Ogłoszenia
Ogłoszenia
- doradca klienta d/s turystyki
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów


Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa - pierwsze doświadczenia
Wiele wątpliwości i niepewności towarzyszyło organizatorom pierwszych praktyk zagranicznych ramach Europejskiego Programu Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Praktyki zawodowe są jednym z najważniejszych etapów Projektu. To dzięki nim będzie można poddać weryfikacji Program Doskonalenia Zawodowego dla Nauczycieli w zawodach kucharz, kelner i pokrewnych powstały podczas Konferencji "Doskonalenia Kadry Szkół Zawodowych z Branży HoReCa".
Pierwszych piętnaścioro uczestników Projektu realizuje właśnie Program Doskonalenia Zawodowego we Włoszech w górskiej miejscowości Madesimo. W tej grupie uczestników znajduje się sześciu kelnerów i dziewięciu kucharzy. Mają oni okazję pracować z właścicielami czterogwiazdkowego hotelu. Opiekun kucharzy - szef kuchni restauracji hotelowej może poszczycić się posiadaniem gwiazdki Michelin. Wiedza takich opiekunów jest nieoceniona.
Zarówno na grupę kucharską, jak i kelnerską czeka wiele wyzwań. Od podstaw poznają oni specyfikę pracy na prawdziwej sali konsumenckiej i kuchni działającej restauracji. Daje im to niepowtarzalną okazję znalezienia się sytuacjach, jakie staną się przed nimi po zakończeniu nauki w szkole.
- Nigdy jeszcze nie uczestniczyłam w tak bogatym Projekcie w sensie dydaktycznym i merytorycznym oczywiście. Tyle wiedzy, ile zdobyłam dzisiaj przez jeden dzień nie wyczytałabym w dziesięciu nawet książkach na temat kuchni włoskiej. - mówi Mariola Pietrzik, uczestniczka Programu.
Każdy z kucharzy realizując program doskonalenia zawodowego poznaje zarówno kuchnię zimną i gorącą restauracji jak i kuchnię deserową/cukiernię, czy specyfikę organizacji imprez okolicznościowych. Kelnerzy z kolei poznają metody serwisu śniadań, lunchu i kolacji. Mają również okazję zmierzyć się z pracą w barze restauracyjnym oraz poznają podstawy somelierstwa.
Dzięki współfinansowaniu z Projektu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego nauczyciele nie płacą za przejazdy, noclegi i wyżywienie.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Dział hotele, pensjonaty:
JW Marriott otworzy hotel w
POT promuje Polskę w Europie i
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
Wakacyjne plany Polaków na ten
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
PKP: jest gorzej, żeby było lepiej!
Turystyczny rekord w Kopalni Soli w Wieliczce
Airberlin i Alitalia podpisują umowę o partnerstwie code-share
Touroperator przyjazny agentom
OLT Express Germany w rękach holenderskiego inwestora
Pierwsze posiedzenie Rady POT VI Kadencji
Mieszkanie na wakacje we Lwowie
Lotniska będą musiały zapłacić za hałas
Lista przebojów agentów turystycznych
Noc w kontenerze. Hit czy kit?
Chopin Airport City na targach MIPIM w Cannes
Pierwsze hotele tematyczne w Polsce
Starbucks zamierza zapłacić podatek fiskusowi