Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Rezydent Turystyczny - praca w Grecji.
- Pracownik biura podróży w Krakowie
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- EXTRA URLOP - specjalista d/s turystyki
- Specjalista ds. turystyki Rainbow Tours WARSZAWA...
- REZYDENT HOTELOWY - KRETA GRECJA
![](/plk/dodaj_ogloszenie_yellow.gif)
![gastronomia, sanepid, kontrole sanepidu, kontroli lokali gastronomicznych, restauratorów, barów, pubów, restauracji, garkuchni, jadłodajni, stołówek, kawiarni, nieprawidłowości, higiena, zasady higieny, mandaty, Katowice](https://turinfo.pl/zdjecia/32000_aktzdj_akt_43230_13726.jpg)
Gastronomia pod lupą sanepidu
Katowiccy inspektorzy sanitarni miesięcznie przeprowadzają około 150 kontroli lokali gastronomicznych. Najczęstszymi grzechami restauratorów jest to, że rozmrażają i ponownie zamrażają jedzenie, źle segregują w lodówkach, podają w brudnych naczyniach - pisze "Polska Dziennik Zachodni".
W samych tylko Katowicach jest 850 barów, pubów, restauracji, garkuchni, jadłodajni, stołówek i kawiarni. Sanepid regularnie kontroluje placówki. Ogólnie stan jest nie najgorszy. W ciągu ostatnich pięciu lat nie było żadnego zatrucia. Inspektorzy mają jednak bardzo dużo zastrzeżeń.
Najczęściej restauratorzy i szefowie małej gastronomii serwują wielokrotnie rozmrażane i zamrażane potrawy, w tym ziemniaki, ryby, mięsa. Często też jedzenie jest przygotowywane na stanowiskach nie spełniających żadnych norm higieny. Zdarzają się też brudne naczynia. W ogóle nie segregują jedzenia w chłodniach np. warzywa leżą obok drobiu. Poza tym często nie przechowuje się w lodówce surówek - zwłaszcza w małej gastronomii.
W całym 2011 roku sanepid odwiedził aż 1185 obiektów żywienia zbiorowego, w tym m.in. 869 restauracji i barów, 522 punkty małej gastronomii, 63 bufety w zakładach pracy, 23 kuchnie w szpitalach, 54 stołówki szkolne, 105 w przedszkolach, 11 w żłobkach i 14 domów pomocy społecznej. Przeprowadzono 1383 kontrole. Nałożono 185 mandaty. Najwięcej mandatów trafiło do właścicieli barów, restauracji oraz punktów małej gastronomii.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Starsze aktualności:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
II Olimpiada Umiejętności
Prezes Turkish Airlines zawieszony
Przejechał przez całą Polskę bez koła
Buzek chce zniesienia wiz dla Ukraińców
Co czeka gości krakowskich Targów?
Co zagraniczni turyści sądzą o Polsce?
Jak pracują Polskie lotniska - czas na podsumowanie
Co nowego w ofercie wycieczek objazdowych?
Wrocławski terminal prawie gotowy
Za dużo egzotyki na polskim rynku?
Chwilowy kryzys w biurach podróży?
Hotel znanej sieci na sprzedaż