanurz w oleju. Smaż do koloru złotego. Podgrzej tortille i serwuj z kawałkiem ryby. Dodaj garnisz i sos. Serwuj z kawałkiem limonki.
Mango con rompope / Mango z adwokatem
Składniki
- Dojrzałe mango (obrane ze skorki przekrojone na pół)
- Masło
- Brązowy cukier
- Cynamon
- Adwokat
Pokrojone mango dopraw cukrem i cynamonem. Usmaż na maśle dodaj adwokat i powoli zredukuj, tak aby likier zgęstniał. Serwuj na ciepło polane sosem i sorbetem z truskawek.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział dla turystów:
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
Śmierć trójki Polaków na
Starsze aktualności:
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
eSky chwali się tanimi pakietami na
Kto dołączył do Polskich Marek
Polskie Jadło ma nowego wiceprezesa
Jak uniknąć stresu na wakacjach?
Londyn: prognozy się nie sprawdzą?
Gdzie najgościnniej przyjmują turystów?
Najwięcej wirusów jest na lotnisku w Los Angeles
Modlin kusi zniżkami, przedsiębiorcy rozpaczają
Wino w proszku trafiło do Polski
Wkrótce polecimy z Poznania bezpośrednio do Zadaru
Konferencja: Jak radzić sobie z kryzysem?
PKP zmienia zasady wypłaty odszkodowań
Singapore Airlines promuje wyjazdy do Australii