TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Święta w stylu slow food

W grudniu w całej Polsce ruszają imprezy, festiwale, warsztaty slow foodowe. Amatorzy zdrowego i naturalnego jedzenia przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia.


Z początkiem grudnia zaczyna się nie tylko szał przedświątecznych zakupów, pogoń za prezentami i choinką, ale też planowanie potraw jakie zagoszczą na wigilijnych stołach. Tradycja w prawdzie mówi o 12 - stu, ale w zależności od regionu i zwyczajów są to często zupełnie inne lub przyrządzone w bardzo różny sposób dania. W grudniu w całej Polsce miłośnicy smacznego, naturalnego jedzenia będą mieli możliwość uczestniczyć w warsztatach, poznać przepisy kucharzy, którzy gotują zgodnie z filozofią slow food.

W najbliższą niedzielę w Hotelu Starym w Krakowie odbędą się warsztaty: "Wigilia w 12 odsłonach", podczas których będzie można poznać stare galicyjskie potrawy i zwyczaje. Szef kuchni Krzysztof Żurek opowie m. in. jak filetować karpia, przygotować domowe ciasto na pierogi, wyjaśni jak kisić buraki i gotować wigilijny barszcz, by nie tracił koloru. 16 grudnia w Łodzi w restauracji Piotrkowska 97 odbędzie się spotkanie wigilijne, podczas którego zaprezentowane zostaną lokalne specjały.

W Poznaniu, 10 grudnia w Hugo Restaurant szef kuchni Krzysztof Rabek zaserwuje regionalne przysmaki. Goście restauracji będą mieli okazję poznać producentów, u których zaopatruje się restauracja i zamówić ekologiczne produkty na wigilijny stół.

- Mamy prawdziwe pospolite ruszenie na zdrową żywność. Jest coraz więcej festiwali, imprez, warsztatów w całej Polsce, na których wystawiają się lokalni producenci serów, wina, wódki, wędlin, mięs. Ciągną na nie tłumy turystów z całego kraju. Nasze piwo Żywe, które jako pierwsze w Polsce otrzymało certyfikat i znak Slow Food podróżuje po całym kraju po kilkudziesięciu różnych imprezach slow food. Ostatnio oczywiście najczęściej związanych ze świętami - mówi Marek Skrętny z Browaru Amber. - Ten rok był dla nas historycznie najlepszym pod kątem sprzedaży naszych piw premium, w tym niepasteryzowanego piwa Żywego. To świadczy o tym, że Polacy coraz większą wagę przywiązują do naturalnych produktów i w szczególności przed świętami poszukują kulinarnych inspiracji - dodaje Marek Skrętny.

Trend i wzrastające zainteresowanie zdrowym, smacznym, lokalnym jedzeniem widać również w internecie. Na blogu kulinarnym dietetyczniesiostro.blogspot.com powstały specjalne zakładki "Idą Święta" i "Sylwester". Autorka bloga poleca na nich swoje przepisy na slow food"owe dania świąteczne i noworoczne, a na facebook"owym fanpage"u wymienia się również przepisami i spostrzeżeniami z internautami.

- Slow Food jest międzynarodową organizacją, która określa swój cel jako: "ochronę prawa do smaku". Zajmujemy się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności, szczególnie tej tradycyjnej - mówi Jacek Szklarek, założyciel Slow Food Polska. - Polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi. Nie można jeszcze mówić o takim boomie na ekologiczne jedzenie jak w Niemczech, gdzie niedługo 20 proc. całej żywności będzie miało certyfikaty ekologiczne, ale to tylko kwestia czasu - dodaje Jacek Szklarek.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
święta w stylu slow food imprezy festiwale warsztaty slow foodowe filozofia warsztaty Wigilia w 12 odsłonach Kraków Krzysztof Rabek znak Marek Skrętny smak żywność regionalna Jacek Szklarek




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję