TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

W Hiszpanii spada liczba lokali gastronomicznych

Spada liczba klientów hiszpańskich barów i restauracji. Hiszpanie z powodu kryzysu zmieniają zwyczaje konsumenckie i wolą jeść w domu.


Dane Narodowego Instytutu Statystyki mówią, iż 30% społeczeństwa nie może wyżyć za miesięczną pensję. Natomiast wyniki badań Caritas i Fundacji Badań Społecznych i Socjologii (Foessa) pokazują, że 22% ludności żyje w ubóstwie, 3,3% nie posiada żadnych dochodów, a ok. 30 tys. ludzi żyje na ulicy.

Organizacja Konsumentów i Użytkowników (OCU) podaje, iż 70% rodzin potwierdziło, że ogranicza wydatki na wypoczynek i rozrywkę. Wiąże się to z mniejszą liczbą wizyt w barach i restauracjach. Odnotowuje się natomiast wzrost spożycia napojów alkoholowych, głównie piwa i wina. Hiszpanie spożywają je nie w barach i restauracjach jak dawniej, lecz w domach.

Firma badawcza Nielsen przeprowadziła badania które mówią, że w ciągu ostatnich 3 lat liczba barów i restauracji w Hiszpanii zmniejszyła się o 12 tys. Obecnie jest ich na rynku 220 tys. - tyle samo co 15 lat temu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Hiszpania restauracje bary w Hiszpanii spada liczba lokali gastronomicznych lokale gastronomiczne kryzys wydatki na wypoczynek rozrywkę barów restauracji jedzenie w domu Foessa OCU Nielsen badania




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję