
W Hiszpanii spada liczba lokali gastronomicznych
2012-03-04Spada liczba klientów hiszpańskich barów i restauracji. Hiszpanie z powodu kryzysu zmieniają zwyczaje konsumenckie i wolą jeść w domu.
r e k l a m a
Dane Narodowego Instytutu Statystyki mówią, iż 30% społeczeństwa nie może wyżyć za miesięczną pensję. Natomiast wyniki badań Caritas i Fundacji Badań Społecznych i Socjologii (Foessa) pokazują, że 22% ludności żyje w ubóstwie, 3,3% nie posiada żadnych dochodów, a ok. 30 tys. ludzi żyje na ulicy.
Organizacja Konsumentów i Użytkowników (OCU) podaje, iż 70% rodzin potwierdziło, że ogranicza wydatki na wypoczynek i rozrywkę. Wiąże się to z mniejszą liczbą wizyt w barach i restauracjach. Odnotowuje się natomiast wzrost spożycia napojów alkoholowych, głównie piwa i wina. Hiszpanie spożywają je nie w barach i restauracjach jak dawniej, lecz w domach.
Firma badawcza Nielsen przeprowadziła badania które mówią, że w ciągu ostatnich 3 lat liczba barów i restauracji w Hiszpanii zmniejszyła się o 12 tys. Obecnie jest ich na rynku 220 tys. - tyle samo co 15 lat temu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Starsze aktualności:
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Jak polskie obiekty szykują się do
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Nowe kierunki w ofercie EXIM
Wenecja idzie dalej z
Prezes Polskiej Grupy Lotniczej
Gruper oddaje pieniądze za Atenę
Które obiekty z Polish Prestige Hotels & Resorts nominowano?
Na Lotnisku Chopina zapanował chaos
Sanepid skontrolował nadmorskie bary
Platinum w Ostródzie: wszystkie pokoje i apartamenty sprzedane
NIE POLECAM STAŻY ATJ LINGWISTA