Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Krakowskie tradycje śniadaniowe
Kraków jest jednym z najchętniej odwiedzanych miast Europy. Trudno się dziwić - piękne zabytki, urokliwy Rynek Główny, tajemniczy Kazimierz, romantyczne bulwary wiślane, rozległe Błonia i niekończące się życie nocne. Jednak Kraków i jego okolice to nie tylko miejsca, ale także tradycyjna, ciekawa i typowa dla tego regionu kuchnia.
Wydarzenia, takie jak Festiwale Pierogów, Zupy, czy Smaku nie tylko na stałe wpisały się w kalendarz imprez kulturalnych, ale stały się także atrakcją samą w sobie, która co roku przyciąga rzesze turystów. Gród Kraka to również szeroko rozumiana kuchnia galicyjska, wraz z niemałą tradycją śniadań, od zawsze cenionych jako podstawowy posiłek, dostarczający energii na cały dzień pracy.
O tym, jak ważną rolę odgrywało śniadanie w tradycji krakowskiej, świadczą m.in. zapisy pochodzące z XVII i XVIII wieku. Mówią one, że jednym z najważniejszych punktów (po mszy świętej i uroczystej procesji) obchodów Święta Kongregacji Kupieckiej było właśnie wspólne, nierzadko wielogodzinne śniadanie w Ratuszu Miejskim. Zwyczaj, kultywowany przez tę najstarszą organizację handlową w Polsce, przetrwał do dnia dzisiejszego (z przerwą po II Wojnie Światowej, gdy Kongregację rozwiązano). Co roku, w grudniu, kupcy wraz z gośćmi witają swój dzień mszą świętą i okolicznościowym śniadaniem.
- Trudno oczywiście zgadywać, co podawano kupcom w XVIII wieku, ale niewątpliwie na stołach znalazło się pieczywo, mięsa, ryby, owoce-mówi Aleksander Szałajko, specjalista ds. komunikacji w ZT Bielmar Spółka z o.o.-Dziś natomiast na śniadaniach, nawet tych uroczystych, mniej jest mięsiw, za to więcej warzyw, owoców czy ryb. W Krakowie, obok tradycyjnych chlebów i bułek, swoje zaszczytne miejsce zajmują także, niezwykle lubiane obwarzanki. Oraz... kanapki. Choć nie te domowe, ale raczej w formie niewielkich, zróżnicowanych tartinek- z masłem lub w wersji bardziej dietetycznej-z tłuszczem roślinnym, a do tego z wędliną, twarogiem, czy łososiem.
Zwyczaj kupieckich śniadań był z pewnością inspiracją dla tych dzisiejszych-biznesowych i integracyjnych, organizowanych przez wiele firm. To popularna i lubiana forma spotkań, w trakcie których atmosfera jest często luźniejsza i spokojniejsza niż podczas oficjalnych konferencji, co służy owocnym rozmowom.
Obecnie tym najważniejszym i najbardziej uroczystym śniadaniem, jest oczywiście to wielkanocne. Niegdyś było ono prawdziwą biesiadą, festiwalem mięs, przygotowywanych na wiele sposobów. Do tego pieczywo, jaja i niemała ilość ciast. Dziś, kiedy panuje moda na zdrowe odżywianie, tego typu kulinarna rozpusta zanika. Jednak, dzięki spisanym przez nasze babcie i powielonym w internecie przepisom, pewne elementy wciąż występują. Tradycyjny chrzan, żur na serwatce, chłodniki, czy popularna w części Małopolski-trzęsionka, to dania wciąż serwowane na śniadanie w wielu domach.
Również krakowskie restauracje kultywują tradycyjne śniadania, o czym mogli przekonać się m.in. turyści, dla których lokalni restauratorzy przygotowali m.in. z okazji Euro specjalne menu. Znalazły się w nim m.in. obwarzanki, kiełbasa lisiecka, ogórki. Nie zabrakło również chrzanu, twarogu górskiego, jaj przepiórczych czy kanapek z bryndzą i kiełbasą krakowską.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział dla turystów:
Katowice Airport ostrzega przed
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Łysogóry pod marką Best Western
W Ostrołęce odbył się festyn kolejowy
Nowe połączenie czarterowe z Poznania
Glob Travel nie jest na liście dłużników KRD
Umowa polsko - grecka dotycząca turystyki
Sprzedaż biletów na podróż Pendolino ruszy w listopadzie
Nie ma chętnych na odbudowę knajpy Pod Kogutkiem
"Malachit" i "Chalkozyn" z nowym wyglądem
Pokryte śniegiem stoki zamiast egipskich plaż?
Rośnie liczba turystów na Kubie
Marek Kurdybacha to uczciwy i porządny człowiek i bardzo dobry pilot
Portugalia: restauratorzy w tarapatach
Itaka wprowadza oferty aktywnego wypoczynku
Kraków: obcokrajowcy płacili drożej za przejazd taksówką?
Polacy chcą spędzać Wielkanoc w Rzymie?
Google szkodzi hotelom opiniami
Unibep chce rozwijać się na wschodzie
Marek Kurdybacha to uczciwy i porządny człowiek i bardzo dobry pilot