Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Wyniki kontroli warszawskich restauracji
Barani kebab z wieprzowiny? Tatar wołowy z drobiu? Brzmi absurdalnie, lecz okazało się, że warszawscy restauratorzy potrafią serwować swoim klientom takie oto specjały.
Dziennikarze RMF FM dotarli do wyników kontroli przeprowadzonej pod koniec wakacji przez warszawską inspekcję handlową.
Inspektorzy sprawdzili 25 lokali położonych przy najpopularniejszych stołecznych trasach turystycznych. Udając klientów sprawdzali jakość podawanych potraw i jakość obsługi. Na miejscu sprawdzali czy waga potrawy zgadza się z tą podaną w menu i czy barman podał odpowiednią ilość alkoholu. Faktyczny skład części potraw zbadano w laboratorium.
Wyniki kontroli stawiają warszawskich restauratorów w nie najlepszym świetle. tylko w trzech lokalach inspektorzy nie mieli żadnych zastrzeżeń.
Najbarwniejsza jest historia jagnięciny w sosie grzybowym w jednym ze sprawdzanych lokali. W trakcie badań nie udało się znaleźć w niej śladów baraniny, wołowiny, ani nawet drobiu. W końcu okazało się, że użyto koniny.
Wyniki kontroli pokazały, że próżno szukać baraniny w kebabach. Zamiast niej pojawiał się drób, czasem wieprzowina. Co bardziej kreatywni restauratorzy potrafili także zastępować ser feta zwykłym twarogiem.
Za złe, lub niedostateczne informacje o cenach i produktach właściciele lokali dostali 20 mandatów na łączną kwotę 3 tys. zł. W sprawie zafałszowanych potraw kary będą znacznie bardziej dotkliwe. Zgodnie z przepisami minimalna kara za takie przewinienie to tysiąc zł. Maksymalna kara może sięgnąć nawet 10 proc. rocznego obrotu lokalu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział badania rynku i analizy:
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Które paszporty są
Najlepsze prace magisterskie
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Rusza rozbudowa Kraków Airport
Więcej Polaków wybiera pensjonaty
Turyści z Polski zmieniają preferencje
Hotele w Zakopanem czekają na turystów
Właścicielka Aquamaris otwiera nowe biuro turystyczne
Nowości na Targach EuroGastro 2013
Krakowski Sheraton ma nowego dyrektora generalnego
Polski rynek autobusowy pnie się w górę
Czy Okęcie poradzi sobie z nalotem kibiców?
Hotel organizuje niecodzienny festiwal
Jak Sky Club i Triada obchodzą Walentynki
Twarde NIE: Chińczycy kontra UE
Pasażerowie Qatar Airways zabiorą na pokład więcej
Turysta w Lublinie. ANKIETA Z NAGRODAMI!!