Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Pomorskie: szkolenia turystyczne dla rolników
Rozpoczęła się druga edycja projektu "Wanoga od rolnictwa do turyzmu" (wanoga to wędrówka - po kaszubsku). Rekrutacja trwa jeszcze tydzień - do 17 lutego.
Kierownikiem projektu jest Łukasz Wysocki z Kaszubskiego Uniwersytetu Ludowego w Wieżycy. Projekt niniejszy jest skierowany do osób, które chcą otworzyć własną działalność gospodarczą związaną z turystyką wiejską np. organizowanie przejażdżek konnych i kuligów, spływów kajakowych, prowadzenie kuchni regionalnej. Kurs jest szansą dla rolników, by zdobyli nowy zawód i mieli szansę zwiększyć dochody.
W szkoleniu mogą wziąć udział pełnoletni mieszkańcy powiatów kartuskiego i kościerskiego. Warunek - ubezpieczenie w KRUS oraz wykształcenie nie wyższe niż średnie. Preferowane są kobiety i osoby które ukończyły 45 lat.
Program to łącznie ok. 200 godzin zajęć. Na początku jest "kurs inspiracji", czyli zajęcia z zakresu rozwoju osobistego, autoprezentacji, pierwszej pomocy, obsługi komputera oraz wprowadzenia do turystyki wiejskiej. Potem każdy uczestnik będzie miał indywidualny plan działania, po którym wybierze on jeden z czterech kursów profilowanych. W ofercie: turystyka konna, kuchnia regionalna, rękodzieło pamiątkarskie oraz organizacja i prowadzenie aktywnych form wypoczynku.
W pierwszej, ubiegłorocznej edycji uczestniczyło 97 osób. Największe zainteresowanie miał kurs dotyczący kuchni regionalnej. Kilkanaście osób zadeklarowało rozpoczęcie działalności gospodarczej, w której pomoże im zdobyta wiedza.
Zajęcia prowadzą wykwalifikowani instruktorzy, m.in. psycholog, doradca zawodowy, doradca prawno-finansowy. Zdobyte kwalifikacje potwierdzają zaświadczenia.
Projekt jest współfinansowany przez UE - z Europejskiego Programu Społecznego. Nie planuje się już organizacji podobnych bezpłatnych szkoleń. W tej edycji planuje się przeszkolenie co najmniej 63 osób.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Dział centra informacji i promocji:
Polacy chętnie odwiedzali
Dział biura turystyczne:
POT promuje Polskę w Europie i
TFG cieszy się z rekordowego 2024
UOKiK nałożył ogromną karę na
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Biura podróży - stop odpowiedzialności zbiorowej
Modernizacje na bydgoskim lotnisku
Chiny: branża turystyczna generuje 62 miliony miejsc pracy
Pięciu turystów rannych w wypadku busa
Qatar Airways zatrudni 100 osób
Eksperci: będzie coraz więcej wypadków lotniczych
W Tarnowie otwarto trzeci w Polsce lokal Sphinx Express
Czy konieczny będzie przewodnik dla grupy na Rzym w dniach Beatyfikacji?