TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Sanepid - jest lepiej niż w ubiegłym roku

Okres wakacji to czas wzmożonej pracy właścicieli restauracji i lokali gastronomicznych, szczególnie w miejscowościach o charakterze typowo wypoczynkowym. W okresie miesięcy wakacyjnych muszą się oni liczyć ze zwiększoną niż dotychczas liczbą kontroli inspektorów sanepidu.


Od początku sezonu w samym tylko Zachodniopomorskiem skontrolowano ponad 1200 lokali. W sumie w województwie jest przeszło 900 punktów gastronomicznych, o 1000 więcej niż przed rokiem.

Jak podkreśla rzecznika szczecińskiego sanepidu, Mag­da­le­na Ka­płan - jest lepiej niż w ubiegłym roku.

Mimo to, w niektórych ośrodkach nie obeszło się bez kłopotliwych dla turystów zatruć pokarmowych. W czterech ośrodkach wczasowych w województwie odnotowano łącznie 89 osób. W czterech przypadkach konieczna była hospitalizacja.

Sanepid apeluje do turystów, by wszelkie niepokojące sygnały dotyczące braku przestrzegania zasad higieny zgłaszali do powiatowych oddziałów inspekcji.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja sanepid powiatowy oddział inspekcji zatrucie pokarmowe ośrodek wczasowy hospitalizacja higiena




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję