Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Gastronomia - będzie czyściej i bez przekrętów?
Idąc śladami śląskiej Inspekcji Handlowej w lokalach gastronomicznych w miejscowościach turystycznych nierzadko napotkamy rozmrażane i ponowne zamrażane, przeterminowane, nieprawidłowo segregowane, podawane w brudnych naczyniach produkty. Te i inne przewinienia odkryli pracownicy Katowickiego Inspektoratu podczas jednej z rutynowych kontroli.
Pierwsze wyniki sporządzonych badań pokazują, że nie jest najlepiej. Jako pierwszy pod lupę trafił lokal gastronomiczny w Goczałkowicach-Zdroju, cieszący się popularnością wśród turystów i kuracjuszy. Okazało się, że tamtejsze pierogi z kapustą i grzybami zawierają o połowę mniej farszu, niż zadeklarował szef kuchni i na dodatek są bez grzybów.
Oszukiwanie na prawdziwym pochodzeniu produktów w restauracjach to żadna nowość. W tym samym lokalu dania z oscypkiem były podrobione serkiem Mini, którego ponad 200 zamrożonych sztuk odkryto w kuchni. Inspektorzy znaleźli także niedoważone potrawy, przeterminowane surowce oraz źle przechowywane produkty, np. mięso i nabiał z sosami, zupami i ciastem.
W przypadku takich uchybień Inspektorat ma prawo nałożyć mandat na placówkę. W tym wypadku było to zaledwie 200 złotych, wszczęto jednak postępowanie administracyjne i skierowano sprawę do sanepidu. Z kolei podczas trwania Euro 2012 kontrola zaledwie pięciu lokali wystarczyła, by ukarać dziewięć osób mandatami o łącznej wartości 2,4 tys, złotych.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Ciąg dalszy kontroli w lokalach gastronomicznych
[2012-08-09 10:54 83.31.74.*]
Pierogi z kapustą i grzybami bez grzybów... Ha ha ha, to ciekawe co dawali. Zmielony karton z pieprzem - dla koloru? odpowiedz »
Ciąg dalszy kontroli w lokalach gastronomicznych
[2012-08-09 14:54 80.52.226.*]
A ja wczorak kupowałem w Intermarche i ponieważ moje było już ważone i opakowane i raz jeszcze ważone aby przykleić metkę - obsługa "tarowła" wagę o 16 gram, tyle, że miasto ma 35tys osób i jest sezon letni- więc o 40% więcej osób . To dopiero jest "zysk" - i nikogo nie obchodzi - bo to przecież jest"poważny" przedsiębiorca. A to , że krwią cieknące mięso jest podawane z rąk do rąk,obsługa, wózki, kasy i wszystko podotykane - to też - :normalka" w supermarketach. O co ten hałas - znowu SANEPID podkreślił, że w Polsce są równi i RÓWNIEJSI!
to tak jak Policja - podczas włamnia - podejrzanym jst - obrabowany!!!!!, resztę umarza się ze względu mna "brak dowodów".Łatwiej zarobić na mandatach za parkowanie podczas gdy miejsc parkingowych - brak. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dział centra informacji i promocji:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Autokary są sprawne, problemem są pijani kierowcy
Piloci Lufthansy zapowiadają strajk
Telefon Bezpieczeństwa: pomoc dla turystów zagranicznych
Emirates wprowadzają nową promocję
Lotnisko Chopina zapłaci odszkodowanie
Masakra cenowa za masakrę ludzi.
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Wczasy w Bułgarii: Hotel Ivana Palace***+ Słoneczny Brzeg, a
Alitalia finalizuje inwestycję?
Mniej rosyjskich turystów w Polsce
Burger King wprowadza nową aplikację
Dariusz Wilk w szeregach Sun & Snow
MSZ: Komunikat w sprawie wyjazdów do Tureckiej Republiki Północnego Cypru