TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Sfinks: Potrzebne zmiany w Ch³opskim Jadle

Sfinks Polska, w³a¶ciciel sieci restauracji Sphinx, WOOK i Ch³opskie Jad³o, zamierza zintensyfikowaæ rozwój w 2013 roku. Spó³ka bêdzie otwieraæ kolejne restauracje, a tak¿e zwiêkszaæ mo¿liwo¶ci sprzeda¿owe ju¿ dzia³aj±cych. Co istotne, nowe lokale bêd± pojawiaæ siê przede wszystkim w presti¿owych lokalizacjach o du¿ym natê¿eniu ruchu.


Na ten rok zaplanowano równie¿ dalsze zmiany w Ch³opskim Jadle. Wyniki tej sieci za 2012 r. potwierdzaj± s³uszno¶æ dotychczasowych dzia³añ. Rebranding i wdro¿enie nowej oferty zaowocowa³y wzrostem EBITDA o 27,5%, obrotów o 10,2%, a tak¿e blisko 10-procentowym wzrostem ¶redniego rachunku w stosunku do 2011 r. Na 2013 rok zaplanowano równie¿ prace nad konceptem WOOK, by przygotowaæ tê sieæ do dalszego rozwoju.

- W bie¿±cym roku chcemy skoncentrowaæ siê na silniejszym zaistnieniu w atrakcyjnych lokalizacjach, generuj±cych wysok± sprzeda¿. Ju¿ mogê powiedzieæ, ¿e pojawimy siê znów w bardzo dobrym punkcie w Galerii Krakowskiej, budujemy pierwsz± wolnostoj±c± restauracjê Sphinx przy centrum handlowym Futura Park we Wroc³awiu, bêdziemy tak¿e obecni w poznañskim City Center, czyli nowo budowanym centrum handlowym przy dworcu g³ównym. Obecnie trwaj± prace zwi±zane z uruchomieniem sze¶ciu restauracji. Rozmowy na temat kolejnych inwestycji s± w toku. Mamy atrakcyjne koncepty, które wp³ywaj± na generowanie ruchu i wiele punktów zabiega o pozyskanie naszych restauracji - komentuje Sylwester Cacek, prezes zarz±du Sfinks Polska. - Nowe lokale bêdziemy otwieraæ tak¿e we franczyzie, gdzie inwestycje bêd± udzia³em franczyzobiorców. Po wynikach widaæ, ¿e nasza oferta jest korzystna dla osób wspó³pracuj±cych ze Sfinksem w tym modelu, a jeszcze pracujemy nad jej uatrakcyjnieniem - dodaje Sylwester Cacek.

Oprócz Poznania, Krakowa i Wroc³awia, Sfinks prowadzi tak¿e prace m.in. nad uruchomieniem restauracji Ch³opskie Jad³o w podpoznañskim Luboniu oraz restauracji Sphinx i Ch³opskie Jad³o w sto³ecznym centrum Factory Annopol. Trwaj± tak¿e rozmowy na temat kolejnych lokalizacji, równie¿ w Warszawie. Jednocze¶nie Sfinks upatruje szans na zwiêkszenie przychodów i poprawê rentowno¶ci sieci w zmianach organizacyjnych w niektórych restauracjach.

- To zmiany, które przy niewielkich nak³adach pozwol± na osi±gniêcie wymiernych efektów. Naszym celem jest rozwój rozumiany jako rozszerzenie skali dzia³ania. Mo¿na to osi±gn±æ przez otwieranie nowych restauracji, ale tak¿e przez zwiêkszenie liczby miejsc w ju¿ dzia³aj±cych. Elementem tego procesu s± inwestycje w lokale, które maj± potencja³, aby generowaæ ponadprzeciêtny ruch. Wszystkie tego typu prace zaplanowali¶my na bie¿±cy rok - wyja¶nia Sylwester Cacek.

W 2012 roku Sfinks przeprowadzi³ szereg dzia³añ prosprzeda¿owych w swoich restauracjach. Dziêki temu Grupa Sfinks utrzyma³a wyniki na zbli¿onym poziomie co rok wcze¶niej, mimo zmniejszenia liczebno¶ci sieci w wyniku zamkniêcia nierentownych restauracji.

