TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Najlepsza restauracja na świecie kończy działalność

Po przeszło dwudziestu latach działalności legendarna restauracja elBulli mieszcząca się na wybrzeżu katalońskim kończy działalność.


Jak mówi właściciel, jego restauracja - nie zamyka się, tylko się przekształca. Obiekt ma odrodzić się w 2014 roku, ale już w postaci fundacji ekologicznej, która zajmie się badaniami technik kulinarnych i nowych smaków. Będzie przyznawanych około 20-25 stypendiów dla przyszłych kucharzy, mogących poznawać tajniki kulinarne pod okiem kucharzy z restauracji.

Szef kuchni, często krytykowany za swoje radykalne postępowanie np. potrafił zamknąć na pół roku swoją restaurację, by w spokoju móc eksperymentować i wymyślać kolejne zwariowane potrawy jak np. musli z kartofli czy piankowy koktajl o smaku grzanki z pomidorem.

Restauracja cieszyła się popularnością do tego stopnia, że co roku napływało ponad 2 mln próśb o rezerwację stolika. Obiad składający się z ok. 40 talerzyków kosztował 250 euro od osoby.

Adria wyznał, że mimo popularności obiektu, restauracja przynosiła straty, rocznie nawet pół miliona euro.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
po dwudziestu latach legendarna restauracja elBulli wybrzeże katalońskie sobota zamknięta właściciel fundacja ekologiczna badania technik kulinarnych nowe smaki stypendia przyszli kucharze tajniki kulinarne kucharze szef kuchni eksperymentować musli z kartofli piankowy koktajl grzanka z pomidorem popularna rezerwacja stolika obiad 40 talerzyków obiekt straty pół miliona euro




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję