Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Sommelier na wagę złota
Restauracja Sunlight angelo Hotel w Katowicach ma teraz w ofercie usługi sommeliera. Goście obiektu mogą poradzić się specjalisty, jak smacznie i z gustem dobrać wino do posiłku.
Przez lata utarła się zasada, że czerwone wino podajemy do czerwonego mięsa, białe do białych mięs i ryb, natomiast słodkie do deserów. Obecnie liczą się indywidualne gusta i smaki.
Jak podkreśla Dariusz Szalkowski, sommelier restauracji Sunlight - W rzeczywistości nie sam produkt, a jego doprawienie decyduje o doborze wina do posiłku. Z reguły uwzględnia się jedną z dwóch zasad: podobieństwa albo kontrastu. Najważniejsze, żeby całość była harmonijna, również z upodobaniami gościa.
Nowa karta win restauracji Sunlight hotelu angelo Katowice wzbogacona została o kilka gatunków win, z różnych stron świata.
Kompozycje potraw również zostały przygotowane ściśle pod okiem sommeliera Dariusza Szalkowskiego, tak aby połączenie dań z królewskim trunkiem odpowiadało najbardziej wysublimowanym smakoszom.
Sommelier to enolog i psycholog w jednej osobie. Nie ma jednej recepty na stworzenie udanej harmonii między daniem, a trunkiem. - Sommelier musi posiadać szeroką wiedzę enologiczną, ale również być dobrym psychologiem - mówi Szalkowski. - Każdy z gości ma odmienne preferencje, dlatego dopiero po rozmowie z nim i poznaniu wybranego menu, mogę zaproponować dobór wina.
Dariusz Szalkowski w gastronomii jest już od szesnastu lat, z czego od dziesięciu pracuje jako sommelier. Studiował tajniki uprawy winorośli i metody produkcji i przechowywania win na Universite du Vin we Francji oraz podczas licznych kursów i szkoleń organizowanych m.in. Stowarzyszenia Sommelierów w Austrii, Dom Win Węgierskich w Budapeszcie czy też Wine & Spirit Trust. Jest współzałożycielem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział dla turystów:
Grecja spodziewa się rekordowych zysków z
Bułgaria i Rumunia wchodzą do strefy
Listopad trochę rozczarował, a grudzień nie wygląda
Starsze aktualności:
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Nowy kierunek dla pracujących w branży turystycznej
Lufthansa chce porozumienia z Air China
Na czas strajku kolejarzy PKP Intercity honoruje bilety Przewozów Regionalnych
Opole: darmowe szkolenie dla gastronomii
Łódź: statystyki ruchu pasażerskiego za czerwiec
Emirates oferuje udogodnienia dla niewidomych
Nieoczekiwany finał hotelowej randki
Kolejarze zastrajkują we wtorek
Ełk: nawet 5 lat więzienia za zdemolowanie hotelu
Wiosenne porządki w beskidzkich kolejach linowych
Nowość na mapie połączeń dla narciarzy
Kto przewiózł najwięcej pasażerów?