- Rezultaty dzia³añ ukierunkowanych na wzrost sprzeda¿y s± widoczne nie tylko na poziomie Grupy, ale tak¿e w wynikach poszczególnych sieci. Najwiêksza poprawa dotyczy Ch³opskiego Jad³a, które w ubieg³ym roku przesz³o zmianê logo, wystroju i menu oraz rozpoczê³o szereg akcji marketingowych. Efektem jest zwiêkszenie EBITDA o 27,5% rok do roku. Ch³opskie Jad³o w 2012 roku odnotowa³o te¿ blisko 10-procentowy wzrost ¶redniego rachunku do 109,7 z³. W Sphinxie mimo zmniejszenia liczby restauracji odnotowali¶my zbli¿ony poziom przychodów i poprawili¶my EBITDA o 16,7% w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku. W WOOKu natomiast wzrost EBITDA wyniós³ 10,7%, choæ dopiero na ten rok zaplanowali¶my gruntown± weryfikacjê tego konceptu, by móc go dalej rozbudowywaæ i zwiêkszaæ przychody generowane w poszczególnych restauracjach - dodaje Sylwester Cacek.

Dzia³ania ukierunkowane na wzrost sprzeda¿y bêd± kontynuowane w bie¿±cym roku. W Sphinxie zaplanowano szereg akcji marketingowych, m.in. z pocz±tkiem marca ruszy³a ogólnopolska kampania telewizyjna promuj±ca nowo¶ci w menu, organizowana razem z PepsiCo. W Ch³opskim Jadle natomiast nast±pi± kolejne zmiany wystroju w kierunku tzw. nowoczesnego folku, maj±ce na celu dalsz± uniwersalizacjê konceptu.

Po 4 kwarta³ach 2012 r. Grupa Sfinks Polska wypracowa³a przychody w wysoko¶ci 170,9 mln z³. Nast±pi³a dalsza poprawa rentowno¶ci m.in. dziêki obni¿eniu kosztów w³asnych sprzeda¿y z 163,1 mln z³ w 2011 roku do 156,4 mln z³ w ubieg³ym roku. Zysk brutto na sprzeda¿y zwiêkszy³ siê o blisko 70% i wyniós³ w 2012 roku 14,5 mln z³ wobec 8,6 mln z³ rok wcze¶niej. EBITDA wzros³a o 17% z 16,6 mln z³ w 2011 r. do 18,8 mln z³ w 2012 r. Grupa zmniejszy³a w tym okresie stratê operacyjn± o blisko 7,4 mln z³ do poziomu 2,6 mln z³, co stanowi poprawê o 74% r/r. Poprawie o 52% uleg³ tak¿e wynik netto w stosunku do 2011 r. - strata netto w 2012 roku zmniejszy³a siê do 9 mln z³. Co istotne, w czwartym kwartale pierwszy raz od momentu rozpoczêcia restrukturyzacji Grupa Sfinks osi±gnê³a zysk netto, który wyniós³ 105 tys. z³. Poprawie o blisko 8 mln z³ uleg³ wynik operacyjny, który w czwartym kwartale 2012 roku wyniós³ 2,3 mln z³. W okresie tym Grupa wypracowa³a przychody ze sprzeda¿y w wysoko¶ci 43 mln z³, czyli na porównywalnym poziomie co rok wcze¶niej.

Wyniki za 2012 rok s± podane na podstawie informacji z czterech kwarta³ów. Bêd± one jeszcze podlega³y weryfikacji audytora przed opublikowaniem raportu rocznego za 2012 rok.




Komentarze

(kiedy jest to mo¿liwe, sugerujemy podpisanie siê)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracje Sfinks WOOK Ch³opskie Jad³o w presti¿owych lokalizacjach nowe lokale rozwój 2013 wyniki za 2012 sprzeda¿ Poznañ Kraków Wroc³aw lokalizacje Sylwester Cacek EBITDA przychody marketing zysk


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê