III Śląski Turniej Kulinarny za nami
W miniony weekend, w dniach 14-16 września w Opolu odbył się III Śląski Turniej Kulinarny. Na osoby, które wzięły udział w przedsięwzięciu czekały nie lada atrakcje, nie tylko kulinarne.
Motywem przewodnim turnieju było hasło "Kuchnia Śląska, kuchnia kresowa - współistnienie". Uczestnicy mogli wziąć udział w licznych turniejach kulinarnych. O tytuły najlepszych walczyli nie tylko zawodowcy ale i kucharze amatorzy oraz szkoły gastronomiczne. Przygotowane dania kuchni regionalnej oceniało specjalnie wytypowane jury.
W konkursie profesjonalistów udział wzięło 12 restauracji z terenu województwa opolskiego:
1.Restauracja Szara Willa z Opola
2.Restauracja Venezia z Opola
3.Restauracja Hotelu Mercure z Opola
4.Restauracja Villa Park z Opola
5.Restauracja Del Vilaggio z Izbicka
6.Restauracja Debiut hotelu Festival z Opola
7.Restauracja 3 Życzenia z Brzegu
8.Restauracja Złoty Róg z Wawelna
9.Restauracja Opolska Strzecha z Opola
10.Restauracja Ali Baba z Opola
11.Restauracja Nad Stawem z Bogacicy
12.Restauracja Spichlerz Raszowa z Raszowa
I miejsce - Tytuł Mistrza Śląskich Smaków 2012 oraz puchar Złoty Kwyrlok przyznano restauracji Venezia z Opola. Miejsce II - Puchar Srebrny Kwyrlok otrzymała restauracja Szara Willa z Opola. Na pozycji trzeciej uplasowała się - restauracja Debiut z hotelu Festival
Przyznano też trzy wyróżnienia dla: restauracji hotelu Mercure z Opola, restauracji Spichlerz Raszowa z Raszowa oraz restauracji Villa Park z Opola.
III Śląski Turniej Kulinarny to doskonała okazja, by wypromować produkty lokalnej gastronomii województwa opolskiego, które region otrzymał w spadku po minionych pokoleniach, a które przez wieki określały odrębność Śląska Opolskiego będąc jednocześnie swoistym tyglem mieszającym kultury; Polską, Czeską i Niemiecką.
Dbanie o dziedzictwo kulturalne w tym dziedzictwo kulinarne jest szansą na dalszy rozwój gospodarczy regionu którego stolicą jest Opole. Stolicą która musi być wizytówką dziedzictwa kulturalnego całego województwa.
III Śląski Turniej Kulinarny ma na celu prezentację tradycyjnych dań ze śląskim rodowodem i przybliżenie tradycji i kultury śląskiej kultywowanej w regionie Opolszczyzny. Ważnym też elementem jest promocja dań regionalnych wśród restauratorów, hotelarzy i właścicieli gospodarstw agroturystycznych.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział centra informacji i promocji:
Starsze aktualności:
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Etiopczycy naprawią Dreamlinery
Rainbow Tours: nowa kampania, nowe oferty
USA bez wizy - przedwyborcze mydlenie oczu?
Ryanair przejmie w końcu Aer Lingus?
Wezyr zaprezentował ofertę na nowy sezon
Klienci Aquamaris wracają do kraju
Zielona Góra: Hotel Polan do rozbiórki
Hotel zagłady zmieni swoje oblicze
PizzaPortal.pl przejął NetKelnera.pl