Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Kurt Scheller ocenił młodych kucharzy
Młodzi adepci sztuki kucharskiej zmierzyli się w kolejnej edycji konkursu Zgotuj Sobie Sukces. Finał zorganizowany został przez Makro Cash&Carry oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
W konkursowe szranki stanęło dwanaście zespołów złożonych z młodych kucharzy. Przed każdą drużyną postawiono zadanie przygotowania dań z różnorodnych składników. Zawodnicy musieli poradzić sobie z przyrządzeniem suma, polędwicy wieprzowej i kaszy perłowej. Każdy zespół musiał w finale wydać 6 dań i przystawkę. Na wykonanie zadania musiało wystarczyć 1,5 godziny.
Wszystkie dania podlegały ocenie konkursowego jury. W jego skład weszli profesjonalni kucharze, a składowi sędziowskiemu przewodniczył Kurt Scheller. Liczył się nie tylko smak przygotowanych potraw, ale również innowacyjność. Nagroda za najbardziej kreatywne danie przyznana została przez dziennikarzy i krytyków kulinarnych.
Z poziomu konkursu zadowolenie byli członkowie jury. "Uczniowie byli w tym roku lepiej przygotowani, a poziom proponowanych dań był lepszy niż w latach ubiegłych" - twierdził kucharz Robert Sowa, jeden z jurorów.
W tegorocznej edycji konkursu zwycięzcami okazali się Karolina Węgrzyn i Karol Karpiak, uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku. Podali oni węgla oliwnego z piklowanymi warzywami i rybą przygotowaną techniką sous-vide, doprawioną odrobiną szafranu. Jako danie główne przygotowano polędwiczkę z dodatkiem orzechów laskowych, pestek dyni, parmezanu i bazylii, podaną z kaszotto (kasza z szalotką) i podlaną białym winem.
Zwycięska drużyna otrzymała nagrodę w wysokości 10 tysięcy złotych. Z ich sukcesu powinna cieszyć się cała szkoła, bowiem organizatorzy przekazali dla placówki nagrody rzeczowe o wartości 7 tysięcy złotych i dodatkowe 1,5 tysiąca zł dla opiekuna. Dzięki zwycięstwu, młodzi ludzie dołączyli do reprezentacji Polski, która wystąpi podczas międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 roku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział dla turystów:
Katowice Airport ostrzega przed
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Port Lotniczy Lublin szuka pracowników
Czwarta edycja targów Expo Sweet
OLT Expres otwiera wypożyczalnię samochodów
LOT zaprezentował zimowy rozkład lotów
Goście ze Wschodu wolą spędzać Święta u nas
8 nowych klauzul niedozwolonych
Nowość dla branży hotelarskiej
LOT - zmiany w rozkładzie lotów do Nowego Jorku
Singapur powalczy o obcokrajowców
Jarosław przyciągnie turystów?
Etna paraliżuje transport lotniczy