Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro franchisingowe BP ITAKA.
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
Poprawa nastrojów w branży gastronomicznej
Rynek usług gastronomicznych w Polsce nabiera rozpędu. Miniony rok przyniósł od dawna oczekiwany wzrost w tym sektorze.
Miniony rok przyniósł od dawna oczekiwany wzrost w sektorze usług gastronomicznych o 0,8%. Z danych firmy badawczej PMR jest to wynik najniższy spośród wszystkich trzech segmentów branży HoReCa. Wartość rynku restauracyjnego, obejmującego takie lokale jak restauracje, pizzerie, bary szybkiej obsługi, kawiarnie oraz puby/kluby po raz pierwszy od początku recesji wyniosła 18,3 mld złotych.
Do czynników, które miały kluczowe znaczenie dla wzrostu obrotów lokali gastronomicznych były m.in. poprawiające się nastroje konsumenckie, brak niesprzyjających handlowi zdarzeń jak powodzie czy katastrofa, czy rosnący budżet reprezentacyjny klientów biznesowych. Sytuacje w branży wciąż utrudniają: podwyżki cen towarów spożywczych oraz wahania w strefie euro. Restauratorzy wciąż są zmuszani do ograniczania wydatków w związku ze wzrostem kosztów i ciągle dość niskim średnim rachunkiem - mówi Jarosław Frontczak, analityk handlu detalicznego w PMR.
Wyniki te wciąż są dalekie od sytuacji sprzed kryzysu gospodarczego. Porównując raporty dotyczące przychodów lokali gastronomicznych sporządzone kolejno w latach 2011 i 2012, widać poprawę sytuacji w przychodach restauratorów. Udział obiektów o najwyższych przychodach w granicach 501 tys. - 1 mln. zł wzrósł dwukrotnie z poziomu 4% za 2010 r. do 9% w najnowszej edycji badania. 10 proc. przedsiębiorców odnotowało przychód rzędu 251-500 tys. zł. Około 30 proc. badanych osiągnęło przychód w wysokości do 50 tys. zł, z kolei 20-proc. od 51-100 tys. zł oraz od 101 do 250 tys. zł.
Najlepiej swoją sytuację oceniły restauracje hotelowe. Najczęściej spośród badanych wskazywały na wzrost sprzedaży, równocześnie najrzadziej deklarowały spadek. Swoją sytuację finansową najgorzej oceniają małe lokale typu puby/knajpy, 75 proc. respondentów zadeklarowało spadek sprzedaży.
Najbliższe prognozy na rynku lokali gastronomicznych są optymistyczne. Na 2012 rok przewiduje się wzrost wartości rynku rzędu 4,6%. Największe nadzieje na poprawę sytuacji w branży przedsiębiorcy wiązali z organizacją Euro 2012., nie zawiedli się. Prawie 20 proc. ankietowanych wskazało na poprawę sytuacji gospodarczej w Polsce.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział centra informacji i promocji:
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Chcą ściągnąć młodych Niemców do
Starsze aktualności:
Branża piwowarska liczy na
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc
Tajlandia dofinansuje leczenie
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Jak zmiany w VAT wpłyną na branżę?
GUS: w lutym nocowało w Polsce ponad 219 tys. osób
Jak First Class chroni swoich klientów?
Praca w hotelu czeka na Ciebie
nowy portal z poradami dla turystów http://www.porady-turystyczne.yoyo.pl