TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Co czeka gości Targów EuroGastro 2014?

W środę, 26 marca rozpoczną się 18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2014. Przez trzy dni 278 wystawców z 17 krajów przedstawi ofertę dla branży HoReCa.


Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie gościć będzie również kulinarnych ekspertów, a specjaliści od marketingu podzielą się wiedzą w zakresie działań, które warto wdrożyć w biznesie restauracyjnym.

Organizator Targów EuroGastro, firma MT Targi Polska, kieruje tę imprezę do właścicieli i managerów restauracji, hoteli i pensjonatów, klubów, pubów, małej gastronomii, kawiarni, firm cateringowych, hurtowni gastronomicznych, dystrybutorów produktów i usług dla sektora HoReCa, kucharzy i szefów kuchni, a także zarządzających punktami zbiorowego żywienia.

Jak mówi Grzegorz Sendor, koordynator Targów EuroGastro, chodzi o stworzenie wydarzenia, które będzie atrakcyjne dla całego rynku HoReCa. "Zależy nam, żeby EuroGastro było nie tylko miejscem prezentacji kompleksowej oferty, ale także miejscem, w którym można skorzystać z wiedzy doświadczonych ekspertów marketingu. Tutaj też można zobaczyć kulinarnych mistrzów w akcji. Patrząc na przygotowania do najbliższej edycji jesteśmy na najlepszej drodze, aby spełnić wysokie wymagania wystawców i odwiedzających" - dodaje.

Jak przekonują organizatorzy, zaprezentowana na targach oferta obejmie ona wyposażenie zaplecza kuchennego, w tym maszyny i urządzenia gastronomiczne, urządzenia do pakowania, filtry do wody, maszyny do obróbki żywności, piece konwekcyjno-parowe, urządzenia wędzarnicze, rozwiązania wentylacyjne, technikę grzewczą i chłodniczą.

Odbędą się pokazy profesjonalnych zmywarek. Prezentowane będą również meble restauracyjne, sprzęt cateringowy, wyposażenie sal restauracyjnych i barów oraz akcesoria dla gastronomii. Będzie można poznać ofertę nakryć stołu, zastaw, porcelany, szkła, elementów dekoracyjnych i tekstyliów. Wśród wystawców znajdą się producenci, importerzy i dystrybutorzy żywności. Nie zabraknie urządzeń, mebli, produkty i półprodukty dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa. Dostępny będzie również sprzęt i akcesoria do parzenia i serwowania kawy. Prezentowane będą także systemy informatyczne i oprogramowanie dla sektora HoReCa, jak również środki czystości, systemy higieniczne, odzież robocza i systemy audiowizualne.

Podczas EuroGastro będzie można przyjrzeć się kucharzom, którzy podkreślają różnorodność stylów i kuchni podczas prowadzonych przez siebie konkursów. Pierwszego dnia targów odbędzie się 9. Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, który propaguje tradycyjną grecką kuchnię. Drugiego dnia będzie miała miejsce VI edycja konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2014", natomiast trzeciego dnia targów po raz pierwszy odbędzie się jeden z etapów nowego programu "Gotuj lokalnie", organizowanego przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi.

Nowością EuroGastro będzie konkurs "Polska wołowina, wołowina z przyszłością" organizowany również trzeciego dnia przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Celem konkursu jest promowanie polskiej wołowiny, w szczególności certyfikowanej znakiem "Dobra Wołowina QMP".

Na targach będzie można zobaczyć zmagania baristów podczas VI Olimpiady Kawy, organizowanej we współpracy z firmą Apro Trade/ Akademia Kawy pod patronatem SCAE w dniach 26-27 marca.

W trakcie EuroGastro nastąpi rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Ministra Gospodarki na najbardziej przedsiębiorczą firmę, eksportera i innowatora Targów EuroGastro 2014, którego organizatorem jest firma MT Targi Polska, a Honorowy Patronat objęło Ministerstwo Gospodarki.

Jury wybierze również zwycięzców w konkursie na Najlepszy Produkt EuroGastro 2014. Prestiżowy znak "Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2014" firma MT Targi Polska przyzna produktom i rozwiązaniom w 9 kategoriach.

Pierwszego dnia imprezy wykładowcy z Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW poprowadzą konferencję pt. "Gastronomia - nowe trendy i koncepty". Tego samego dnia odbędzie się również konferencja pt. "Rusz głową, czyli alternatywne możliwości zarabiania w restauracji", którą organizuje VFP Communications, wydawca magazynu Food Service, przy wsparciu merytorycznym AM HoReCa Communications.

Drugiego dnia imprezy specjaliści z firmy AFMedia, właściciela serwisu GdzieZjesc.info, przeprowadzą szkolenie pt. "Obecna sytuacja rynku restauracyjnego. Jak odnaleźć się i zdobyć klientów w dzisiejszych czasach".

Wstęp na Targi EuroGastro jest odpłatny. Wydarzenie będzie otwarte w godzinach 10:00-18:00 w dniach 26 i 27 marca, natomiast 28 marca w godzinach 10:00-17:00. Więcej informacji na stronie www.eurogastro.com.pl

Na targi będzie można dojechać pociągiem SKM lub Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.

Na targi można się również dostać się autobusem miejskim. Z centrum Warszawy liniami: 143, 514, 520, z Ronda Wiatraczna liniami: 115, 145, 173, 183, 315 oraz z Dworca Warszawa Wschodnia PKP: 115 i 315. Przystanek docelowy to Okularowa.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
targi EuroGastro 2014 Teo Vafidis restauracja Akademia Kulinarna Marcina Budynka Europejski Fundusz Rozwoju Wsi




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję