Sfinks poprawia wyniki
Grupa Sfinks Polska, do której należą sieci restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, osiągnęła w I kwartale 2013 r. skonsolidowane przychody ze sprzedaży w wysokości 40,14 mln zł wobec 41,01 mln zł w I kwartale 2012 r.
Jednocześnie od stycznia do końca marca 2013 r. grupa wypracowała 4,5 mln zł skonsolidowanego zysku ze sprzedaży, co oznacza zwiększenie rentowności sieci restauracji o 22% w stosunku do analogicznego okresu 2012 r. Ponadto w I kwartale 2013 r. skonsolidowany wynik z działalności operacyjnej Sfinksa wyniósł (-)153 tys. zł, a wynik netto (-)1,58 mln zł. Świadczy to o znaczącej poprawie obu tych kategorii - odpowiednio o 90% i 52% w stosunku do I kwartału 2012 r.
"Pomimo przedłużającej się w tym roku zimy oraz większej liczby dni ustawowo wolnych od pracy wypracowaliśmy o 22% wyższy zysk brutto ze sprzedaży w stosunku do pierwszego kwartału roku poprzedniego. Znaczący wpływ na takie ukształtowanie wyniku miały działania wspierające sprzedaż i dalsza poprawa rentowności sieci" - komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
Wśród czynników, które miały wpływ na osiągnięte wyniki znalazły się zapowiadane wcześniej nakłady na kampanie marketingowe, w tym telewizyjną kampanię reklamową restauracji Sphinx wokół nowo wprowadzonego menu.
"Przeprowadzona w marcu kampania reklamowa miała na celu promocję nowości oraz wzmocnienie rozpoznawalności marki Sphinx, która według badań jest najsilniejszą polską marką gastronomiczną. Nasze plany zakładają dalszą obecność w mediach z kolejnymi kampaniami reklamowymi" - mówi prezes Sfinksa.
W 2013 r. Sfinks Polska uruchomił cztery nowe restauracje, w tym dwa Chłopskie Jadła i dwie restauracje Sphinx. Wszystkie te restauracje powstały w centrach handlowych - w warszawskim i poznańskim Factory oraz w Galerii Krakowskiej. Na przełomie półroczy pojawi się też Chłopskie Jadło oraz Sphinx w warszawskiej Galerii Mokotów. Inne atrakcyjne lokalizacje zatwierdzone już na ten rok to poznańskie City Center oraz Futura Park we Wrocławiu, gdzie trwa budowa pierwszej wolnostojącej restauracji Sphinx. Kolejne inwestycje znajdują się w fazie negocjacji umów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Rząd Francji apeluje do strajkujących pilotów
Sky Club wspiera Fundację Anny Dymnej
Turystyka rozwodowa zyskuje na popularności
PZOT: Stagnacja w biurach podróży
Rośnie liczba turystów odwiedzających zamek w Malborku
Lajkoniku laj laj nad Bałtykiem
Mgła w Europie paraliżuje lotniska
Certyfikowane Centra Medycyny Podróży: zanim wyjedziesz w tropiki poznaj zagrożenia!
"Latem temperatura wzrasta, ale ceny spadają" - letnia oferta Grupy Hotelowej Orbis
Nowa usługa pomoże pasażerom złożyć reklamację
Jakie prawa ma pasażer tanich linii lotniczych?
Nowy produkt turystyczny na Śląsku
Otwarcie luksusowego hotelu w Mikołajkach