Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista / Specjalistka ds. Marketingu
- Dostępny autokar w Portugalii
- Specjalista ds. Turystyki Pabianice
- NEKERA - Junior Product Manager
- BP ITAKA - KRAKÓW -Specjalista ds. Turystyki
- BP ITAKA - KRAKÓW - Kierownik Biura
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
- JUNIOR PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki - RAINBOW TOMASZÓW...
- Specjalista ds. turystyki wakacje.pl Łódź CH M1
![](/plk/dodaj_ogloszenie_yellow.gif)
![święta w stylu slow food, imprezy, festiwale, warsztaty slow foodowe, filozofia, warsztaty, Wigilia w 12 odsłonach, Kraków, Krzysztof Rabek, znak, Marek Skrętny, smak,żywność, regionalna, Jacek Szklarek](https://turinfo.pl/zdjecia/32000_aktzdj_akt_40332_21224.jpg)
Święta w stylu slow food
W grudniu w całej Polsce ruszają imprezy, festiwale, warsztaty slow foodowe. Amatorzy zdrowego i naturalnego jedzenia przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia.
Z początkiem grudnia zaczyna się nie tylko szał przedświątecznych zakupów, pogoń za prezentami i choinką, ale też planowanie potraw jakie zagoszczą na wigilijnych stołach. Tradycja w prawdzie mówi o 12 - stu, ale w zależności od regionu i zwyczajów są to często zupełnie inne lub przyrządzone w bardzo różny sposób dania. W grudniu w całej Polsce miłośnicy smacznego, naturalnego jedzenia będą mieli możliwość uczestniczyć w warsztatach, poznać przepisy kucharzy, którzy gotują zgodnie z filozofią slow food.
W najbliższą niedzielę w Hotelu Starym w Krakowie odbędą się warsztaty: "Wigilia w 12 odsłonach", podczas których będzie można poznać stare galicyjskie potrawy i zwyczaje. Szef kuchni Krzysztof Żurek opowie m. in. jak filetować karpia, przygotować domowe ciasto na pierogi, wyjaśni jak kisić buraki i gotować wigilijny barszcz, by nie tracił koloru. 16 grudnia w Łodzi w restauracji Piotrkowska 97 odbędzie się spotkanie wigilijne, podczas którego zaprezentowane zostaną lokalne specjały.
W Poznaniu, 10 grudnia w Hugo Restaurant szef kuchni Krzysztof Rabek zaserwuje regionalne przysmaki. Goście restauracji będą mieli okazję poznać producentów, u których zaopatruje się restauracja i zamówić ekologiczne produkty na wigilijny stół.
- Mamy prawdziwe pospolite ruszenie na zdrową żywność. Jest coraz więcej festiwali, imprez, warsztatów w całej Polsce, na których wystawiają się lokalni producenci serów, wina, wódki, wędlin, mięs. Ciągną na nie tłumy turystów z całego kraju. Nasze piwo Żywe, które jako pierwsze w Polsce otrzymało certyfikat i znak Slow Food podróżuje po całym kraju po kilkudziesięciu różnych imprezach slow food. Ostatnio oczywiście najczęściej związanych ze świętami - mówi Marek Skrętny z Browaru Amber. - Ten rok był dla nas historycznie najlepszym pod kątem sprzedaży naszych piw premium, w tym niepasteryzowanego piwa Żywego. To świadczy o tym, że Polacy coraz większą wagę przywiązują do naturalnych produktów i w szczególności przed świętami poszukują kulinarnych inspiracji - dodaje Marek Skrętny.
Trend i wzrastające zainteresowanie zdrowym, smacznym, lokalnym jedzeniem widać również w internecie. Na blogu kulinarnym dietetyczniesiostro.blogspot.com powstały specjalne zakładki "Idą Święta" i "Sylwester". Autorka bloga poleca na nich swoje przepisy na slow food"owe dania świąteczne i noworoczne, a na facebook"owym fanpage"u wymienia się również przepisami i spostrzeżeniami z internautami.
- Slow Food jest międzynarodową organizacją, która określa swój cel jako: "ochronę prawa do smaku". Zajmujemy się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności, szczególnie tej tradycyjnej - mówi Jacek Szklarek, założyciel Slow Food Polska. - Polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi. Nie można jeszcze mówić o takim boomie na ekologiczne jedzenie jak w Niemczech, gdzie niedługo 20 proc. całej żywności będzie miało certyfikaty ekologiczne, ale to tylko kwestia czasu - dodaje Jacek Szklarek.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Cateringi dietetyczne w kontroli nie wypadły
Drugi nabór w ramach programu finansowanego z
Dział hotele, pensjonaty:
Pobyty turystów wyraźnie dłuższe niż rok
Ceny w hotelach obniżone z
Najlepszy kemping w Polsce jest na Dolnym
Starsze aktualności:
Turcja pokonuję Grecję i
Niemcy wznawiają swoją globalną kampanię na rzecz zrównoważonego
Nowy partner Olimpiady Umiejętności
Lotnisko Schiphol będzie musiało ograniczyć ilość
Ruszyła kolejna edycja konkursu Małopolska
Nielegalny organizator wyjazdów stanie przed
Specustawa odrzańska zagrożeniem dla
KLM testuje elektryczny
Jakie nastroje panują wśród pomorskich przedsiębiorców
NIK skontrolowała zakup Polskich Kolei
Polska podpisała umowę transportową z Arabią
Muzeum Westerplatte dostało więcej dotacji niż
UOKiK kwestionuje regulamin przewoźnika
Hotel od A do Z, czyli wystawcy na WorldHotel 2013
W biurach sprzedaż w górę, liczba agentów w dół
Policja w siedzibie biura Albatros
Dzień otwarty na Arena Tourism Poland
Zmienia się formuła spotkań biznesowych
Jak dostać odszkodowanie od OLT Express?
każdy powinien przeczytać ! EXIM
Codziennie,Przewóz osób,busy Szczecin-Holandia-Niemcy-Belgia