Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Co dusi polską gastronomię?
Ryzyko własnego biznesu, nie tylko gastronomicznego w dzisiejszych czasach rośnie. Kryzys na rynku finansowym poważnie dotknął polską branżę gastronomiczną. Właściciele i menedżerowie lokali skarżą się na spadek obrotów w porównaniu do miesięcy wakacyjnych. Co gorsze, kryzys w branży dotyka także znane i popularne lokale.
Obroty w lokalach gastronomicznych spadają - skarżą się restauratorzy. Ludzie w dobie kryzysu rezygnują z takich udogodnień jak wieczorne wyjścia do restauracji, czy kawa w porze lunchu. Gazeta Wyborcza zapytała sześciu gastronomików ze Szczecina o sprzedaż usług, wszyscy zgodnie przyznali, że to ich najgorszy rok.
Prawda jest taka, że obroty, w niektórych lokalach spadły nawet o 40 proc. Przedsiębiorcy załamują ręce, jak mówią nie mogą w nieskończoność dawać rabatów, albo kogoś stać na wyjście do restauracji albo nie - mówią. Niestety liczba potencjalnych klientów spada w zatrważającym tempie.
W dobie kryzysu na pewno łatwiej jest utrzymać się restauracjom w topowych lokalizacjach oraz sieciówkom. Mniejsze lokale i te na uboczu zaciskają pasa. Wysokość przeciętnego rachunku znacznie spadła.
W większych miastach gwoździem do trumny dla wielu restauracji okazało się wyznaczenie stref płatnego parkowania. Klienci kalkulują i wychodzą z założenia, że to się nie opłaca.
Restauratorzy skarżą się też na braki w wykształceniu potencjalnych pracowników. Na rozmowy przychodzą coraz mniej kompetentni ludzie, co psuje wizerunek branży. Innym problemem jest rosnąca konkurencja, to prawda, że liczba lokali różnej maści wyrosła w ostatnim czasie jak grzyby po deszczu. Według ekspertów gastronomia do najłatwiejszych branż nie należy. Niestety wielu jest zdania, że to łatwy pieniądz - Godzą się na wysokie czynsze i szybko padają - mówi jeden z przedsiębiorców.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Gastronomia: Dużym kryzys niestraszny
[2012-10-10 22:26 80.52.226.*]
teraz Hiszpanie bedą pracować w Polsce - im się wreszcie opłaca, bo Polakom - nic się nie opłaca.
Bo nawet nie umieją liczyć. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział centra informacji i promocji:
Polacy chętnie odwiedzali
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Vienna International podsumowuje rok
Zabójcze pułapki na szlaku turystycznym
Grecja popularniejsza od Egiptu?
Travelplanet.pl najlepszym sklepem internetowym
Przewoźnik pojechał ostro z promocją?
Oferta PKP Intercity dla klientów OLT Express
Triada poszerza ofertę o bilety lotnicze
Jak się wiedzie hotelarzom po Euro?
Nowy punkt na kawowej mapie Gdyni
Co zrobić, by klient powrócił do hotelu?
Dziedzictwo Kulinarne w zachodniopomorskim
Brakuje równowagi na rynku turystycznym?
Gdzie klienci szukają informacji o hotelach
Rankingi restauracji znów budzą kontrowersje
Porty lotnicze powalczą o pasażerów?
Jak niczego nieświadomi turyści przewozili narkotyki
Ryanair rozwija połączenia z Gdańska
statki na rzece Bug w Serpelicach