Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Bestsellery deserowe
Kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania). Sztuka kulinarna to zdecydowanie coś więcej. Przygotowanie na pozór zwyczajnego deseru nie rzadko wymaga zachodu. Bowiem są tacy, którzy nie zadowolą się niczym innym jak wysublimowanym smakiem w niecodziennej oprawie.
Do prawdziwych bestsellerów deserowych zalicza się The Fortress Aquamarine. Wyszczególniony w rankingu światowych słodkości na miejscu pierwszym. Ten wyceniony na 14,500 dolarów przysmak, powstał w Wine3 Fortress, Galle, na Sri Lance. Inspiracją dla jego twórcy był drink Bombay Sapphire Martini. Na pewno wielu z nas zastanawia skąd tak wygórowana cena deseru? Wszystko za sprawą 80-karatowego klejnotu - akwamarynu, który zdobi górną powłokę czekolady. Dotychczas nikt nie zasmakował rarytasu.
Na pozycji drugiej uplasował się Brown Extraordinaire with Saint Louis, New Jersey. Bazą są kruche ciasteczka, dodatkiem porto Quinta do Noval, którym należy przepijać każdy kęs.
Na 1000 dolarów wyceniony został Golden Opulence Sundae, który zajął zaszczytne trzecie miejsce. W Księdze Rekordów Guinessa widnieje jako najdroższe lody z owocami i bitą śmietaną. Nie sposób przejść obojętnie obok 23-karatowego jadalnego złotego liścia, który zostawia pył na ustach.
Na specjalne okazje, czy też życzenie Sułtana przygotowywany jest The Sultan’s Golden Cake, z Istambułu. Samo przygotowanie dzieła zajmuje 72 godziny. Specjał najeżony jest morelami, pigwami, gruszkami i figami, który obowiązkowe muszą zażyć wcześniej dwuletniej kąpieli w jamajskim rumie. Całość podaje się w ręcznie wykonanym srebrnym pudełku opieczętowanym plombą. Przysmak zajął w rankingu miejsce czwarte.
Na piątym miejscu wśród najdroższych deserów świata znalazł się The Domes’s Trufle Ice z Bangkoku. Po raz pierwszy wykonany został przez 6 szefów kuchni. To nic innego jak truflowe lody przekładane żelem i czekoladą Manjaree. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie dopełnienie, które stanowi szlachetny koniak Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7, wyprodukowany zaledwie w 1300 egzemplarzach na całym świecie.
The Madeline Trufle to nazwa deseru przyrządzonego w Knipschildt Chocolatier, Norwalk, Conn. Koszt tego truflowego smakołyku to 6 000 dolarów za funt.
Entre-błaganie, deser przygotowany przez jednego z najbardziej ekstrawaganckich francuskich cukierników możliwy jest do degustacji na zamówienie, tylko w 2 cukierniach mistrza, w Paryżu.
Wyobraźmy sobie kompozycję deseru, którego bazę stanowi krem kawowy otoczony migdałami i marcepanem spoczywający pod mleczno - czekoladową polewą. Tak nazywa się smakołyk z pozycji ósmej - King-size Imperial Torte. Legenda głosi, że po raz pierwszy został stworzony, aby oddać honor władcy Franciszkowi Józefowi I na otwarcie Hotelu Imperial w 1873 roku.
Valrhona Chocolate Shpere, Al. Mahara z Dubaju to iście malinowo-czekoladowa uczta oprawiona w specjalnym drewnianym pudełeczku.
Prawdziwą ekstrawagancją jest Warm Golden Plum Soufflé z Wielkiej Brytanii, którego podanie nie może trwać dłużej, niż minutę, z uwagi na jego niepowtarzalny smak i konsystencję. Ten przepis z 35 - letnią tradycją zapoczątkował szef kuchni Michel Roux wraz z synem Alainem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
POT promuje Polskę w Europie i
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Dział centra informacji i promocji:
Polacy chętnie odwiedzali
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Lekier daje gwarancję ceny promocyjnej
Ubezpieczyciele o Turystycznym Funduszu Gwarancyjnym
Mistrzowskie awaryjne lądowanie
Wieliczka zaprasza dzieci i młodzież
Hotelzon ogłasza wejście na polski rynek
Kto przewiózł najwięcej pasażerów?
Regiony turystyczne promują się masażami
Wiosenne pobudzenie w kawiarniach coffeeheaven
Przychody Rainbow Tours S.A. w sierpniu 2011 r.
Konkurs Ale Pasztet! zakończony
Mniej zniżek we włoskich muzeach
Hotel Santana w Mahmutlar (Turcja) - ktos był w tym roku???