Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Konkurs "Kulinarny Talent" 2011 rozstrzygnięty
24 marca 2011, podczas międzynarodowych targów EuroGastro w Warszawie, odbył się finał konkursu "Kulinarny Talent" 2011. Zwycięzcą został Mateusz Wichrowski, jeden z młodych i utalentowanych pracowników kuchni restauracji La Rotisserie.
Jury, a w nim znani szefowie kuchni i propagatorzy sztuki kulinarnej, ustaliło dwa etapy konkursu: pre-eliminacje, w ramach których napłynęły zgłoszenia zawierające recepturę i zdjęcie wykonanego dania, a także finał, do którego jury zakwalifikowało tylko 12 młodych kucharzy z całej Polski. Warunkiem był wiek: uczestnicy mieli nie więcej, niż 23 lata. Każdy z nich musiał być rekomendowany przez Szefa Kuchni, a na koncie posiadać wcześniejsze osiągnięcia. Organizatorem konkursu było Studio Kulinarne Roberta Sowy, a sponsorami cennych nagród między innymi MAKRO Cash & Carry, Villeroy Boch, Norway Seafoods i Dermika.
"Kulinarny Talent" to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i utalentowanych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością, bo wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, gdyż jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie i wyserwowanie siedmiu porcji dania głównego, bazującego na 4 obowiązkowych składnikach: grzyby leśne, łosoś norweski, polędwica wołowa oraz Jack Daniel’s. Każdy uczestnik miał na to jedynie 30 minut. Jury oceniało między innymi mis en place i odpowiednie techniki kulinarne, kreatywność i estetykę podania oraz smak i odpowiedni dobór składników. Mateusz, prezentujący swe umiejętności jako ostatni, przygotował meli melo z polędwicy wołowej i łososia oraz risotto z rakami i awokado z esencją smardzową z whiskey Jack Daniel"s i podbił podniebienia jury technicznego oraz degustacyjnego, w którym zasiadali znani celebryci.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział nagrody i wyróżnienia:
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na
Nowe gwiazdki Michelin w
Kto skorzysta z Programu Wsparcia
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Kto zapłaci za powroty turystów?
Pjongjang dłużej poczeka na otwarcie hotelu
Wzmożone kontrole w lokalach gastronomicznych
Ile będzie kosztował udział Polski w Expo 2015?
Nagrody Przyjaznego Brzegu - podsumowanie
Noclegowo.pl chce ułatwić turystom decyzję o urlopie
Kair: Zamkną lotnisko na 4h dziennie
Jak niewielka gmina chce przyciągnąć turystów?
Hotele potrzebne, ale nie wszędzie
SAS zawiesza loty z Pyrzowic do Kopenhagi
Elektrownia jądrowa nie zaszkodzi turystyce?