TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Orbis zadowolony z wyników

Grupa Hotelowa Orbis podsumowała swoje przychody w pierwszym kwartale 2014 roku.


"Pozytywny trend gospodarczy, który zaznaczył się na rynku w drugiej połowie 2013 roku, utrzymuje się także w roku 2014. Przychody Orbisu w pierwszym kwartale 2014 roku wzrosły do 126,4 mln zł, tzn. o 1,3% w porównaniu do roku ubiegłego. Zysk z działalności operacyjnej wyniósł 14,8 mln zł, co stanowi wzrost o 9,5% w ujęciu porównywalnym." - skomentował wyniki prezes Orbisu Laurent Picheral

Grupa zanotowała wzrost przychodu na jeden dostępny pokój (RevPAR) o 3,7% w pierwszym kwartale 2014 roku. Został on osiągnięty głównie dzięki wzrostowi średniej ceny za pokój (ARR), która wyniosła 196,6 zł (wzrost o 3,1%). Frekwencja (OR) w omawianym okresie pozostała na poziomie porównywalnym do roku ubiegłego.

W podziale na segmenty działalności, wzrost RevPAR w ujęciu "like-for-like" wyniósł 4,4% w hotelach kategorii średniej i wyższej oraz 1,6% w segmencie hoteli ekonomicznych. Wzrost ten był możliwy dzięki wyższym cenom w obu segmentach rynku. W oparciu o analizę aktualnego stanu rezerwacji oraz sytuacji na rynku, tzn. rosnącego popytu, przedstawiciele spółki wierzą, że trend w wynikach operacyjnych będzie kontynuowany w kolejnych miesiącach, o ile sytuacja gospodarcza nie ulegnie pogorszeniu.

W pierwszym kwartale roku Orbis rozwijał się dzięki umowom franczyzy i o zarządzanie. Spółka podpisała dwie umowy franczyzy dotyczące nowo wybudowanych hoteli - ibis Styles Grudziądz (82 pokoje) oraz Pullman Riga (160 pokoi). W lutym 2014 roku do Grupy Orbis dołączył jeszcze jeden hotel - Mercure Dosłońce.

Oprócz rozwoju sieci Orbis inwestuje w swoje kluczowe hotele w Polsce. W marcu bieżącego roku Spółka świętowała ponowne otwarcie hotelu Sofitel Warsaw Victoria po modernizacji. Prace modernizacyjne prowadzone są także w hotelach Novotel Warszawa Centrum oraz Orbis Gdynia.

Ponadto Orbis zainwestował również w segment hoteli ekonomicznych marki ibis, w których wprowadzono koncepcję gastronomii - "ibis Kitchen".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
wyniki finansowe pierwszy kwartał revpar Laurent Picheral działalność operacyjna arr




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję