Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s/turystyki ŁÓDŹ
- Przewodnik turystyczny
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- Doradca Turystyczny
- Szkolenie Animacja Czasu Wolnego
- Salon franczyzowy Tui Sochaczew
- ITAKA Pruszków Galeria Nowa Stacja
- Przewodnik wycieczek - Albania
- Praca w Bułgarii w sezonie 2025 - Rezydent
- Specjalista ds turystyki Itaka


Poprawa nastrojów w branży gastronomicznej
2012-09-03Rynek usług gastronomicznych w Polsce nabiera rozpędu. Miniony rok przyniósł od dawna oczekiwany wzrost w tym sektorze.
r e k l a m a
Miniony rok przyniósł od dawna oczekiwany wzrost w sektorze usług gastronomicznych o 0,8%. Z danych firmy badawczej PMR jest to wynik najniższy spośród wszystkich trzech segmentów branży HoReCa. Wartość rynku restauracyjnego, obejmującego takie lokale jak restauracje, pizzerie, bary szybkiej obsługi, kawiarnie oraz puby/kluby po raz pierwszy od początku recesji wyniosła 18,3 mld złotych.
Do czynników, które miały kluczowe znaczenie dla wzrostu obrotów lokali gastronomicznych były m.in. poprawiające się nastroje konsumenckie, brak niesprzyjających handlowi zdarzeń jak powodzie czy katastrofa, czy rosnący budżet reprezentacyjny klientów biznesowych. Sytuacje w branży wciąż utrudniają: podwyżki cen towarów spożywczych oraz wahania w strefie euro. Restauratorzy wciąż są zmuszani do ograniczania wydatków w związku ze wzrostem kosztów i ciągle dość niskim średnim rachunkiem - mówi Jarosław Frontczak, analityk handlu detalicznego w PMR.
Wyniki te wciąż są dalekie od sytuacji sprzed kryzysu gospodarczego. Porównując raporty dotyczące przychodów lokali gastronomicznych sporządzone kolejno w latach 2011 i 2012, widać poprawę sytuacji w przychodach restauratorów. Udział obiektów o najwyższych przychodach w granicach 501 tys. - 1 mln. zł wzrósł dwukrotnie z poziomu 4% za 2010 r. do 9% w najnowszej edycji badania. 10 proc. przedsiębiorców odnotowało przychód rzędu 251-500 tys. zł. Około 30 proc. badanych osiągnęło przychód w wysokości do 50 tys. zł, z kolei 20-proc. od 51-100 tys. zł oraz od 101 do 250 tys. zł.
Najlepiej swoją sytuację oceniły restauracje hotelowe. Najczęściej spośród badanych wskazywały na wzrost sprzedaży, równocześnie najrzadziej deklarowały spadek. Swoją sytuację finansową najgorzej oceniają małe lokale typu puby/knajpy, 75 proc. respondentów zadeklarowało spadek sprzedaży.
Najbliższe prognozy na rynku lokali gastronomicznych są optymistyczne. Na 2012 rok przewiduje się wzrost wartości rynku rzędu 4,6%. Największe nadzieje na poprawę sytuacji w branży przedsiębiorcy wiązali z organizacją Euro 2012., nie zawiedli się. Prawie 20 proc. ankietowanych wskazało na poprawę sytuacji gospodarczej w Polsce.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Komisja Europejska chce wesprzeć
Dział centra informacji i promocji:
Mazowsze przyciągnęło więcej
Yanosik pomaga atrakcjom
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Starsze aktualności:
Hotel Gołębiewski nie ruszy w
Turystyka dużo lepiej oceniana przez
Czy lato w Grecji będzie
Polacy jadą chętnie na kolejny długi
Niewielkie spadki cen
Kto skorzysta z Programu Wsparcia
Liczba przyjazdów do Turcji ciągle
NIK ujawnia nieprawidłowości w parkach
Opóźnienia w wakacyjnych
Polska zyskuje w
eSky pokazuje pakiety na
Jak zmiany w VAT wpłyną na branżę?
GUS: w lutym nocowało w Polsce ponad 219 tys. osób
Jak First Class chroni swoich klientów?
Praca w hotelu czeka na Ciebie
nowy portal z poradami dla turystów http://www.porady-turystyczne.yoyo.pl