
Sanepid skontrolował nadmorskie bary
2014-08-12Zachodniopomorski sanepid postanowił skontrolować nadmorskie bary i restauracje. Co piaty lokal został ukarany.
r e k l a m a
Do głównych niedopatrzeń należał brak higieny. Kucharze nie myli rąk, w lokalach było brudno. Ponadto klientom podawano przeterminowane potrawy w brudnych naczyniach. Sześć ze skontrolowanych barów inspektorzy kazali zamknąć w trybie natychmiastowym.
W wielu kuchniach brakowało wody zdatnej do picia, siatek w oknach, które zatrzymują owady, potrawy przygotowywano na starym tłuszczu, a personel nie zachowuje podstawowych zasad higieny. Inspektorzy zwracaj uwagę, że każdego roku właściciele lokali gastronomicznych powtarzają niemal te same błędy.
Magazyny oraz lodówki, w których przechowuje się produkty są brudne i panuje w nich bałagan. Personel kuchni w jednej lodówce przechowuje surowe mięso, warzywa i owoce oraz produkty mleczne. Jak się okazuje większość lodówek nie zapewniała odpowiedniej temperatury. W pomieszczeniach, w których przechowywane były produkty spożywcze trzymano również środki czystości oraz przyrządy do sprzątania.
Od początku lipca przeprowadzono w sumie 3 tysiące kontroli i zbadano 2,5 tysiąca lokali. Kontrolerzy wystawili w sumie 300 mandatów o0raz wydali 200 decyzji administracyjnych. Co trzecie zgłoszenie o złych warunkach sanitarnych lub nieświeżym jedzeniu zostało potwierdzone.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt
Nadmorskie bary skontrolowane
[2014-08-13 10:42 80.52.226.*]
wreszcie! odpowiedz »
Nadmorskie bary skontrolowane
[2014-08-17 10:10 89.68.22.*]
I już będzie dobrze!!! odpowiedz »
r e k l a m a
Nadmorskie bary skontrolowane
[2014-08-20 17:29 95.48.227.*]
Nic to niestety nie da - sama prowadzę gastronomię nad morzem (mamy czysto i nie serwujemy Gościom starego jedzenia, mamy stałych klientów wracających co rok), ale mandat 300-500 zł, to nic w porównaniu z obrotami i zyskami smażalni. Przecież rachunek każdej z rodzin to 70-100 zł. Jeśli podane byłyby nazwy "śmierdziuchów", to może odniosłoby to jakiś skutek. W pozostałym zakresie, to kolejna para w gwizdek. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Starsze aktualności:
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Jak polskie obiekty szykują się do
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Nowe kierunki w ofercie EXIM
Wenecja idzie dalej z
Prezes Polskiej Grupy Lotniczej
Grecja próbuje odzyskać marmury z
Brak chętnych na kupno półwyspu Lalka
Nowe StayPoland.com 60% wzrost
Ambitne plany spółki Rainbow Tours - ABC Świat Podróży
Wyrok sądu: hotel dostanie odszkodowanie od miasta
Indonezja znosi wizy turystyczne dla Polaków
Kiedy Polacy dokonują rezerwacji?
Brytyjscy turyści więcej leżą niż zwiedzają
AFRAA walczą o wypisanie członka z czarnej listy UE