Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista Obsługi Ruchu Turystycznego Gorzów...
- Reise hit- poszukujmy pracownika
- Specjalista ds. Sprzedaży Ofert...
- Pilot wycieczek/rezydent lotniskowy
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI - PRACA ZDALNA
- Praca 100 % zdalna, sprzedaż z ledów internetowych
- Sun & Fun Holidays zaprasza do teamu...
- Manager Działu Relacji z Klientem i Obsługi...
- Kierownik biura podróży
- Specjalista ds Turystyki
Co dusi polską gastronomię?
2012-10-05Ryzyko własnego biznesu, nie tylko gastronomicznego w dzisiejszych czasach rośnie. Kryzys na rynku finansowym poważnie dotknął polską branżę gastronomiczną. Właściciele i menedżerowie lokali skarżą się na spadek obrotów w porównaniu do miesięcy wakacyjnych. Co gorsze, kryzys w branży dotyka także znane i popularne lokale.
r e k l a m a
Obroty w lokalach gastronomicznych spadają - skarżą się restauratorzy. Ludzie w dobie kryzysu rezygnują z takich udogodnień jak wieczorne wyjścia do restauracji, czy kawa w porze lunchu. Gazeta Wyborcza zapytała sześciu gastronomików ze Szczecina o sprzedaż usług, wszyscy zgodnie przyznali, że to ich najgorszy rok.
Prawda jest taka, że obroty, w niektórych lokalach spadły nawet o 40 proc. Przedsiębiorcy załamują ręce, jak mówią nie mogą w nieskończoność dawać rabatów, albo kogoś stać na wyjście do restauracji albo nie - mówią. Niestety liczba potencjalnych klientów spada w zatrważającym tempie.
W dobie kryzysu na pewno łatwiej jest utrzymać się restauracjom w topowych lokalizacjach oraz sieciówkom. Mniejsze lokale i te na uboczu zaciskają pasa. Wysokość przeciętnego rachunku znacznie spadła.
W większych miastach gwoździem do trumny dla wielu restauracji okazało się wyznaczenie stref płatnego parkowania. Klienci kalkulują i wychodzą z założenia, że to się nie opłaca.
Restauratorzy skarżą się też na braki w wykształceniu potencjalnych pracowników. Na rozmowy przychodzą coraz mniej kompetentni ludzie, co psuje wizerunek branży. Innym problemem jest rosnąca konkurencja, to prawda, że liczba lokali różnej maści wyrosła w ostatnim czasie jak grzyby po deszczu. Według ekspertów gastronomia do najłatwiejszych branż nie należy. Niestety wielu jest zdania, że to łatwy pieniądz - Godzą się na wysokie czynsze i szybko padają - mówi jeden z przedsiębiorców.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt
Gastronomia: Dużym kryzys niestraszny
[2012-10-10 22:26 80.52.226.*]
teraz Hiszpanie bedą pracować w Polsce - im się wreszcie opłaca, bo Polakom - nic się nie opłaca.
Bo nawet nie umieją liczyć. odpowiedz »r e k l a m a
Dział gastronomia:
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział centra informacji i promocji:
Poznań rusza z promocją na jesień i
Andaluzja chce więcej
Ruszyła kampania promująca turystykę w województwie
Starsze aktualności:
Jakie wyzwania dla hoteli w
Greckie lotniska obsłużyły więcej pasażerów, niż przez cały ubiegły
eSky rozbudowuje aplikację
Zakopane znów przeżyje
Długie weekendy w 2025 zachęcają do
Powstaje wielka grupa serwisów
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Vienna International podsumowuje rok
Zabójcze pułapki na szlaku turystycznym
Grecja popularniejsza od Egiptu?
Travelplanet.pl najlepszym sklepem internetowym
Przewoźnik pojechał ostro z promocją?
Oferta PKP Intercity dla klientów OLT Express
Triada poszerza ofertę o bilety lotnicze
Jak się wiedzie hotelarzom po Euro?
Nowy punkt na kawowej mapie Gdyni
Co zrobić, by klient powrócił do hotelu?
Dziedzictwo Kulinarne w zachodniopomorskim
Brakuje równowagi na rynku turystycznym?
Gdzie klienci szukają informacji o hotelach
Rankingi restauracji znów budzą kontrowersje
Porty lotnicze powalczą o pasażerów?
Jak niczego nieświadomi turyści przewozili narkotyki
Ryanair rozwija połączenia z Gdańska
statki na rzece Bug w Serpelicach
