Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
III Śląski Turniej Kulinarny za nami
W miniony weekend, w dniach 14-16 września w Opolu odbył się III Śląski Turniej Kulinarny. Na osoby, które wzięły udział w przedsięwzięciu czekały nie lada atrakcje, nie tylko kulinarne.
Motywem przewodnim turnieju było hasło "Kuchnia Śląska, kuchnia kresowa - współistnienie". Uczestnicy mogli wziąć udział w licznych turniejach kulinarnych. O tytuły najlepszych walczyli nie tylko zawodowcy ale i kucharze amatorzy oraz szkoły gastronomiczne. Przygotowane dania kuchni regionalnej oceniało specjalnie wytypowane jury.
W konkursie profesjonalistów udział wzięło 12 restauracji z terenu województwa opolskiego:
1.Restauracja Szara Willa z Opola
2.Restauracja Venezia z Opola
3.Restauracja Hotelu Mercure z Opola
4.Restauracja Villa Park z Opola
5.Restauracja Del Vilaggio z Izbicka
6.Restauracja Debiut hotelu Festival z Opola
7.Restauracja 3 Życzenia z Brzegu
8.Restauracja Złoty Róg z Wawelna
9.Restauracja Opolska Strzecha z Opola
10.Restauracja Ali Baba z Opola
11.Restauracja Nad Stawem z Bogacicy
12.Restauracja Spichlerz Raszowa z Raszowa
I miejsce - Tytuł Mistrza Śląskich Smaków 2012 oraz puchar Złoty Kwyrlok przyznano restauracji Venezia z Opola. Miejsce II - Puchar Srebrny Kwyrlok otrzymała restauracja Szara Willa z Opola. Na pozycji trzeciej uplasowała się - restauracja Debiut z hotelu Festival
Przyznano też trzy wyróżnienia dla: restauracji hotelu Mercure z Opola, restauracji Spichlerz Raszowa z Raszowa oraz restauracji Villa Park z Opola.
III Śląski Turniej Kulinarny to doskonała okazja, by wypromować produkty lokalnej gastronomii województwa opolskiego, które region otrzymał w spadku po minionych pokoleniach, a które przez wieki określały odrębność Śląska Opolskiego będąc jednocześnie swoistym tyglem mieszającym kultury; Polską, Czeską i Niemiecką.
Dbanie o dziedzictwo kulturalne w tym dziedzictwo kulinarne jest szansą na dalszy rozwój gospodarczy regionu którego stolicą jest Opole. Stolicą która musi być wizytówką dziedzictwa kulturalnego całego województwa.
III Śląski Turniej Kulinarny ma na celu prezentację tradycyjnych dań ze śląskim rodowodem i przybliżenie tradycji i kultury śląskiej kultywowanej w regionie Opolszczyzny. Ważnym też elementem jest promocja dań regionalnych wśród restauratorów, hotelarzy i właścicieli gospodarstw agroturystycznych.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział centra informacji i promocji:
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
Kraków wśród wybranych przez
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Etiopczycy naprawią Dreamlinery
Rainbow Tours: nowa kampania, nowe oferty
USA bez wizy - przedwyborcze mydlenie oczu?
Ryanair przejmie w końcu Aer Lingus?
Wezyr zaprezentował ofertę na nowy sezon