Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- rozszerzenie oferty, przewodnictwo
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Kraków- specjalista d/s turystyki
- Doradca Klienta d/s turystyki PRUSZKÓW
- Rezydent Hotelowy GRECJA
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Pracownik Obsługi Agencyjnej
- Praca na Kaszubach, recepcja, kuchnia, bar port
- ITAKA AUCHAN PIASECZNO - SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
Poprawa nastrojów w branży gastronomicznej
Rynek usług gastronomicznych w Polsce nabiera rozpędu. Miniony rok przyniósł od dawna oczekiwany wzrost w tym sektorze.
Miniony rok przyniósł od dawna oczekiwany wzrost w sektorze usług gastronomicznych o 0,8%. Z danych firmy badawczej PMR jest to wynik najniższy spośród wszystkich trzech segmentów branży HoReCa. Wartość rynku restauracyjnego, obejmującego takie lokale jak restauracje, pizzerie, bary szybkiej obsługi, kawiarnie oraz puby/kluby po raz pierwszy od początku recesji wyniosła 18,3 mld złotych.
Do czynników, które miały kluczowe znaczenie dla wzrostu obrotów lokali gastronomicznych były m.in. poprawiające się nastroje konsumenckie, brak niesprzyjających handlowi zdarzeń jak powodzie czy katastrofa, czy rosnący budżet reprezentacyjny klientów biznesowych. Sytuacje w branży wciąż utrudniają: podwyżki cen towarów spożywczych oraz wahania w strefie euro. Restauratorzy wciąż są zmuszani do ograniczania wydatków w związku ze wzrostem kosztów i ciągle dość niskim średnim rachunkiem - mówi Jarosław Frontczak, analityk handlu detalicznego w PMR.
Wyniki te wciąż są dalekie od sytuacji sprzed kryzysu gospodarczego. Porównując raporty dotyczące przychodów lokali gastronomicznych sporządzone kolejno w latach 2011 i 2012, widać poprawę sytuacji w przychodach restauratorów. Udział obiektów o najwyższych przychodach w granicach 501 tys. - 1 mln. zł wzrósł dwukrotnie z poziomu 4% za 2010 r. do 9% w najnowszej edycji badania. 10 proc. przedsiębiorców odnotowało przychód rzędu 251-500 tys. zł. Około 30 proc. badanych osiągnęło przychód w wysokości do 50 tys. zł, z kolei 20-proc. od 51-100 tys. zł oraz od 101 do 250 tys. zł.
Najlepiej swoją sytuację oceniły restauracje hotelowe. Najczęściej spośród badanych wskazywały na wzrost sprzedaży, równocześnie najrzadziej deklarowały spadek. Swoją sytuację finansową najgorzej oceniają małe lokale typu puby/knajpy, 75 proc. respondentów zadeklarowało spadek sprzedaży.
Najbliższe prognozy na rynku lokali gastronomicznych są optymistyczne. Na 2012 rok przewiduje się wzrost wartości rynku rzędu 4,6%. Największe nadzieje na poprawę sytuacji w branży przedsiębiorcy wiązali z organizacją Euro 2012., nie zawiedli się. Prawie 20 proc. ankietowanych wskazało na poprawę sytuacji gospodarczej w Polsce.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział centra informacji i promocji:
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
Kraków wśród wybranych przez
Starsze aktualności:
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
B&B HOTELS wchodzi na nowe
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Majówka 2024 - taniej niż w zeszłym
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Jak zmiany w VAT wpłyną na branżę?
GUS: w lutym nocowało w Polsce ponad 219 tys. osób
Jak First Class chroni swoich klientów?
Praca w hotelu czeka na Ciebie
nowy portal z poradami dla turystów http://www.porady-turystyczne.yoyo.pl