
Zobacz także
Enoturystyka rozwija się w Polsce
MSiT rozpoczęło prace nad uporządkowaniem systemu szlaków turystycznych
Ostatnie wolne miejsca na spotkanie z Grecją we Wrocławiu
Komisja Europejska chce wesprzeć winiarzy
Wakacje.pl świętują milion klientów
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej chronione
Winiarze świętują w Sandomierzu
2014-11-17Winogrona zebrane, nastawy porobione, burzliwa fermentacja zakończona… Czas na prognozy, jak udane będzie tegoroczne wino.
r e k l a m a
By się o tym przekonać, można odwiedzić Święto Młodego Wina, które odbędzie się 22 listopada na Zamku Królewskim w Sandomierzu.
Od kilku lat w Polsce intensywnie odradza się winiarstwo. Jednym z regionów rodzimych uprawy winorośli są okolice Sandomierza. Działający tu winiarze rozwijają winnice i doskonalą technologię produkcji. "Dla wymiany doświadczeń i większej skuteczności działań powołaliśmy stowarzyszenie Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy" - mówi Mateusz Paciura, prowadzący wraz z żoną Sylwią Winnicę Nad Jarem. "A w czwartą sobotę listopada zapraszamy na Święto Młodego Wina, naszą odpowiedź na tradycyjne francuskie beaujolais nouveau" - dodaje.
Impreza odbędzie się w 22 listopada br. Początek w samo południe na Zamku Królewskim w Sandomierzu. Podczas prelekcji dowiedzieć się będzie można wszystkiego o historii i tradycji winiarstwa w regionie, obejrzeć prezentacje tutejszych winnic i posłuchać, jak sami winiarze oceniają tegoroczne zbiory. O 15.00 uczestnicy przemaszerują z Winnicy Św. Jakuba ponownie na Zamek Królewski, gdzie skorzystać będzie można z kolejnych atrakcji.
Wstęp na I część jest bezpłatny, natomiast wykupienie wejściówki za 35 zł upoważnia do uczestnictwa w II części imprezy - Biesiadzie z młodym winem, gdzie będzie można degustować wina regionalnych producentów oraz przekąski do nich. Ponadto w programie: prezentacje winiarzy na stoiskach, rozmowy i dyskusje z twórcami win, pokazy gotowania na żywo. Za dodatkową opłatą można będzie wziąć udział w warsztatach serowarskich czy sommelierskich. Na dziedzińcu zamku będzie można spróbować potraw z lokalnej dziczyzny.
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc na warsztatach, chętni do uczestnictwa powinni wcześniej zgłosić swój udział, pisząc maila na adres sandomierscywiniarze@gmail.com.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Dział dla turystów:
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Początek roku w greckiej turystyce poniżej
Starsze aktualności:
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Jak polskie obiekty szykują się do
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Co przyciąga Polaków do restauracji?
Poznań za 50% już w ten weekend
Pracownicy kolei chcą strajkować
Singapore Airlines serwują naprawdę smaczne posiłki
Pierwszy w Polsce Radosa Private Club
Dokąd i za ile Polacy jeżdżą na narty za granicę?
Thomas Cook zamyka swoje biura podróży
Przyznano Business Traveller Awards 2014
Znamy najlepszy cel podróży roku
Jak przetrwać długi rejs samolotem? Zobacz wskazówki!
V Festiwal Promocji Miast i Regionów. Kto wygrał kampanię billboardową?