TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

Szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 9-12 sierpnia 2012 w Poznaniu. Impreza z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów - smakoszy.


Centrum wydarzeń Festiwalu będzie poznański Stary Rynek. To tu w ramach Jarmarku Dobrego Smaku ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Wśród wystawców nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków - będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju. Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz - kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w piątek 10 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Swój kulinarny kunszt zaprezentują m.in: Krystian Szopka z poznańskiego Sheratona, Maciej Kowalak z restauracji Pod Pretekstem, Szymon Sławiński z Kuchni dl Dragona, poznańscy Sushimasterzy oraz Grzegorz Łapanowski z Kuchni+ i Tomasz Jakubiak doskonale znani widzom Kuchni+ i TVN. Ofertę urozmaici stoisko Sponsora Festiwalu firmy Aquanet, na którym także będzie można podglądać gwiazdy telewizji kulinarnej i skosztować wykonanych przez nie potraw. W piątek gotował będzie tu Grzegorz Łapanowski, pełen energii orędownik prostoty w kuchni przygotowywał będzie potrawy z użyciem świeżych ziół. W sobotę na stoisku zagości Maryla Musidłowska, która przygotowywać będzie oryginalne i pyszne zaprawy owocowe, które w połączeniu z dobrą wodą znakomicie ugaszą pragnienie przez cały rok. Podobne pokazy odbędą się również w poznańskich restauracjach: w Sheratronie, w SPOT, w Todze i w Dragonie.

Wieczorami Festiwal ubarwią niezwykłe koncerty. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów, ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. W tym roku muzycznie zaprezentują się m.in.: Kapela z Orliczka - pełna żywiołu i energii siedmioosobowa formacja etno-folkowa czerpiąca garściami z folkloru wielkopolskiego, męski kwartet wokalny Melody Lovers oraz młoda poznańska formacja Flou balansująca na granicy stylów funk, pop i soul.

Kulinarne pasje mogą odkryć podczas Festiwalu także najmłodsi dzięki warsztatom smaku dla dzieci w wieku 4-8 lat. Dzieci dowiedzą się o tym ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Najmłodsi będą mogli także zaprojektować opakowanie słodkich krówek, dowiedzieć się wszystkiego o życiu pszczół i smakach miodu czy wziąć udział w warsztatach rękodzieła.

Dla prawdziwych ekspertów w danej dziedzinie kulinariów przeznaczone są Laboratoria Smaku czyli spotkania wykładowo-degustacyjne. Każde z nich prowadzone jest przez absolutnego eksperta w danej dziedzinie i składa się z części teoretycznej (wykładu, prezentacji) i praktycznej (radosnej degustacji). W tym roku w ramach laboratoriów, które odbywają się każdego dnia festiwalu podjęte zostaną tematy: węgierskie wędliny paprykowane i przetwory warzywne, hiszpańskie wina i oliwy, polskie sery kozie oraz miody i miody pitne.

W ramach tegorocznego Festiwalu odbędą się aż trzy konkury. Największym z nich jest odbywający się od pierwszej edycji festiwalu konkurs Polska Nalewka Roku. Jeden z największych i najbardziej prestiżowych turniejów nalewek w Polsce. Co toku w jego szranki stają twórcy domowych nalewek z całego kraju. Do konkursu staną także cukiernie, restauratorzy i amatorzy w dziedzinie ciasta drożdżowego i szarych kluch, czyli klusek przyrządzanych z utartych, surowych pyr.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Festiwal Dobrego Smaku Poznań spotkanie branża gastronomiczna impreza dla smakoszy festiwal Jarmark Dobrego Smaku produkty regionalne produkty międzynarodowe wystawcy Maciej Kowalak Szymon Sławiński sushimaster kucharz Grzegorz Łapanowski Maryla Musiadłowska Sheraton Pod Pretekstem restauracja kawiarnia bar gastronomia koncert plan ramowy kulinarne pasje warsztat rękodzieła




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję