Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot Mediolan 19 - 22.06.2025
- PILOT Bratysława Wiedeń Brno
- Praca w biurze podróży w Krakowie
- Przewodnik w Toskanii
- Pracownik biura podróży
- PRACA W TURCJI - SEZON 2025
- Pilotaż wycieczek szkolnych z Pucka/kwiecień,maj
- specjalista ds. turystyki - dział rezerwacji
- Przewodnik po Budapeszcie
- Praca biurowa Warszawa


Kurt Scheller ocenił młodych kucharzy
2013-11-22Młodzi adepci sztuki kucharskiej zmierzyli się w kolejnej edycji konkursu Zgotuj Sobie Sukces. Finał zorganizowany został przez Makro Cash&Carry oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
r e k l a m a
W konkursowe szranki stanęło dwanaście zespołów złożonych z młodych kucharzy. Przed każdą drużyną postawiono zadanie przygotowania dań z różnorodnych składników. Zawodnicy musieli poradzić sobie z przyrządzeniem suma, polędwicy wieprzowej i kaszy perłowej. Każdy zespół musiał w finale wydać 6 dań i przystawkę. Na wykonanie zadania musiało wystarczyć 1,5 godziny.
Wszystkie dania podlegały ocenie konkursowego jury. W jego skład weszli profesjonalni kucharze, a składowi sędziowskiemu przewodniczył Kurt Scheller. Liczył się nie tylko smak przygotowanych potraw, ale również innowacyjność. Nagroda za najbardziej kreatywne danie przyznana została przez dziennikarzy i krytyków kulinarnych.
Z poziomu konkursu zadowolenie byli członkowie jury. "Uczniowie byli w tym roku lepiej przygotowani, a poziom proponowanych dań był lepszy niż w latach ubiegłych" - twierdził kucharz Robert Sowa, jeden z jurorów.
W tegorocznej edycji konkursu zwycięzcami okazali się Karolina Węgrzyn i Karol Karpiak, uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku. Podali oni węgla oliwnego z piklowanymi warzywami i rybą przygotowaną techniką sous-vide, doprawioną odrobiną szafranu. Jako danie główne przygotowano polędwiczkę z dodatkiem orzechów laskowych, pestek dyni, parmezanu i bazylii, podaną z kaszotto (kasza z szalotką) i podlaną białym winem.
Zwycięska drużyna otrzymała nagrodę w wysokości 10 tysięcy złotych. Z ich sukcesu powinna cieszyć się cała szkoła, bowiem organizatorzy przekazali dla placówki nagrody rzeczowe o wartości 7 tysięcy złotych i dodatkowe 1,5 tysiąca zł dla opiekuna. Dzięki zwycięstwu, młodzi ludzie dołączyli do reprezentacji Polski, która wystąpi podczas międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 roku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Komisja Europejska chce wesprzeć
Dział dla turystów:
Nowe połączenie z Kraków
UE podpisuje umowę z Kanadą w sprawie danych
Starsze aktualności:
Wenecja idzie dalej z
Prezes Polskiej Grupy Lotniczej
Grecja próbuje odzyskać marmury z
Duży touroperator
Światowe Forum Ekonomiczne o rozwoju sektora
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
Hotel Gołębiewski nie ruszy w
Turystyka dużo lepiej oceniana przez
Czy lato w Grecji będzie
Polacy jadą chętnie na kolejny długi
Niewielkie spadki cen
Port Lotniczy Lublin szuka pracowników
Czwarta edycja targów Expo Sweet
OLT Expres otwiera wypożyczalnię samochodów
LOT zaprezentował zimowy rozkład lotów
Goście ze Wschodu wolą spędzać Święta u nas
8 nowych klauzul niedozwolonych
Nowość dla branży hotelarskiej
LOT - zmiany w rozkładzie lotów do Nowego Jorku
Singapur powalczy o obcokrajowców
Jarosław przyciągnie turystów?