Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Potrzebni wykwalifikowani kucharze i szefowie kuchni
Problem ze znalezienie wykwalifikowanych pracowników ma w Polsce 37 procent pracodawców. Poszukiwani są między innymi kucharze, szefowie kuchni i kierowcy - tak wynika z 7. globalnego badania "Niedobór talentów", które zostało opublikowane przez ManpowerGroup - agencję doradztwa personalnego.
Okazuje się, że w Polsce najtrudniej odnaleźć inżynierów mechaników, elektryków oraz inżynierów lądowych. Drugie miejsce pod tym względem zajmują wykwalifikowani pracownicy fizyczni. Brakuje także: techników, kierowców, wykwalifikowanych pracowników działów IT, szefów kuchni, kucharzy oraz przedstawicieli handlowych. Poszukiwani są również menedżerowie projektów i operatorzy maszyn.
Potencjalni pracownicy, według pracodawców, są często niekompetentni, nie posiadają odpowiednich certyfikatów, doświadczenia i nie znają języków obcych. Źródeł tego zjawiska można doszukiwać się w niedostosowaniu programu nauczania w szkołach do realnych potrzeb rynku pracy. Szkoły zawodowe i techniczne są likwidowane na rzecz liceów. Taka sytuacja może skutkować spadkiem konkurencyjności firm i ograniczeniem ich rozwoju.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Niedobór talentów
[2012-06-27 14:50 80.52.226.*]
a co z bezrobociem w tych kierunkach? odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 08:29 80.54.112.*]
najlepiej polikwidować szkoły zawodowe i w ogóle nie będzie ludzi którzy coś umieją, teraz nawet jak się pralka zepsuje to nie ma fachowców tylko jest tekst typu -" nie da rady naprawić najlepiej kupić nową" odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 10:17 83.238.170.*]
O braku wykształconych kucharzy (i kelnerów, a nie podawczy piwa) wiadomo do lat, branża pisze o tym wszędzie i nic... Takie są efekty teorii, że liczy się wyłącznie dyplom uczelni, a najlepiej dwa lub trzy i tylko taka osoba ma szanse na rynku pracy. Kto za tym stoi i komu to służy ;-) odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Jak przygotować hotelowy pakiet - oto jest pytanie
Wywiad przeszuka maile turystów?
Bagaże polskich turystów utknęły w Brukseli
Norge & Food Service Chefs Competition - rusza pierwsza edycja
Trendy w zarządzaniu podróżami służbowymi