TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Amerykańskie lotniska boją się eboli

Pięć największych lotnisk we wschodniej i środkowej części USA zastosuje dodatkowe środki bezpieczeństwa. Wszystko dlatego, aby nie dopuścić do przedostania się na teren kraju osób zarażonych wirusem ebola. Cała akcja rozpocznie się od najbliższego weekendu.


Warto zaznaczyć, iż wzmożone kontrole będą dotyczyły tylko pasażerów z Liberii, Sierra Leone oraz Gwinei. Osoby, które przylecą na jedno z amerykańskich lotnisk przejdą wzmożoną kontrolę a specjaliści będą starali się ustalić czy istnieje ryzyko przeniesienia wirusa. Podróżni będą mieli mierzoną temperaturę ciała oraz zostaną poproszeni o wypełnienie specjalnego kwestionariusza.

Lotniska na których pasażerowie będą szczegółowiej badani to: JFK w Nowym Jorku, Newark Liberty, Washington Dulles, lotnisko O'Hare w Chicago oraz Hartsfield-Jackson w Atlancie. "Na tych pięciu lotniskach w USA wysiada 94 proc. pasażerów z trzech krajów afrykańskich w tej chwili walczących z ebolą. To mały, dodatkowy poziom zabezpieczenia się skierowany w stronę nielicznych pasażerów, który pozwoli na lepszą kontrolę równocześnie minimalizując problemy wynikające z przepływu ludzi na lotniskach" - wyjaśnił rzecznik Białego Domu, Josh Earnest.

Tymczasem WHO podało informację, iż wirus eboli w zachodniej części Afryki zabił już prawie 4 tysiące osób. Do 5 października potwierdzono zarażenie ebolą u 8033 pacjentów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
lotniska kontrola bazpieczeństwo ebola pasażerowie zmiany specjaliści wirus




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję