Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Manager produktu
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Pilot na wycieczkę do Czech
- referent d/s turystyki
- Pilot na Sardynię 24-28.04.2025
- Rezydent biura podróży 2025 na Krecie
- Kierownik biura podróży Wakacje.pl King Cross
- SPECJALISTA DS. MARKETINGU
- Specjalista ds. turystyki


Zwycięzcy Mistrzostw Świata Barmanów
2011-11-18W tym roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów obchodziło swoje 60-lecie. Jubileusz uczczono Mistrzostwami Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair, które miały miejsce 7-9 listopada w Warszawie.
r e k l a m a
Classic jest kategorią, w której technika, wygląd oraz smak drinka ma znaczenie. Flair jest natomiast widowiskowym show przyrządzania cocktaili - im bardziej widowiskowo, tym lepiej.
Mistrzostwa Świata są uznawane za najbardziej prestiżowy konkurs w świecie barmanów. W tym roku swoją obecność potwierdziło 500 zawodników z 60 państw, którym udało się przejść przez eliminacje w krajowych zrzeszeniach.
W ramach Kongresu poza Mistrzostwami zaplanowano m.in.: uroczystości związane z jubileuszem, "Dzień Polski", który miał na celu przybliżenie uczestnikom wydarzenia polskiej kultury. Codziennie odbywały się również spotkania ze zrzeszonymi członkami Stowarzyszenia w tzw. Hospitality Suites.
W trakcie eliminacji Mistrzostw Świata w kategorii Flair wyłoniono spośród 49 zawodników, 6 zwycięzców, w tym Polaka - Marka Posłusznego, który ostatecznie zajął 1 miejsce. Zaraz za nim uplasował się Thomas Dyer (Wielka Brytania). Trzecie miejsce zajął Sergey Bulakhtin (Rosja).
W kategorii Classic rywalizowało 56 zawodników w pięciu podkategoriach: Before Dinner Cocktail, After Dinner Cocktail, Fancy Cocktail, Sparkling Cocktail oraz Longdrink. Polskę reprezentował Grzegorz Szumski. Pierwsze miejsce zajął Alexander Rodoman (Rosja), drugie - Cristina Jardim Pimenta (Portugali), a trzecie - Roberto Zulijani (Chorwacja).
W kategorii Before Dinner Cocktail zwyciężył Jason Clark (Nowa Zelandia). Zaraz za nim był Antonio Lai (Hong Kong). Trzecie miejsce zajął Veselin Cabarkapa (Czarnogóra).
W After Dinner pierwsze miejsce przypadło w udziale Manolo Martinowi Garcii (Hiszpania), drugie - Nikolaosowi Mparmpakis (Grecja), a trzecie - Metodi Perunkovski (Macedonia).
W kategorii Fancy Cocktail zwyciężył Takafumi Hamada (Japonia). Drugie miejsce zajął Damian Joseph Muscat (Malta), a trzecie - Yurly Sokiryan (Ukraina).
W Sparkling Cocktail bezkonkurencyjny okazał się Vasil Kolev (Bułgaria). Drugie miejsce zajął Branko Lepowa (Słowenia), trzecie - Mario Hofferer (Austria).
60. Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) zwieńczyła Gala i Super Finał. Najlepszym cocktailem Mistrzostw Świata okazał się Great Sunrise, który został przygotowany przez Takafumi Yamadę. Japończyk został również wyróżniony za nazwę oraz dekorację cocktailu.
W tym roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) przekazało 10.000 zł na fundację Anny Dymnej "Mimo wszystko".
Kolejny Kongres IBA odbędzie się za rok w Pekinie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Komisja Europejska chce wesprzeć
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Dział nagrody i wyróżnienia:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na
Starsze aktualności:
Czego obawiają się Polacy jadący na
3/4 Europejczyków planuje wakacyjne
Ecco Travel oferuje specjalne
Strajk na lotnisku może wykluczyć odpowiedzialność za opóźniony
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Majowe obłożenie zapowiada się
Nowy międzynarodowy touroperator wchodzi do
Ceny wyjazdów na sierpień lekko w
Koniunktura sprzyja hotelom, ale inwestycji wciąż jest
Ilu narciarzy może być na stoku?
Lotnisko w Świdniku czeka na odbiór
McDonald`s uznany za sklep i ma niższą stawkę VAT
Poland Exclusive The Finest Hotels & Restaurants Collection rozszerza ofertę
Jak kupić hotel - nie tylko błędy
Długi weekend Polaków: Gdzie? Czym? Za ile?
Do Portu Lotniczego Lublin pasażerowie dotrą pociągiem
Jubileuszowe Ogólnopolskie Regaty Hotelarzy
LOT zaoszczędzi spore pieniądze
Best Reisen Group stawia na egzotykę
Litwa kusi turystów lokalną kuchnią