Co czeka gości Targów EuroGastro 2014?
W środę, 26 marca rozpoczną się 18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2014. Przez trzy dni 278 wystawców z 17 krajów przedstawi ofertę dla branży HoReCa.
Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie gościć będzie również kulinarnych ekspertów, a specjaliści od marketingu podzielą się wiedzą w zakresie działań, które warto wdrożyć w biznesie restauracyjnym.
Organizator Targów EuroGastro, firma MT Targi Polska, kieruje tę imprezę do właścicieli i managerów restauracji, hoteli i pensjonatów, klubów, pubów, małej gastronomii, kawiarni, firm cateringowych, hurtowni gastronomicznych, dystrybutorów produktów i usług dla sektora HoReCa, kucharzy i szefów kuchni, a także zarządzających punktami zbiorowego żywienia.
Jak mówi Grzegorz Sendor, koordynator Targów EuroGastro, chodzi o stworzenie wydarzenia, które będzie atrakcyjne dla całego rynku HoReCa. "Zależy nam, żeby EuroGastro było nie tylko miejscem prezentacji kompleksowej oferty, ale także miejscem, w którym można skorzystać z wiedzy doświadczonych ekspertów marketingu. Tutaj też można zobaczyć kulinarnych mistrzów w akcji. Patrząc na przygotowania do najbliższej edycji jesteśmy na najlepszej drodze, aby spełnić wysokie wymagania wystawców i odwiedzających" - dodaje.
Jak przekonują organizatorzy, zaprezentowana na targach oferta obejmie ona wyposażenie zaplecza kuchennego, w tym maszyny i urządzenia gastronomiczne, urządzenia do pakowania, filtry do wody, maszyny do obróbki żywności, piece konwekcyjno-parowe, urządzenia wędzarnicze, rozwiązania wentylacyjne, technikę grzewczą i chłodniczą.
Odbędą się pokazy profesjonalnych zmywarek. Prezentowane będą również meble restauracyjne, sprzęt cateringowy, wyposażenie sal restauracyjnych i barów oraz akcesoria dla gastronomii. Będzie można poznać ofertę nakryć stołu, zastaw, porcelany, szkła, elementów dekoracyjnych i tekstyliów. Wśród wystawców znajdą się producenci, importerzy i dystrybutorzy żywności. Nie zabraknie urządzeń, mebli, produkty i półprodukty dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa. Dostępny będzie również sprzęt i akcesoria do parzenia i serwowania kawy. Prezentowane będą także systemy informatyczne i oprogramowanie dla sektora HoReCa, jak również środki czystości, systemy higieniczne, odzież robocza i systemy audiowizualne.
Podczas EuroGastro będzie można przyjrzeć się kucharzom, którzy podkreślają różnorodność stylów i kuchni podczas prowadzonych przez siebie konkursów. Pierwszego dnia targów odbędzie się 9. Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, który propaguje tradycyjną grecką kuchnię. Drugiego dnia będzie miała miejsce VI edycja konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2014", natomiast trzeciego dnia targów po raz pierwszy odbędzie się jeden z etapów nowego programu "Gotuj lokalnie", organizowanego przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi.
Nowością EuroGastro będzie konkurs "Polska wołowina, wołowina z przyszłością" organizowany również trzeciego dnia przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Celem konkursu jest promowanie polskiej wołowiny, w szczególności certyfikowanej znakiem "Dobra Wołowina QMP".
Na targach będzie można zobaczyć zmagania baristów podczas VI Olimpiady Kawy, organizowanej we współpracy z firmą Apro Trade/ Akademia Kawy pod patronatem SCAE w dniach 26-27 marca.
W trakcie EuroGastro nastąpi rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Ministra Gospodarki na najbardziej przedsiębiorczą firmę, eksportera i innowatora Targów EuroGastro 2014, którego organizatorem jest firma MT Targi Polska, a Honorowy Patronat objęło Ministerstwo Gospodarki.
Jury wybierze również zwycięzców w konkursie na Najlepszy Produkt EuroGastro 2014. Prestiżowy znak "Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2014" firma MT Targi Polska przyzna produktom i rozwiązaniom w 9 kategoriach.
Pierwszego dnia imprezy wykładowcy z Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW poprowadzą konferencję pt. "Gastronomia - nowe trendy i koncepty". Tego samego dnia odbędzie się również konferencja pt. "Rusz głową, czyli alternatywne możliwości zarabiania w restauracji", którą organizuje VFP Communications, wydawca magazynu Food Service, przy wsparciu merytorycznym AM HoReCa Communications.
Drugiego dnia imprezy specjaliści z firmy AFMedia, właściciela serwisu GdzieZjesc.info, przeprowadzą szkolenie pt. "Obecna sytuacja rynku restauracyjnego. Jak odnaleźć się i zdobyć klientów w dzisiejszych czasach".
Wstęp na Targi EuroGastro jest odpłatny. Wydarzenie będzie otwarte w godzinach 10:00-18:00 w dniach 26 i 27 marca, natomiast 28 marca w godzinach 10:00-17:00. Więcej informacji na stronie www.eurogastro.com.pl
Na targi będzie można dojechać pociągiem SKM lub Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.
Na targi można się również dostać się autobusem miejskim. Z centrum Warszawy liniami: 143, 514, 520, z Ronda Wiatraczna liniami: 115, 145, 173, 183, 315 oraz z Dworca Warszawa Wschodnia PKP: 115 i 315. Przystanek docelowy to Okularowa.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Starsze aktualności:
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Większość Polaków wyjedzie w
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Miasta apelują o uregulowanie najmu
Dokąd na ferie z biurem
Starwood inwestuje ponad 200 mln dolarów
Wrocławskie lotnisko certyfikowane
Nowe połączenie lotnicze z Warszawy
Restauratorzy stają w konkursowe szranki
Chciał zabrać 19 kotów do samolotu
Rainbow Tours nie zwraca całości pieniędzy za odwołaną imprezę w Egipcie
Niemiecka branża hotelarska: brak rąk do pracy
Airbus sprzedał rekordową ilość samolotów
Międzynarodowe Targi Turystyczne "Expo Sejny 2011" za nami
OSAT: Zmiany w usłudze charge-back
Śmierć polskich turystów w katastrofie
Szczecin: paszport wraz z kartą ICE