Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro franchisingowe BP ITAKA.
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
Unia dobierze się do restauracji?
Dziś w Parlamencie Europejskim ma być dyskutowany projekt nowej dyrektywy dotyczącej zdrowego żywienia. Jednak jej istota dotyczy m.in. samych szczegółów działalności gastronomicznej i ma regulować zagadnienia dotyczące obsługi klientów w restauracjach. Unijni decydenci w trosce o zdrowie klientów chcą w sposób prawny ograniczyć wielkość serwowanych porcji. Inna zapisy projekt są równie ciekawe - dotyczą transportu miejskiego, działań prozdrowotnych i posiadania zwierząt domowych.
Odnośnie części gastronomicznej w założeniach można przeczytać, iż prawdopodobnie będą regulowane rozmiary talerzy, na których będą podawane posiłki gościom. I tak talerze do zup będą musiały mieć głębokość do 5 centymetrów, a miski maksymalnie do 9 cm. Zarówno talerze do zup, jak i te na których serwowane są główne dania mają mieć średnicę nie większą 28 centymetrów, za wyjątkiem talerzy do pizzy oraz dań regionalnych, które mogą być zachowane wg. tradycji. Zgodnie z projektem, talerze do deserów nie będą mogły mieć średnicy większej niż 12 cm.
Według nowego projektu, pojedynczy posiłek będzie musiał mieć mniej niż 1000 kilokalorii (na osobę). W przypadku dań o większej kaloryczności, informacja o ilości kalorii będzie musiała znaleźć się w menu wraz z informacją o dziennym zapotrzebowaniu na kalorie u przeciętnego człowieka. W przypadku przekroczenia 1500 kcal na osobę posiłek miałby być specjalnie oznaczany jako "mający wpływ na zdrowie i organizm".
Regulacjom ma zostać poddany także skład chemiczny środków do mycia naczyń w punktach żywienia, unijne władze chcą zmniejszyć w nich zawartość surfaktantów anionowych, które zostały określone jako potencjalnie szkodliwe dla ludzi, choć nie przedstawiono na to żadnych badań.
Cały ten projekt - na czele z propozycjami przymusowego promowania ruchu rowerowego ma niewielkie szanse na uchwalanie, jednakże istnieją obawy, iż właśnie część gastronomiczna jako najprostsza do nakazania może zostać uchwalona niejako "na otarcie łez" dla aktywistów Partii Zielonych, którzy misternie wprowadzali ten zlepek idei już od ponad roku.
Więcej Primaaprilisowe podsumowanie
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Plany stworzenia dyrektywy o zdrowym żywieniu
[2014-04-01 10:59 80.52.226.*]
I co z rozmiarów - kiedy promocje "jedz ile chcesz" i tak nic nie pomogą. odpowiedz »
Plany stworzenia dyrektywy o zdrowym żywieniu
[2014-04-01 12:09 83.8.91.*]
W UE siedzą coraz większe debile !! Coś muszą wymyślać więc kombinują na wszystkie sposoby !!!
Człowiek od zarania wędził mięsa nad ogniskiem i powinien się na substancje z wędzenia dawno uodpornić a oni zakazują wędzenia na ogniu a każą maczać w chemicznej mieszance !!!
Debilizm na każdym kroku - proste banany , ogórki, wiele pomysłów pod konkretnych dostawców np. z USA.
Biurokracja UE rozsadzi swoimi pomysłami całą Europę. Niech oni raz na zawsze odpieprzą się od restauracji bo tylko popsują dobre jedzenie !!!! odpowiedz »Plany stworzenia dyrektywy o zdrowym żywieniu
[2014-04-01 12:27 77.252.178.*]
Projekt ma wejść w życie od następnego 1 kwietnia? odpowiedz »
Dział gastronomia:
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział aktualności dnia:
Długie weekendy w 2025 zachęcają do
Modlin inwestuje i zwiększy
Starsze aktualności:
Branża piwowarska liczy na
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc
Tajlandia dofinansuje leczenie
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Rosjanie chcą wstrzymać sprzedaż produktów McDonalds
Rzym szykuje się do kanonizacji
Hilton otworzy drugi hotel w Iraku
Condo: zakończono sprzedaż pokoi i apartamentów
Policja zamyka wirtualne apartamenty
Sieć amerykańskich restauracji chce podbić polski rynek
Hiszpania: wzrost podatku VAT na usługi hotelarskie
Problem z parkowaniem przy Muzeum Powstania Warszawskiego
Jak Polacy spędzają długie weekendy?
Jakie kierunki wybierali podróżni z lotniska w Modlinie?
Czy Polskie Koleje Linowe kupią Słowacy?
Przydatne narzędzia do planowania podróży
Rozpoczęły się targi Na Styku Kultur
Który naród podróżuje najwięcej samolotami?
Tanie linie lotnicze łączą Warszawę z Charkowem
Walka o piesze przejścia na granicach
Emirates zdetronizowały Qatar Airways
Jednorożec przekroczył turecką granicę
szukam Czasopisma Problemy turystyki
Zapraszam na ferie do Polanicy Zdrój. Zapraszam na narty w Sudetach