
Wzmożone kontrole w lokalach gastronomicznych
2013-03-01Afera żywieniowa, którą od kilku tygodni żyje cała Europa prowadzi do Polski. Inspekcja Handlowa zapowiedziała wzmożone kontrole sklepów i hurtowni w związku ze znalezieniem koniny w mięsie deklarowanym jako wołowe.
r e k l a m a
Do tej pory za przeprowadzenie takich inspekcji odpowiedzialny był Główny Inspektorat Weterynarii. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił włączyć do sprawy Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcję Handlową.
Dotychczas końskie DNA znaleziono w mięsie pochodzącym z trzech zakładów, w województwach: łódzkim, mazowieckim i warmińsko-mazurskim.
Inspektorzy złożą niezapowiedziane wizyty w lokalach gastronomicznych, hurtowaniach oraz placówkach detalicznych.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt
Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich produktów?
[2013-03-01 11:14 31.134.56.*]
Bzdura totalna ! Robią taką aferę jakby konina była nie jadalna i trująca. Końskie mięso zawsze uchodziło za rarytas jak jagnięcina czy dziczyzna ma dużo białka i mało tłuszczu. Sam w czasach komuny wychowałem się na koninie sąsiad miał masarnie gdzie takich kabanosów jak on robił to już dzisiaj nigdzie się nie kupi. To jest mój smak z dzieciństwa kabanos prosto z wędzaka jeszcze ciepły do tego prawdziwa bułka (nie te chemiczne dzisiejsze dmuchanki) albo jak mama zrobiła steki albo tatara lub carpacio to palce lizać. A tu się robi aferę żeby urzędasy miały nadgodziny i mogli więcej pognębić ludzi. Chore ! odpowiedz »
Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich produktów?
[2013-03-01 12:49 80.52.226.*]
No cóż po ere cudownych wynalazkow nadeszła era powrotu do biblijnego "złotego cielca" - orgii seksualnych i wszelkich wynaturzeń. Nic dziwnego, że nawet papież nie chce temu towarzyszyć. odpowiedz »
Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich produktów?
[2013-03-01 14:58 83.238.170.*]
Tu nie chodzi o szkodliwość koniny ani o tzw. etykę konsumpcji (w niektórych krajach koń jest uważany za zwierzę domowe a nie hodowlane, podobnie jak pies czy kot, co nie przeszkadza w ich użytkowaniu kulinarnym w innych kulturach). Na opakowaniu było 100% wołowina i konsument oczekuje 100% wołowiny. Gdyby zbadać mięso mielone na okoliczność obecności mięsa drobiowego, to zapewne wybuchłaby kolejna afera. Chodzi o fałszowanie towaru a nie jego potencjalną szkodliwość. odpowiedz »
r e k l a m a
Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich produktów?
[2013-03-06 14:18 83.8.144.*]
Co ma afera z zawartością koniny z kontrolami w gastronomi ???
Restaurator jak kupuje surowiec i w hurtowni czy markecie, to kupuje przeważnie całe elementy mięsne jak kotlet, udziec, karkówkę itp, więc jak tu domieszać koninę ???.
Mieszanki należy szukać we wszystkich mielonkach, gotowych wyrobach masarskich, itp.
Kontrole Inspekcji Handlowej w gastronomii są tylko po to aby przy okazji podciągnąć budżet tych instytucji kosztem gastronomików a tam gdzie jest problem i źródło problemu - duże ubojnie, hurtownie i tak już jest po ptakach,. surowiec się rozpłynął !!!! T.J. odpowiedz »Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich produktów?
[2013-03-06 14:19 83.8.144.*]
Co ma afera z zawartością koniny z kontrolami w gastronomi ???
Restaurator jak kupuje surowiec i w hurtowni czy markecie, to kupuje przeważnie całe elementy mięsne jak kotlet, udziec, karkówkę itp, więc jak tu domieszać koninę ???.
Mieszanki należy szukać we wszystkich mielonkach, gotowych wyrobach masarskich, itp.
Kontrole Inspekcji Handlowej w gastronomii są tylko po to aby przy okazji podciągnąć budżet tych instytucji kosztem gastronomików a tam gdzie jest problem i źródło problemu - duże ubojnie, hurtownie i tak już jest po ptakach,. surowiec się rozpłynął !!!! T.J. odpowiedz »Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich produktów?
[2013-03-06 20:48 80.52.226.*]
już widać, że boją się o stołki i znajduja powody, aby ponoc byli potrzebni ci darmozjady urzedasy i wymyslaja nastepną aferę.
Banda złodziei i głupów i myslą, że całe społeczeństwo to tez debile. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Komisja Europejska chce wesprzeć
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Polski mazurek w top10 dań
Turystyka umacnia grupę Wirtualna
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
Starsze aktualności:
Sun & Snow rozszerza działania
Ile Polacy chcą wydać na
Rusza trzecia edycja konkursu Teraz Polska
Jak polskie obiekty szykują się do
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Hotele potrzebne, ale nie wszędzie
SAS zawiesza loty z Pyrzowic do Kopenhagi
Elektrownia jądrowa nie zaszkodzi turystyce?
Emirates Airlines fundują kolejkę
Linie lotnicze wznawiają połączenia do Libii
Rainbow Tours stawia na franczyzę
Hotel Holiday Inn Kraków City Center unowocześnił system telewizyjny
Szef Starbucksa przeciw noszeniu broni
Lufthansa 24h/dobę na Facebooku
Sky Club na celowniku śledczych
Powstanie nowy hotel na krakowskim Kazimierzu
We Wrocławiu otwarto nowy hotel
Ile będzie kosztował udział Polski w Expo 2015?
Nagrody Przyjaznego Brzegu - podsumowanie
Noclegowo.pl chce ułatwić turystom decyzję o urlopie
Ta grupa turystów zostawia najwięcej pieniędzy
Turkish Airlines wycofuje się z zakazu
Statua Wolności niedostępna dla zwiedzających