TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Rady dla turystów - co jeść

Eksperci Państwowego Zakładu Higieny radzą jak uniknąć podczas urlopu (i nie tylko) kłopotów ze zdrowiem. Kilka żelaznych zasad powinno nas uchronić przed większością nieprzyjemnych sytuacji zdrowotnych.


Najczęściej zatrucia i zakażenia pokarmowe są spowodowane spożyciem pokarmów lub wody, które są zanieczyszczone chorobotwórczymi bakteriami, wirusami bądź pasożytami. Poważnym zagrożeniem dla zdrowia jest nie tylko szczep EHEC O104 Escherichia coli, ale także EHEC O157, pałeczki Salmonelli, Shigella, Campylobacter czy Yersinia. Objawy zatrucia mogą wywołać także norowirusy, astrowirusy lub wirus "żółtaczki pokarmowej" - wirusowego zapalenia wątroby typu A (HAV). Gronkowca złocistego czy laseczki jadu kiełbasianego nie zniszczy gotowanie.

Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego wywołanego przez toksyny pojawiają się po 1-12 godzinach od spożycia potrawy. Chory odczuwa nudności, mogą pojawić się wymioty, którym może towarzyszyć biegunka.

Natomiast zakażenie spowodowane chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi łączy się z bardzo różnymi objawami, które mogą się pojawić po kilkunastu godzinach, a nawet po kilku tygodniach. Chory ma najczęściej biegunkę, czasem z domieszką krwi i bóle brzucha. Mogą pojawić się nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie.

Zatruć i zakażeń można uniknąć przestrzegając podstawowych zasad higieny. Żywność, którą zamierzamy spożyć powinna pochodzić z pewnego źródła. Najlepsza do picia jest woda butelkowa lub przegotowana. Powinniśmy często myć ręce, a surowe jedzenie oddzielać od już przetworzonego. Gotowe, szybko psujące się potrawy nie mogą pozostawać w temperaturze pokojowej powyżej dwóch godzin. Powinny być schładzane poniżej 5 st. C lub podgrzewane powyżej 60 st., by bakterie nie miały możliwości namnażania się.

Wybierając się na wakacje w topiki, warto jeść potrawy, które zostały przygotowane w wysokiej temperaturze. Owoce powinny być umyte i obrane ze skórki. Należy unikać dań surowych, np. sałatek, niepasteryzowanego mleka czy sera, lodów czy też sernika na zimno.

Równie groźne dla naszego zdrowia są pasożyty. Surowe lub półsurowe mięso może stać się źródłem zakażenia toksoplazmami i włośniami. Na tego typu dania powinny uważać szczególnie kobiety w ciąży. Przyczyną giardiozy, toksoplazmozy czy kryptosporidiozy może stać się wypicie nieprzygotowanej wody ze studni czy strumienia. Człowiek może zarazić się pasożytami również od zwierząt.

Aby urlop przeżyć zdrowo, powinniśmy także unikać kontaktu z osami czy szerszeniami, których ukąszenie może spowodować u osób uczulonych, nawet śmierć. Kleszcze i obrzeżki można odstraszyć, podobnie jak komary i meszki - repelentami. Warto zadbać również o odpowiedni strój (długie spodnie, długie rękawy, osłonięta głowa).




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Państwowy Zakład Higieny Salmonella Shigella Campylobacter Yersinia norowirusy astrowirusy EHEC Escherichia coli wirusowe zapalnie wątroby jad kiełbasiany biegunka bóle brzucha wymioty zakażenie zatrucie pokarmowe zasady higieny toksoplazmoza kryptosporidioza giardioza osy szerszenie kleszcze meszki obrzeżki urlop tropiki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję