TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nie zostawiaj konserw na lotnisku

Wczoraj przed południem ewakuowano podkrakowskie Balice. Przyczyną był "niezidentyfikowany pakunek" pod ławką.


Wszyscy pasażerowie i pracownicy lotniska musieli opuścić terminal, ponieważ znaleziono podejrzaną reklamówkę. Przez około godzinę Kraków Airport był zamknięty. Okazało się jednak, że znajdował się w niej chleb i konserwy.

- Każda rzecz pozostawiona czy porzucona na terenie lotniska powoduje, że musimy uruchomić procedurę dokładnie taką samą, jaką wdrażamy w chwili zagrożenia na przykład podłożeniem ładunku wybuchowego. Nigdy nie wiemy, co może znajdować się w środku porzuconej pod ławką reklamówki - oznajmiła Urszula Podraza, rzecznik Kraków Airport.

Najczęściej właśnie pracę lotnika dezorganizują takie właśnie pakunki. Pasażerowie nie sprawdzają w domu ciężaru bagaży i potem ze względu na nadbagaż zostawiają w porcie swoje rzeczy.

Za pozostawienie bagażu bez opieki grozi kara finansowa w wysokości 500 zł. Chodzi nie tylko o porzuconą reklamówkę, ale też o pozostawioną na chwilę walizkę. - Kiedy nasze patrole znajdą taki bagaż bez opieki, obowiązkowo muszą dać znać ochronie. Przez megafon prosimy właściciela, by pojawił się przy bagażu, a jeśli nikt się nie zgłasza i na dodatek nie ma możliwości sprawdzenia, co jest w środku, musimy uruchomić procedurę ewakuacji - tłumaczy Podraza.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
chleb konserwy ewakuacja lotniska terminala sparaliżowały lotnisko Kraków w Krakowie reklamówka Airport Urszula Podraza pod ławką kara walizka bagaż




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję