Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
- Przewodnik, pilot po USA
- Opiekun klienta - turystyka kolonijna
- Poprowadź z nami biuro podróży
- Poszukiwany pilot po Dreźnie
- wychowawca na zimowisku
Międzynarodowy certyfikat wiedzy winiarskiej na EuroGastro
Podczas zbliżających się 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro można wziąć udział w kursie, który kończy się egzaminem na Międzynarodowy Certyfikat Wiedzy Winiarskiej.
Targi EuroGastro odbędą się 25-27 marca 2015 roku w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
Celem kursu jest wprowadzenie jego uczestników w świat win, tak by po jego ukończeniu potrafili umiejętnie dobierać wina do serwowanych dań, świadomie dokonywać zakupów i cieszyć się winem.
Podczas szkolenia uczestnicy nauczą się poprawnie odróżniać rodzaje wina, poznają charakterystyczne cechy najważniejszych szczepów winogron i regionów ich pochodzenia. Kursanci zaznajomią się ze sposobami serwowania wina, w tym wyborem odpowiedniego szkła, regułami doboru narzędzi i sposobami otwierania. Prowadzący zaprezentują metody degustacji, odpowiedniej prezentacji wina oraz warunki przechowywania i temperaturę podawania. Kurs pozwoli poznać również reguły i skutki łączenia wina z różnymi potrawami.
Szkolenie jest skierowane do restauratorów, managerów, handlowców i kelnerów oraz do pasjonatów tego napoju, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.
Jak mówi Szymon Milonas z firmy Wine rePublic, certyfikowany nauczyciel WSET, który poprowadzi kurs, restauracje często odnotowują niską sprzedaż wina, co wynika z braku wiedzy i swobody w prowadzeniu umiejętnej rozmowy przez kelnerów.
"Dzięki kursowi kelner poczuje się pewniej i swobodniej rozmawiając z klientami o winie i jego doborze do jedzenia. Klienci coraz bardziej przywiązują wagę do profesjonalnej obsługi i doradztwa, więc często chętnie kupią wino nawet o wysokiej cenie, jeśli usłyszą historię o wyjątkowości jego pochodzenia lub niepowtarzalności smaku. Ale kelner musi najpierw to wiedzieć. Zadowoleni klienci powracają, kupują wina droższe, niejednokrotnie już nie kieliszek, a całą butelkę." - dodaje Milonas.
Nieprzypadkowo kurs wiedzy winiarskiej oferowany jest podczas Targów EuroGastro. O jakości szkolenia świadczy fakt, że sygnuje ją organizacja Wine and Spirit Education Trust (WSET), która ustanawia międzynarodowe standardy w zakresie wiedzy i systemu degustacji win. Uczestnicy szkoleń otrzymują wiedzę teoretyczną, biorą także udział w praktycznych degustacjach. Kurs kończy się przysłanym z Londynu egzaminem testowym zawierającym 30 pytań zamkniętych. Wypełnione testy są oceniane przez komisję w centrali w Londynie, która przesyła certyfikaty osobom, które zdadzą egzamin.
Wine and Spirit Education Trust (WSET) założony w Wielkiej Brytanii jest największym i najbardziej rozpoznawalnym międzynarodowym centrum edukacyjnym w dziedzinie wina i mocnych alkoholi. Tradycje WSET sięgają 1969 roku, obecna jest w 62 krajach, a certyfikaty są uznawane w branży winiarskiej i gastronomicznej na całym świecie. Do egzaminów co roku przystępuje ponad 55 tys. kandydatów.
Szkolenie potrwa 2 dni (26 i 27 marca) w godzinach 9.00-13.00 na terenie targów. Koszt udziału w szkoleniu to 700 złotych, a dla uczestników EuroGastro przewidziano 10% rabatu. Cena obejmuje materiały edukacyjne, degustacje 9 rodzajów win oraz egzamin.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział centra informacji i promocji:
Starsze aktualności:
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Najpopularniejsze kierunki majowych wyjazdów
Wypadek polskiego autokaru w Niemczech
Lotnisko w Kielcach - wniosek o upadłość
Nowa gałąź turystyki trafia do... słowników
Sheraton zdobył tytuł Superbrand
Sieć pizzerii szuka franczyzobiorców
Łagiewniki: ogólnopolskie spotkanie branży turystycznej
Ministerstwo rolnictwa chce zawieszenia akcyzy na cydr
Ryanair: nowe połączenia z południowej Polski
POIT spotykają się w Małopolsce
Mex Polska: inwestycje w sektorze bistro