Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Srebrny medal polskiego młodego kucharza na konkursie w Brnie
Jednym z najlepszych młodych kucharzy z Europy został okrzyknięty Michał Kawoluk, uczeń Technikum Gastronomicznego w wodziławskim Zespole Szkół Ekonomicznych. Na Międzynarodowym Konkursie Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej Gastro Junior Brno 2012 - Nowaco Cup, otrzymał srebrny medal.
Daniem popisowym Michał była nadziewana pierś indycza w towarzystwie pulpecika z gremolatą na winnej galaretce agarowej z dodatkiem puree selerowego, fasolki mamuciej oraz sosu estragonowego. W czasie finału chłopak zmierzył się z uczniami szkół gastronomicznych z Czech, Słowacji, Polski oraz Francji. Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 45 minut czterech porcji dania z piersi indyka. Utrudnieniem był obowiązek wkomponowania w danie dwóch składników, które uczestnik losował przed startem. Michał trafił na szpinak i mrożoną masę jajeczną. Połączył te składniki z wątróbką i pieczarkami, sporządził nadzienie do piersi, do których podał pulpeciki z gremolatą, podając to wszystko na winnej galaretce z rodzajem żelatyny z krasnorostów. Danie wzbogacił puree selerowym, fasolką mamucią i sosem estragonowym.
Według Elżbiety Kaczmarek - Wija, trenerki i nauczycielki medalisty, jurorzy docenili organizację i higienę pracy Michała, odpowiednie przygotowanie surowców oraz smak potrawy. Srebrny medal jest bardzo wysoką oceną. Sukces Michała to nie pierwszy medalowy wynik ucznia ZSE na międzynarodowej imprezie kulinarnej w Brnie. W ubiegłym roku Seweryn Jakubiec, również z tej szkoły, zdobył brązowy medal.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział nagrody i wyróżnienia:
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na
Nowe gwiazdki Michelin w
Kto skorzysta z Programu Wsparcia
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
W które wschodnie regiony kraju Polacy wybierali się najczęściej?
Kolejny etap strategii Grupy eholiday
Spotkanie turystyki z marketingiem internetowym
Branża turystyczna spodziewa się rekordowych wpływów
Promocja usług turystycznych w internecie
Prognozy turystyczne na sierpień
Jak wrócić do domu w ostatni weekend wakacji
Koloseum - największa zawalidroga w Rzymie
Przewoźnicy prowadzą grę z lotniskiem?
Znika najdłuższe połączenie na świecie
LOT i Eurolot rozpoczynają współpracę
Boeing LOT-u już wkrótce wróci do latania
KLM pomoże pasażerom przez Facebooka
Związki PLL LOT nie godzą się na duże zwolnienia
Najpopularniejsze miejsca na Karaibach
Biuro Podróży Czajka z Krakowa