Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Gastronomia - kto zarabia najwięcej?
Gotowanie stało się w ostatnim czasie bardzo modne. Wiele osób próbuje zmierzyć się z zawodem kucharza, a ich poczynania emituje telewizja. Na szklanym ekranie możemy również zobaczyć jak celebryci radzą sobie w branży gastronomicznej, jak otwierają nowe lokale i szkolą personel. Ich metody wzbudzają nieraz kontrowersje, jak na przykład historia Magdy Gessler, która przyznała się ostatnio do obwąchiwania kelnerów pod pachami, jednak medialna moda na gotowanie sprawia, że coraz więcej młodych ludzi wybiera pracę w branży gastronomicznej.
Wokół pracy w gastronomii krąży wiele mitów. Nie jest dla nikogo tajemnicą, iż sporo osób w tej branży jest zatrudnionych na czarno, a kelnerzy tak naprawdę żyją z napiwków. Sprawdźmy jednak jak wyglądają pensje pracowników restauracji, według nich samych.
Zapewne wiele osób zadaje sobie teraz pytanie czy praca w gastronomii opłaca się, dlatego prezentujemy również zapisy z tego badania z marca ubiegłego roku. Artykuł na ten temat można przeczytać tutaj Ile zarabia się w gastronomii?.
Jak można zauważyć pensje w branży gastronomicznej wzrosły, jednak w przypadku stanowiska pomocnik kucharza obserwujemy odwrotną tendencję. Wysokość wynagrodzeń nieznacznie zmalała.
Warto także przypomnieć, iż kelnerzy i barmani oprócz wynagrodzenia podstawowego otrzymują napiwki od klientów, jednak ich wysokość zależy od standardu lokalu oraz jakości obsługi. Niezadowolony konsument, zamiast pieniążka, może co najwyżej zostawić gumę do żucia w popielniczce. Istnieją restauracje, które wprowadzają zasadę dzielenia napiwków pomiędzy cały personel. Pieniądze są zbierane do skarbonki, a pod koniec każdego miesiąca menadżer przyznaje każdemu część kwoty. Wielu kelnerów uważa jednak ten sposób za niesprawiedliwy, w przeciwieństwie do kucharzy, którzy preferują tą metodę. Sprawa jest dość dyskusyjna - ma swoich zwolenników i sporo przeciwników. A jak przedstawiają się Wasze zarobki? Zdradzicie?
----------------------------
*Mediana - jest to wartość dzieląca wszystkie dane na dwa równe zbiory. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% zgromadzonych w badaniu wyników. W przypadku badania wynagrodzeń znaczy to, że połowa badanych zarabia poniżej mediany a połowa powyżej.
** Wyniki opublikowanego zestawienia pochodzą z ogólnopolskiego badania Moja Płaca prowadzonego przez firmę Sedlak&Sedlak.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział badania rynku i analizy:
Które paszporty są
Najlepsze prace magisterskie
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Targi Podróż Marzeń w listopadzie
Ewakuacja turystów z bazyliki Sagrada Familia
Armator Costa Concordia oferuje ocalałym rabat na... kolejne rejsy
Kto zwyciężył w Havana Club Cocktail Grand Prix
Poza Ciszą i Ciemnością - warsztaty dla przewodników
Polska ma archaiczny system poboru opłat drogowych?
Certyfikaty Doskonałości 2011 TripAdvisor przyznane
Polski system ulg na przejazdy przyprawia o zawrót głowy