TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Podpisano umowę w sprawie remontu kolejki do Balic

Połączenie kolejowe do Balic ma być gotowe za 18 miesięcy. Wykonawca podpisał umowę w czwartek.


Inwestycję polegającą na modernizacji połączenia kolejowego pomiędzy centrum Krakowa a Portem Lotniczym Balice będzie realizowała włoska firma Astaldi S.p.A. Projekt zakłada budowę drugiego toru na odcinku Kraków - Mydlniki, elektryfikację linii oraz wydłużenie dotychczasowej trakcji o około 500 metrów tak, aby docierała ona bezpośrednio do głównego terminalu lotniskowego.

Umowa, którą podpisano w czwartek zakłada, że cała inwestycja zostanie sfinalizowana do 2015 roku. Koszt projektu realizator wycenił na 240,6 miliona złotych. Była to najkorzystniejsza z sześciu zgłoszonych ofert.

Przebudowa dotychczasowego połączenia Kraków- Balice ma przede wszystkim zwiększyć jego przepustowość. Na trasie pojawią się składy o napędzie elektrycznym, a przewidywana maksymalna prędkość z jaką będzie mógł poruszać się pociąg wyniesie 80 km/h. Dotychczasowe przystanki zostaną zmodernizowane, na trasie pojawią się też nowe: Uniwersytet Rolniczy, Kraków Zakliki i Kraków Krzyżówka. Celem wprowadzanych zmian jest takie dostosowanie kolejki, aby mogła ona z powodzeniem służyć także mieszkańcom sąsiednich dzielnic.

Modernizacja kolejki na Balice będzie mogła zostać ostatecznie rozpoczęta, gdy tylko PKP PLK otrzyma wymagane pozwolenie na budowę. Postępowanie o jego przyznanie ma zostać wznowione już wkrótce.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Balice kolejka kolej modernizacja Astaldi przetarg fundusze inwestycja




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję