Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Winiarze świętują w Sandomierzu
Winogrona zebrane, nastawy porobione, burzliwa fermentacja zakończona… Czas na prognozy, jak udane będzie tegoroczne wino.
By się o tym przekonać, można odwiedzić Święto Młodego Wina, które odbędzie się 22 listopada na Zamku Królewskim w Sandomierzu.
Od kilku lat w Polsce intensywnie odradza się winiarstwo. Jednym z regionów rodzimych uprawy winorośli są okolice Sandomierza. Działający tu winiarze rozwijają winnice i doskonalą technologię produkcji. "Dla wymiany doświadczeń i większej skuteczności działań powołaliśmy stowarzyszenie Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy" - mówi Mateusz Paciura, prowadzący wraz z żoną Sylwią Winnicę Nad Jarem. "A w czwartą sobotę listopada zapraszamy na Święto Młodego Wina, naszą odpowiedź na tradycyjne francuskie beaujolais nouveau" - dodaje.
Impreza odbędzie się w 22 listopada br. Początek w samo południe na Zamku Królewskim w Sandomierzu. Podczas prelekcji dowiedzieć się będzie można wszystkiego o historii i tradycji winiarstwa w regionie, obejrzeć prezentacje tutejszych winnic i posłuchać, jak sami winiarze oceniają tegoroczne zbiory. O 15.00 uczestnicy przemaszerują z Winnicy Św. Jakuba ponownie na Zamek Królewski, gdzie skorzystać będzie można z kolejnych atrakcji.
Wstęp na I część jest bezpłatny, natomiast wykupienie wejściówki za 35 zł upoważnia do uczestnictwa w II części imprezy - Biesiadzie z młodym winem, gdzie będzie można degustować wina regionalnych producentów oraz przekąski do nich. Ponadto w programie: prezentacje winiarzy na stoiskach, rozmowy i dyskusje z twórcami win, pokazy gotowania na żywo. Za dodatkową opłatą można będzie wziąć udział w warsztatach serowarskich czy sommelierskich. Na dziedzińcu zamku będzie można spróbować potraw z lokalnej dziczyzny.
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc na warsztatach, chętni do uczestnictwa powinni wcześniej zgłosić swój udział, pisząc maila na adres sandomierscywiniarze@gmail.com.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział dla turystów:
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Co przyciąga Polaków do restauracji?
Poznań za 50% już w ten weekend
Pracownicy kolei chcą strajkować
Singapore Airlines serwują naprawdę smaczne posiłki
Pierwszy w Polsce Radosa Private Club
Dokąd i za ile Polacy jeżdżą na narty za granicę?
Thomas Cook zamyka swoje biura podróży
Przyznano Business Traveller Awards 2014
Znamy najlepszy cel podróży roku
Jak przetrwać długi rejs samolotem? Zobacz wskazówki!
V Festiwal Promocji Miast i Regionów. Kto wygrał kampanię billboardową?