TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Gastronomia - kto zarabia najwięcej?

Gotowanie stało się w ostatnim czasie bardzo modne. Wiele osób próbuje zmierzyć się z zawodem kucharza, a ich poczynania emituje telewizja. Na szklanym ekranie możemy również zobaczyć jak celebryci radzą sobie w branży gastronomicznej, jak otwierają nowe lokale i szkolą personel. Ich metody wzbudzają nieraz kontrowersje, jak na przykład historia Magdy Gessler, która przyznała się ostatnio do obwąchiwania kelnerów pod pachami, jednak medialna moda na gotowanie sprawia, że coraz więcej młodych ludzi wybiera pracę w branży gastronomicznej.


Wokół pracy w gastronomii krąży wiele mitów. Nie jest dla nikogo tajemnicą, iż sporo osób w tej branży jest zatrudnionych na czarno, a kelnerzy tak naprawdę żyją z napiwków. Sprawdźmy jednak jak wyglądają pensje pracowników restauracji, według nich samych.




Zapewne wiele osób zadaje sobie teraz pytanie czy praca w gastronomii opłaca się, dlatego prezentujemy również zapisy z tego badania z marca ubiegłego roku. Artykuł na ten temat można przeczytać tutaj Ile zarabia się w gastronomii?.

Jak można zauważyć pensje w branży gastronomicznej wzrosły, jednak w przypadku stanowiska pomocnik kucharza obserwujemy odwrotną tendencję. Wysokość wynagrodzeń nieznacznie zmalała.

Warto także przypomnieć, iż kelnerzy i barmani oprócz wynagrodzenia podstawowego otrzymują napiwki od klientów, jednak ich wysokość zależy od standardu lokalu oraz jakości obsługi. Niezadowolony konsument, zamiast pieniążka, może co najwyżej zostawić gumę do żucia w popielniczce. Istnieją restauracje, które wprowadzają zasadę dzielenia napiwków pomiędzy cały personel. Pieniądze są zbierane do skarbonki, a pod koniec każdego miesiąca menadżer przyznaje każdemu część kwoty. Wielu kelnerów uważa jednak ten sposób za niesprawiedliwy, w przeciwieństwie do kucharzy, którzy preferują tą metodę. Sprawa jest dość dyskusyjna - ma swoich zwolenników i sporo przeciwników. A jak przedstawiają się Wasze zarobki? Zdradzicie?

----------------------------

*Mediana - jest to wartość dzieląca wszystkie dane na dwa równe zbiory. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% zgromadzonych w badaniu wyników. W przypadku badania wynagrodzeń znaczy to, że połowa badanych zarabia poniżej mediany a połowa powyżej.

** Wyniki opublikowanego zestawienia pochodzą z ogólnopolskiego badania Moja Płaca prowadzonego przez firmę Sedlak&Sedlak.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
gastronomia zarobki pensje kelner kucharz menadżer restauracji restauracja praca w restauracji ile zarabia branża gastronomiczna pomocnik kucharza napiwek napiwki barman bar praca barmanem Magda Gessler szef kuchni umowa o pracę zatrudnienie praca na czarno




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję